Hlavní obsah

Verner: Patřím mezi kandidáty na medaili, ale takových je nás osm

PRAHA

Prakticky záhy po úspěšném vystoupení na evropském šampionátu v Záhřebu, kde vybojoval zlatou medaili, zahájil krasobruslař Tomáš Verner přípravu na letošní mistrovství světa, které startuje v pondělí ve švédském Göteborgu. „Nechci říkat, že si jedu pro medaili. I do Záhřebu jsem jel hlavně s cílem vylepšit své osobní maximum,“ vyprávěl český reprezentant před odjezdem do dějiště šampionátu.

Článek

Verner po návratu ze Záhřebu musel čelit zvýšenému zájmu o svou osobu, mumraj kolem něj ale ukončil odjezd na tréninkové soustředění do Kanady. „Zas tolik jste se ale nesnažili, po ulici jsem v brýlích a s kapucí chodit nemusel,“ popíchl se smíchem rodák z Písku novináře při páteční tiskové konferenci v Praze.

Na přípravu v Kanadě jednadvacetiletý krasobruslař navázal soustředěním v německém Oberstdorfu. „S přípravou jsem spokojený, odehrála se v relativním klidu. Vyhnulo se mi onemocnění i zranění, čas jsem vyplnil jen tréninkem. Necítím se ale přetrénovaný, lidé kolem mě dobře vědí, co mám dělat. A podle posledních jízd cítím, že o medaili bude možné bojovat,“ pochvaloval si.

Sám se ale do role jednoho z favoritů pasovat nehodlá. „Nechci říct: Jedu si pro medaili! I do Záhřebu jsem jel hlavně s cílem vylepšit své osobní maximum. A to platí i o Göteborgu. Na stupně vítězů může reálně myslet osm závodníků,“ podotkl.

Takahašiho rekordu se nebojí

S kým bude Verner ve Švédsku nejvíc bojovat? „Američan Jeffrey Buttle, Francouz Brian Joubert, Švýcar Stéphane Lambiel. Samozřejmě Japonec Daisuke Takahaši. Plus dvojky z Kanady, Ameriky i Japonska. A po pauze se vrací Rus Voronov, kterému svědčí spolupráce s trenérem Alexejem Urmanovem. A pak jsem tam já,“ vypočítal s úsměvem úřadující evropský šampión. Ze sestavy kandidátů na cenné kovy nečekaně vypadl Američan Evan Lysacek, který se ve čtvrtek nešťastně zranil při tréninku.

Hlavním favoritem na zisk titulu je ale Japonec Takahaši, který zajel v polovině února na mistrovství čtyř kontinentů nejlepší volnou jízdu historie. „Jeho volnou jsem viděl. Sice obrovsky uskočil zbytku světa, ale pořád je to podle mě soupeř, s nímž se dá bojovat. Při prosincové Grand Prix v Japonsku jsem byl jediný, kdo se mu dokázal přiblížit. Nebude se bojovat jen o stříbro,“ neskládá zbraně Verner.

Sám totiž na své volné jízdě zapracoval. „Bude určitě těžší než na mistrovství Evropy. Ale jak bude vypadat, to neprozradím. Kulantně řečeno, bude tam minimálně jeden čtverný skok,“ skrýval své trumfy. „Je dobré nechat soupeře v nejistotě, aby nevěděli, co přesně v programu čekat,“ poodhalil taktickou hru mezi krasobruslařskou elitou.

Lituje rozhodčí

Muži budou bojovat ve Švédsku o medaile později, než je obvyklé, krátký program je na programu až v pátek a volná jízda v sobotu. „Bude o něco obtížnější udržet koncentraci,“ hodnotil Verner změnu v programu. Délky samotného závodu, do nějž je přihlášeno víc než čtyřicet závodníků, se neobává. „První světová dvanáctka se s ohledem na televize losuje až do posledních dvou rozjížděk, takže pro nás tak dlouhý závod nebude. Spíš chudáci rozhodčí,“ politoval český krasobruslař arbitry.

Na atmosféru v hale Scandinavium se už ale každopádně hodně těší. „Divácká kulisa by měla být pěkná, na mužské bruslení je vyprodáno. Kristoffer Berntsson hlásil, že z desetitisícové návštěvy bude osm tisíc vysokých blondýnek s mírami 90-60-90, takže se už do Göteborgu celkem těším,“ uzavřel se smíchem.

Reklama

Související témata: