Hlavní obsah

Strach z koronaviru svírá svět. Je v ohrožení i olympiáda v Tokiu?

Tokio/Praha

Do zahájení letošní vrcholné sportovní akce zbývá zhruba půl roku. Organizátoři letních olympijských her v Tokiu s pochopitelnými obavami sledují situaci ohledně z Číny se rychle šířícího nového typu koronaviru, který si podle posledních informací vyžádal již více než šest stovek obětí.

Foto: Indonesian Foriegn Ministry, ČTK/AP

Indonésané, kteří přicestovali z čínského Wu-chanu, odkud se šíří nový typ koronaviru, procházejí na letišti v Batamu speciální dezinfekční očistou.

Článek

„Jsem vážně znepokojen rychlostí šíření infekčního onemocnění, které by mohlo zhatit veškeré naše snahy spojené s uspořádáním olympijských her," přiznal předseda organizačního výboru her Toširo Muto na tiskové konferenci s představiteli Mezinárodního paralympijského výboru v Tokiu.

Vážnost situace potvrdil rovněž Saburo Kawabuči, starosta olympijské vesnice, v níž má být během her od 24. července do 9. srpna ubytováno na 11 000 sportovců z celého světa. „Opravdu doufám, že se brzy podaří dostat situaci pod kontrolu, abychom mohli olympijské i paralympijské hry uspořádat podle plánu," prohlásil Kawabuči.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Šéf organizačního výboru letních olympijských her v Tokiu Toširo Muto na tiskové konferenci v Tokiu s ředitelem komunikace Mezinárodního paralympijského výboru Craigem Spencem.

Pořadatelé her znovu ujistili, že varianta o zrušení letošních olympijských her zatím není na stole. Situaci nicméně pozorně sledují a výsledky vyhodnocují a konzultují se světovou zdravotnickou organizací WHO.

Kvůli zdravotním rizikům už byly z Číny přeloženy například olympijské kvalifikační turnaje basketbalistek a fotbalistek, zrušeno bylo halové mistrovství světa v atletice, Světový pohár ve sjezdovém lyžování, turnaj elitní ženské golfové série LPGA či Hongkongský maraton. Epidemie může ohrozit i konání Velké ceny Číny formule 1, která se má jet v Šanghaji 19. dubna.

Především v Číně, ale i v dalších zemích, je zatím registrováno přes 30 000 případů onemocnění. Nákaza se potvrdila už i v některých evropských zemích včetně Německa, Francie a Velké Británie, v Česku zatím nikoliv.

Reklama