Hlavní obsah

Vzpěrači Kučera a Orság zopakovali na ME čtvrté a páté místo v nadhozu

Moskva

Vzpěrači Kamil Kučera a Jiří Orság v neděli obsadili na závěr mistrovství Evropy v Moskvě stejně jako před dvěma lety čtvrté a páté místo v nadhozu v nejtěžší kategorii nad 109 kg. V olympijském dvojboji byl Kučera šestý, Orság devátý. Soutěž ovládl největší favorit Laša Talachadze z Gruzie, jenž získal tři zlata a vytvořil dva světové rekordy.

Foto: vzpirani.cz

Kamil Kučera na ME v Moskvě.

Článek

Oba reprezentanti v nejtěžší kategorii potvrdili na mistrovství Evropy, jež bylo odloženo o rok kvůli koronavirové pandemii, pozici největších českých nadějí. V nadhozu zopakovali své umístění z posledního ME v Batumi v roce 2019, kde obhajovali medaile z předchozího šampionátu v Bukurešti.

V trhu vyrovnal šestatřicetiletý Kučera výkonem 182 kg vlastní český rekord z Batumi a skončil devátý. Dvaatřicetiletý Orság, jehož trápilo lýtko, měl jediný platný pokus na 170 kg a byl klasifikován jako čtrnáctý.

V nadhozu sedminásobný medailista z ME Orság dostal druhým pokusem nad hlavu 232 kg, držitel bronzu z ME 2018 Kučera o kilogram víc. Oba se pak marně pokoušeli o 237 kg. Bronzový Varaždat Lalajan z Arménie dal v nadhozu 240 kg.

Svou suverenitu a pozici jednoho z nejlepších vzpěračů v supertěžké váze v historii potvrdil Talachadze. Sedmadvacetiletý Gruzínec vytvořil světový rekord v trhu 222 kg a díky nadhozu 263 kg vylepšil také světový rekord ve dvojboji na 485 kg. Olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa ve dvojboji ovládl všechny tři soutěže na pátém ME za sebou.

Tři stříbra dnes získal Armén Gor Minasjan (ve dvojboji 464 kg), jeho krajan Lalajan byl třikrát třetí.

Reklama

Související témata: