Hlavní obsah

Restart agentury. Nový šéf chce zrychlit vyplácení, sportovní ministerstvo se nechystá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český sport má nového formálního šéfa, úřadování v sídle Národní sportovní agentury se ujal Ondřej Šebek. Když ho premiér Petr Fiala uváděl do nové pozice, v níž vystřídal Filipa Neussera, připomněl bývalému hokejovému a veslařskému funkcionáři, v jak složité situaci český sport přebírá.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Nový šéf Národní sportovní agentury Ondřej Šebek (vpravo) s premiérem Petrem Fialou.

Článek

Pro kluby a spolky je klíčové co nejrychlejší vyplacení dotací na provoz, na který je určeno pro letošek 385 milionů korun. A v době vysoké inflace a energetické krize jsou třeba ještě více než v minulosti.

„Chápeme obavy klubů, aby se dotace stihly vyplatit do konce roku, protože došlo ke zpoždění v důsledku veta prezidenta republiky novely rozpočtu na letošní rok. Byl jsem ujištěn, že NSA udělá všechny kroky, aby se do konce roku vše stihlo,“ prohlásil premiér.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda vlády Petr Fiala (vlevo) uvedl do funkce nového předsedu Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka.

Na příští rok bylo v rámci agentury přesunuto na provoz a údržbu 710 milionu korun z položky investic. „Mnohé sportovní organizace bojují o přežití, potřebují platit trenéry a provoz. Kdyby šla větší část financí na infrastrukturu, mohlo by se stát, že v ní nebude mít kdo sportovat,“ vítá Šebek změnu.

Padesátiletý funkcionář, který s koncem listopadu skončil v čele veslařského svazu, ale nechce do budoucna spoléhat jen na státní finance, kterých by měla agentura v příštím roce rozdělovat 6,9 miliardy korun.. „Naším úkolem je zapojit municipalitu i komerční sféru,“ předsevzal si s výhledem na další roky.

„Národní sportovní agenturu čeká restart. My slíbili, že v těžkých časech sport nenecháme padnout, teď nás čeká i sportovní superrok 2024 se světovými šampionáty v hokeji a biatlonu. Jedním z úkolů je zajistit plynulé financování, aby nebyla ohrožena příprava akcí,“ zmínil Fiala, který v dohledné době neplánuje převedení sportovní agendy pod samostatné ministerstvo.

„Ten požadavek zaznívá opakovaně, ale teď nejsou podmínky, abychom měnili zákon nebo vytvářeli nový úřad. NSA vznikla teprve nedávno, předtím byl sport v gesci ministerstva školství. Agentura má za sebou tři roky působení, tak není čas strukturu překopávat,“ uvedl premiér.

Reklama

Související témata: