Hlavní obsah

Poprask na kurtu. Známého slovenského komentátora oživovali při čtyřhře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenisová zábava se proměnila v drama. Známý slovenský komentátor Dušan Gabáni, jehož profesní kariéra z velké části spadala ještě do dob federace, v závěru minulého týdne zkolaboval na kurtu při čtyřhře s kamarády. V těžké chvíli pomohla duchapřítomnost jednoho ze zaměstnanců na dvorcích bratislavského Slovanu, postavu známou z obrazovek se podařilo zachránit.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Dušan Gabáni na snímku z roku 2017 při přebírání Ceny Gabriela Zelenaye.

Článek

K sedmasedmdesátiletému Gabáninu, kterému při hře selhalo srdce, byla v kritické chvíli přivolána rychlá lékařská pomoc.

Ale už před jejím příjezdem se mu dostalo péče. „Oživoval ho jeden z místních kondičních trenérů, který přiběhl i s defibrilátorem. Samotná resuscitace trvala kolem 5 minut,“ cituje web cas.sk jednoho ze svědků situace.

Mluvčí operačního střediska záchranné zdravotní služby Petra Klimešová potvrdila, že „operátorka tísňové linky 155 nejprve prováděla telefonickou asistovanou neodkladnou slovní pomoc při resuscitaci, během níž bylo použito i automatické externí oživovací zařízení“.

„A to až do příjezdu záchranářů na místo. Ti muže po úspěšné resuscitaci transportovali do Národního ústavu srdečních a cévních chorob,“ doplnila mluvčí záchranné služby.

Už během převozu do nemocnice komentátor údajně komunikoval.

Gabáni více než 20 let pracoval pro veřejnoprávní televizi, byl kolegou svých komentátorských krajanů Karola Poláka, Ivana Niňaje i Čechů Štěpána Škorpila, Jana Slepičky či Jaroslava Suchánka.

Jak si pamětníci určitě vybaví i z dob Československé televize, komentoval fotbal, atletiku či klasické lyžování. K divákům STV naposledy promluvil v létě 1995 při volejbalové Lize mistrů. Potom jeho kroky vedly do nově vzniklé VTV, soukromé televize na Slovensku, v níž jako šéfredaktor spoluzakládal sportovní redakci.

V roce 2001 odešel do sportovní redakce TA3. Ve zpravodajské televizi skončil na podzim 2023. V roce 2012 byl uveden v anketě Osobnost televizní obrazovky do Síně slávy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články