Hlavní obsah

Česko - Finsko 2:1Squashisté hlásí návrat mezi elitu, na ME týmů ovládli druhou divizi

Birmingham/Praha

Čeští squashisté ovládli na mistrovství Evropy týmů v anglickém Birminghamu Divizi 2. Rozhodla o tom finálová výhra nad Finskem 2:1. Češi si tak zajistili pro příští rok účast mezi elitou. Postoupit mezi nejlepší evropské týmy se naopak nepovedlo českým squashistkám, které v semifinále Divize 2 prohrály s Finskem. V sobotu pak porazily Polsko 2:1 a skončily třetí. „Za mužskou část je spokojenost. Bohužel holkám to v rozhodujícím utkání nevyšlo," hodnotil Daniel Tománek, reprezentační trenér.

Foto: Irena Vanišová

Daniel Mekbib, byl českou jedničkou na ME týmů.

Článek

Čeští squashisté neprohráli na evropském šampionátu ani jeden duel. V základní skupině porazili Slovensko, Izrael a Nizozemsko a v semifinále poté Belgii. V rozhodujícím duelu proti Finsku nejprve Daniel Mekbib, který byl českou jedničkou, porazil Olli Tuominena v pětisetové bitvě. „Byl to hodně náročný zápas. Olli je zkušený hráč, který nedá nic zadarmo, ale dokázal jsem udržet hlavu a dotáhnout to do úspěšného konce," oddechl si Mekbib, který je v současné době na 83. místě na PSA žebříčku.

V pátém setu naopak ztratil svůj zápas Martin Švec. Českou dvojku přemohl Miko Aijanen. Rozhodující vítězství tak pro české barvy vybojoval Viktor Byrtus, který ve třech setech přehrál Jaakko Vähämaa. Český tým si tak po roce zajistil účast mezi nejlepšími evropskými celky. „Jsme maximálně spokojeni, splnili jsme cíl. Víme, že do první divize patříme a musím říct, že celý tým předvedl kvalitní výkon. Celý turnaj jsme se hecovali a podporovali se," hodnotil vystoupení Mekbib, který si věří také na příští rok. „Pokud budeme pokračovat stejným způsobem, tak na sto procent Divizi 1 udržíme," vyhlásil.

České hráčky na turnaji prohrály dvě utkání a tři vyhrály. Klíčový byl semifinálový duel proti Finsku, ten ale Češky prohrály. Jednička Anna Serme v pěti setech prohrála s Emilia Soini a v roli poražené opouštěla kurt i Michaela Čepová. „Bylo to velice napínavé, rozhodovaly detaily," hodnotil duel Daniel Tománek. V utkání o třetí místo si české squashistky poradily s Polskem a z turnaje berou bronz.

Reklama

Související témata: