Hlavní obsah

VIDEO: Hospodyňky se perou v ringu, aby uživily rodinu

Mexické hospodyňky se stále častěji pouštějí do tamní obdoby wrestlingu, tzv. lucha libre, sportu spojeného s show pro fanoušky, jemuž dominují především muži. Mexičtí wrestleři jsou drsní chlapíci s velmi lukrativními kontrakty a ženy z chudých rodin věří, že souboje v ringu pomohou vylepšit i jejich rodinné rozpočty. Zatím se ale spíše potýkají s problémy.

Foto: Reuters

Ženský wrestling

Článek

Na živobytí si v amatérských zápasech nevydělávají žádné mladé slečinky, ale i dámy v letech. Například šestapadesátiletá Catrina zápasí už 27 let. Spouštěcím impulsem bylo násilné chování jejího manžela, který ji často bil a nakonec nechal se čtyřmi dětmi samotnou. Catrina nemá ani základní vzdělání, takže zápasení v ringu bylo jedinou možností, jak rodinu uživit.

„Začala jsem zápasit, protože jsem se chtěla umět bránit před manželem. Měla jsem toho teroru už po krk, jednoho dne jsem se sebrala a šla na zápas lucha libre. Tam jsem viděla ženy, které bojovaly, a pomyslela jsem si, že to by mohla být cesta i pro mě,“ říká Catrina. Každý měsíc nastoupí do ringu pětkrát nebo šestkrát, za zápas dostává od 10 do 200 dolarů.

Další bojovnice známá jako Dama X říká, že by chtěla pomoci více ženám prosadit se v lucho libre (v překladu volný zápas). „Teď je to pořád hodně machistický sport, přitom i ženy mají dobré zápasy. Bohužel některé arény teď vyhledávají spíš mládí a krásu namísto dobrých zápasnic,“ posteskla si.

Ženy mají i jiné problémy. Většinou nemají na nákladnější lékařskou péči a zranění z ringu často vůbec neléčí. Musí trénovat i tři hodiny denně, na doléčení zdravotních neduhů tak ani nemají čas. Dávají tak všanc své živobytí. Některé bojovnice také obtížně hledají rovnováhu mezi rodinou a tréninkem.

„Ráno dám dceru do školky, miminko zůstává doma se mnou. Někdy po poledni vyzvednu dítě a jdu na trénink. Tam trénuji, pak jdeme domů. Pomůžu dceři s domácími úkoly a jdu spát,“ popisuje svůj denní program Selva Slavaje.

Reklama

Související témata: