Hlavní obsah

V 96 letech zemřel olympijský medailista ve sportovní gymnastice Zdeněk Růžička

Ve věku 96 let zemřel v Brně bývalý sportovní gymnasta Zdeněk Růžička, který na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 vybojoval dva bronzy na kruzích a v prostných. Startoval i na OH 1952 v Helsinkách a 1956 v Melbourne. Gymnastice zasvětil Růžička celý svůj život. Zprávu o jeho úmrtí po těžké nemoci ČTK potvrdil Stanislav Vyzina, gymnastický trenér a rodinný přítel.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ve věku 96 let zemřel v Brně sportovní gymnasta Zdeněk Růžička (na snímku z 11. prosince 2020), který na olympijských hrách v Londýně 1948 vybojoval dva bronzy na kruzích a v prostných, startoval i na OH 1952 v Helsinkách a 1956 v Melbourne.

Článek

Ještě loni při oslavách svých 95. narozenin se Růžička staral o dům a zahradu a vzpomínal na svá závodní léta a vrchol kariéry na poválečných hrách v Londýně. "Pamatuji si dobře, i celou tu sestavu mám pořád před sebou. Ale medaile jsem ani neočekával," vzpomínal pro Čekou televizi na Londýn 1948.

Rodák z Ivančic u Brna dlouhá léta působil jako trenér v brněnských oddílech, do roku 2004 byl rovněž starostou Sokola Brno. Je držitelem Ceny fair play Českého olympijského výboru a členem Sportovní síně slávy města Brna.

V prosinci při vyhlášení Sportovce roku 2020 se stal Růžička prvním držitelem Ceny Národní sportovní agentury Za oddanost sportu. Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek v Brně pouze v rodinném kruhu.

Reklama

Související témata: