Hlavní obsah

Světový šampionát v ragby má čtyři favority, experti vidí i černé koně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ragbyová horečka stoupá. Již v pátek večer startuje ve Francii mistrovství světa, které slibuje být i pro českého fanouška mimořádným zážitkem. Snad ještě nikdy v historii šampionátu nebyla světová špička tak vyrovnaná. Francie je navíc blízko, chystají se tam stovky tuzemských příznivců ragby. Podívejte se na našem videu, koho považují experti za největší favority.

Velký ragbyový svátek je tady. Kdo patří k favoritům MS ve Francii a kdo bude černým koněm? Video: Sport.cz

 
Článek

Poslední šampionát v Japonsku před čtyřmi lety s ohledem na časový posun českým fanouškům ragby moc nenahrával. Tentokrát se mohou těšit mnohem víc. Všechny zápasy odvysílá Česká televize, a to v nejsledovanějších časech. Přibližně 40 na ČT Sport, všechny pak na platformě ČT Sport Plus.

Letošní šampionát má čtyři hlavní favority, kteří se v těsných rozestupech seřadili v čele aktuálního světového žebříčku.

Aktuální čelo světového žebříčku v ragby:
1. Irsko91,82
2. Jihoafrická republika91,08
3. Francie89,22
4. Nový Zéland89,06
5. Skotsko84,01

Vévodí mu Irsko, které se letos usadilo již na evropský trůn. Po pěti letech zopakovalo spanilý triumf, vyhrálo Six Nations a navrch přidalo ceněný Grand Slam, za který se považuje prvenství v tradičním Mistrovství šesti národů po vítězství ve všech zápasech.

Foto: Lorraine O'sullivan, Reuters

Ir Dan Sheehan skóruje.

Těsně za ním figuruje Jihoafrická republika, obhájce titulu. Třetí Francie, domácí pořadatel s nejvyššími ambicemi. Konečně čtvrtý Nový Zéland, historicky nejúspěšnější účastník mistrovství světa. Legendární All Blacks zatím jen dvakrát zůstali na vrcholném turnaji bez medaile.

Další země, počínaje pátým Skotskem, už jsou na žebříčku přece jen odskočené, což se odráží i v prognózách před startem turnaje.

„Žebříček neberu až tak vážně. Největším favoritem je pro mě znovu Nový Zéland. V testovacích zápasech si nachystal široký kádr, což je obrovská výhoda. Šampionát je velmi dlouhý a v závěrečné fázi se to projeví,“ poukazuje trenér české reprezentace Miroslav Němeček na skutečnost, že MS se hraje od 8. září až do 28. října.

„Největší favorité se po dvou utkají ve skupinách A a B, půjdou pak navíc na sebe ve čtvrtfinále. Docela škoda, že o dva z nich hned tak brzy přijdeme,“ všímá si David Kozohorský, komentátor ČT.

„Nejvíc věřím domácí Francii,“ přidává se Jan Oswald, trenér české reprezentace do 23 let. „Samozřejmě Francie, kde mám dlouholeté kontakty. Má podle mě nejlépe vypracovanou školu ragby od mládeže až po seniory,“ souhlasí ragbyová legenda Eduard Krützner starší.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Angličan Tom Curry v tvrdém souboji s Jihoafričanem Kurtem-Lee Arendsem.

Experti v naší anketě ovšem věří, že prorazí také někdo z černých koňů šampionátu, kterými jsou pro ně Argentina, Skotsko, Fidži, Gruzie, Tonga či Samoa.

Lahůdkou jistě bude hned první zahajovací zápas Francie s Novým Zélandem. Česká rugbyová unie otevře při příležitosti mistrovství světa Ragby park. Od pátku do neděle připravila v pražských Riegrových sadech vedle možnosti sledování zápasů šampionátu doprovodný program. Cílem je zvýšit povědomí o ragby a získat tak potenciálně nové členy. Promítání zápasů MS je naplánované až do jeho závěru.

Reklama

Související témata: