Hlavní obsah

Váňa volá po snížení startovného za dostih. Za rok je to docela darda, prohlašuje legenda

Praha

Spor Jockey Clubu se závodišti ohledně výše startovného a poplatků za přihlášky je otupen, dostihová sezóna se o víkendu otevře s týdenním zpožděním. V sobotu se poběží v Mimoni, v neděli v Praze ve Velké Chuchli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Josef Váňa.

Článek

„Konečně to začíná, už se těším, problémy s rozjezdem jsou za námi," uvedl legendární žokej Josef Váňa, viceprezident Jockey Clubu. Sezóna měla původně odstartovat o uplynulém víkendu v Praze, chuchelské závodiště však premiérové dva dny zrušilo. Nepřistoupilo na požadavek Jockey Clubu snížit příspěvek ze startovného ze současných 5% na 3,5% z dotace na dostih.

Smlouvu sice i nadále nepodepsalo (stejně i Pardubice, Slušovice, Světlá Hora a Lysá nad Labem), patálie se však, alespoň pro tento rok, podařilo vyřešit. Některá závodiště totiž souhlasila s 3,5procenty (Mimoň, Netolice, Brno, Kolesa) nebo s 4,25procenty (Most, Karlovy Vary).

„Argumentu závodišť na zachování výše startovného se nedivím, sehnat sponzory je problém. Ale je potřeba se více snažit. Snaha závodišť není asi taková, peníze se sehnat dají. Pokud výše startovného neklesne, dostihy budou mít nízkou účast. Za celou sezónu je to v součtu poměrně darda," pověděl Váňa s tím, že výši poplatků by rád viděl kolem 3 procent i níž.

„Současná česká sazba je nejvyšší v Evropě. Tam se pohybuje do dvou procent. Snížením chceme pomoct menším stájím," řekl prezident Jockey Clubu Jiří Charvát. Nynější pětiprocentní výše byla původně zavedena jako přechodné opatření na zmírnění škod po povodních.

Závodiště argumentují tím, že v Česku jsou dostihy placené takřka výhradně z privátních peněz. A že je nesmysl srovnávat se s jinými zeměmi, které mají podmínky nastavené jinak. Dostihový spolek v Pardubicích nedávno uvedl, že změnou sazby na 3,5% by jeho příjmy klesly o statisíce korun za sezónu.

„Loňský nárůst dotací byl o patnáct procent vyšší, než za poslední tři roky. Z 42 miliónů na 48 miliónů korun, tedy o šest více," reagoval Charvát. „Dostihy jsou sportem, na kterém se nevydělává. V Česku existují jedinci, kteří na nich vydělat chtějí... Návratnost je kolem čtyřiceti procent, s tím je prostě třeba se smířit," dodal Charvát.

Reklama

Související témata: