Hlavní obsah

VIDEO: Muhammad Ali bojuje i v sedmdesáti. Zákeřný soupeř má ale výhru jistou

Marek BurkertPrávo

Spočítal si, že během své legendární kariéry inkasoval 29 tisíc úderů na hlavu. Muhammad Ali se dnes dožívá sedmdesáti let a bojuje se stejnou vervou jako v dobách největší slávy. Bitvu s Parkinsonovou chorobou ale vyhrát nemůže.

Muhammad Ali

Článek

Ve středu večer se v kasinu MGM Grand v Las Vegas sejde boxerská smetánka, aby k jubileu pogratulovala tomu Největšímu z nich. Přijdou i bývalí Aliho soupeři George Foreman, Leon Spinks, Ken Norton. Současný král světového ringu, Filipínec Manny Pacquiao, zazpívá oslavenci písničku, milióny dolarů budou vybrány pro nadaci na výzkum mozku.

„Alimu bych ze všeho nejvíc přál, aby Parkinsona přemohl a mohl žít zase plnohodnotný život. A jako dárek bych pochopitelně přidal obraz,“ řekl boxerský trenér a malíř Rostislav Osička, velký obdivovatel rodáka z Louisville v Kentucky.

Aliho život je zmapován tak jako žádného jiného boxera. Byla o něm napsána řada knih, režisér Michael Mann natočil výborný film.

Pro stamilióny lidí zosobňuje boxerský svět jediné jméno. „Vždycky si vzpomenu na Aliho střet s Joem Frazierem (Thriller v Manile), nebo zápas s Georgem Foremanem v Africe (Rachot v džungli). Takové boje už dnes v těžké váze nevídáme,“ tvrdí Osička. „Tvrdost, technika a v Aliho případě i nevídaná noblesa. Byl to fenomenální boxer a nesmírně silná osobnost.“

Kromě mistrovského šermu pěstí proslul neskutečnými průpovídkami, básničkami, které dehonestovaly jeho soupeře. Byl drzý, dovolil si věci, jež by někoho stály hlavu. Třeba filipínskému prezidentu Marcosovi vmetl do tváře: „Viděl jsem vaši ženu. Vy nebudete tak hloupý, jak vypadáte…“

Boxoval příliš dlouho, říká dcera Maryum

Ali však už tři desetiletí svádí bitvu s nevyléčitelnou nemocí. Lékaři tvrdí, že nebýt jeho mimořádné kondice, byl by dávno po smrti. „Myslím si, že jde v tátově případě o kombinaci Parkinsonovy choroby a spousty ran, které schytal. Boxoval až příliš dlouho,“ řekla Aliho nejstarší dcera Maryum. „V závěru kariéry asi riskoval i svoji pověst,“ souhlasil Osička.

Aliho život v domě nedaleko od Phoenixu se už delší dobu nese ve znamení každodenní rutiny. Dlouhé hodiny tráví ve svém oblíbeném křesle, občas si k tomu pustí záznamy svých nejlepších zápasů. „Muhammad má lepší paměť než já a pořád je v něm smysl pro humor,“ tvrdí dlouholetý rodinný přítel John Ramsey. Čas od času překvapí Ali hokejisty Coyotes, když se objeví v hledišti Jobing.com Areny v Glendale na zápase NHL. Ale to už je spíš výjimka. „Táta ale nikdy nehrál roli oběti. Vždycky nám říkal: Takhle byly karty rozdány, tak nebuďte smutní,“ prozradila dcera Maryum.

V listopadu, pár dnů poté, co dal ve Philadelphii poslední sbohem velkému rivalovi Joe Frazierovi, navštívil Ali v Ramseyho společnosti na místní klinice těžce nemocného chlapce, jak to ostatně dělával i po dobu své aktivní kariéry.

A stejně jako tehdy to bylo bez kamer i novinářů. „Dlouhou dobu držel toho kluka za ruku. Nepadlo ani slovo a ti dva si jenom hleděli do očí,“ řekl Aliho přítel.

Možná už je největší boxer všech dob připraven na cestu, ze které není návratu, ale sedmdesátiny si ještě hodlá vychutnat se vší parádou. „Určitě by všem řekl: Jsem nejznámější člověk na této planetě. Trojnásobný šampión těžké váhy. Takže nemám důvod truchlit,“ zafabuloval si Ramsey.

Reklama

Související témata: