Hlavní obsah

Verner svěřenci sháněl nůž, pak uklidňoval trenérku. Já byl v klidu, ujišťoval

Ostrava

Probíhal jeden z posledních tréninků před startem mistrovství Evropy a Jiřímu Bělohradskému se vůbec nevedlo. Čerstvě osmnáctiletý krasobruslař i jeho trenéři Vlasta Kopřivová s Tomášem Vernerem dlouho dumali nad příčinou, než s úlevou zjistili, že nejde o náhlý pokles formy, ale Bělohradskému se zlomil nůž na brusli. Už v novém obutí zvládl bezchybně krátký program ME a postoupil hladce do volných jízd.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Bělohradský při krátkém programu na ME v Ostravě.

Článek

„Ten středeční trénink byl hroznej, paní trenérka už skoro odešla. Ale já už při něm cítil, že se mi nůž nějak vrklá. A po něm jsem zjistil, že je zlomený. Další den jsme ho vyměnili a trénoval jsem s novým,“ popisoval Bělohradský.

Kontaktoval ředitele

Do celé rychlé akce zapojil své kontakty Verner. „Rovnou jsem urgoval firmu Jackson, od níž má Jirka nože. Znám se dobře s jejím generálním ředitelem, tak jsem mu posílal mail s fotkami, aby viděl, co se stalo, a pak jsme se přímo tady potkali,“ vysvětloval bývalý mistr Evropy.

Nakonec stačilo vyměnit nůž jen na jedné brusli. „Pro závodníka je hodně důležitá křivka, která je jiná na novém noži a ojetém. Ale pan Blažek, který se vyzná ve všech opravách nožů i bot, vyměnil kus za kus, nabrousil to, srovnal a Jirka si nestěžoval,“ líčil Verner.

Otestovat brusle jeli do haly v Porubě, ale Verner si nejprve ověřil, zda se tím neproviní proti pravidlům. „Kdysi platilo, že jakmile se člověk akreditoval na šampionát, už nesměl jinam na led, aby neměl výhodu domácího prostředí. Tak jsem to prověřoval, aby nebyl skandál, ale to pravidlo už neplatí,“ popisoval ambasador šampionátu.

Poslechl trenéra

Bělohradskému tak už nic nestálo v cestě, aby předvedl, jak se posunul od své premiéry na evropském šampionátu vloni v Bratislavě. „Jsem moc spokojený, předvedl jsem všechno, co jsem chtěl a postoupil jsem,“ liboval si rodák z Mariánských Lázní. Všechny prvky zvládl bez zaváhání, byť na úplnou špičku ještě ztrácí v náročnosti programu.

Trenéři nervózně sledovali jeho jízdu u mantinelu, Verner chvílemi držel Kopřivovou kolem ramen, pak bubnoval do mantinelu. „Tomáš ví, že to se mnou hrálo, věděl, kdy mi má pomoct. Já byla ta nervóznější,“ tušila zkušená trenérka, která Vernera dovedla k největším úspěchům.

„Já byl v klidu. Domluvili jsme se v rozcvičovně, jak to Jirka zajede a on to splnil,“ vtipkoval Verner. „Já Tomáše slyšel, jak na mě před krokovou pasáží křičel, ať to rozjedu, tak jsem poslechl,“ usmíval se Bělohradský, jehož čekají volné jízdy v sobotu večer.

Reklama

Související témata: