Hlavní obsah

VIDEO: Tučňáci nevěřícně zírali! Odvážlivec surfoval v ledových vlnách u Antarktidy

Jestli vám připadá, že česká zima je pořád jaksi nepatřičně mírná, tak z obrázků, které doprovázejí tento článek, vás určitě zamrazí. Chlad z nich přímo dýchá. Chilský odvážlivec Ramón Navarro vyrazil surfovat do zeměpisných šířek, kde tuto libůstku hned tak někdo neprovozuje. Diváky byla i hejna poněkud překvapených tučňáků.

Odvážlivec surfoval v ledových vlnách u Antarktidy.

 
Článek

Navarrův život je od mala spjat s oceánem, je totiž potomkem chilského rybáře. V současnosti se řadí mezi top pět surfařských es. Ale ta většinou řádí v úplně jiných destinacích ve vyhřátých mořích.

Tohle tedy byla úplně jiná káva... Snad ani ten nejteplejší čaj určitě nestačil hlavnímu aktérovi v Antarktidě na zahřátí. Ani zmínění tučňáci v takové zimě asi nechtěli troufalci dělat společnost při jeho dovádění v ledové vodě.

Speciální oblek byl nezbytný

Na cestu se s parťákem Danem Malloyem vydal na palubě lodi Aquiles, která patří chilské armádě. Vše podstatné se odehrávalo v místě zvaném po 28. prezidentovi Chile - Frei Montalva, největší chilské trvale osídlené stanici v Antarktidě.

Nezbytný byl samozřejmě speciální oblek, který Navarrovi umožnil až pětihodinový pobyt ve vodě. Téměř dva týdny čekal na pořádné vlny. Dočkal se nakonec až sedmimetrových. Stal se prvním odvážlivcem, který se do surfování v tomto rozsahu pustil v těchto nevlídných končinách.

„Byl to drsný výlet," přiznal Navarro. „Občas jsme měli až sedmimetrové vlny. Bylo to těžké, ale nakonec nás to ještě více motivovalo. Antarktida je stoprocentní surfařská volba. Ve specifických podmínkách je třeba čekat na zvláštní vítr. Je to opravdu složité, ale povedlo se to, zapsali jsme se do surfařské historie, ale ta tady určitě neskončí," naznačil, že žádné další dobrodružství mu nebude cizí. Podle všeho to předešlé snad ani neodskákal zápalem plic.

Reklama

Související témata: