Hlavní obsah

Většina ruských šermířů nesplňuje podmínky návratu do mezinárodních soutěží

Úspěšné šavlistky a olympijské vítězky Sofija Veliká, Jana Jegorjanová a Sofia Pozdňakovová jsou mezi ruskými šermíři, kteří nebudou moci zabojovat o kvalifikaci na olympijské hry 2024 v Paříži. Podle agentury DPA nesplnila velká část ruských šermířů podmínky federace FIE k návratu do mezinárodních soutěží.

Foto: Staddoha

Ilustrační foto.

Článek

FIE umožnila start ruským a běloruským sportovcům ještě před doporučením Mezinárodního olympijského výboru (MOV) k jejich návratu do mezinárodních soutěží coby neutrálních sportovců. Šermíři ale musejí splňovat podmínky přísné neutrality, dodržovat antidopingový kodex a prokázat, že aktivně nepodporují válku. Vyloučeni jsou i členové klubů spojených s ruským státem, jako jsou CSKA nebo Dynamo.

Šéf ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov označil podmínky MOV za frašku. "Účast většiny našich sportovců a prakticky všech lídrů naší reprezentace v kvalifikaci na olympijské hry a na dalších mezinárodních soutěžích je prakticky nemožná," prohlásil. "Naši šermíři budou soutěžit jen tehdy, pokud budou panovat stejné podmínky pro sportovce všech zemí. Bez vymyšlených nebo nezákonných podmínek a dalších umělých překážek," dodal sám bývalý vynikající šermíř a otec dvojnásobné olympijské vítězky z Tokia Pozdňakovové.

Na rozhodnutí FIE o návratu ruských šermířů reagovali někteří organizátoři turnajů, tím, že se pořádání akcí vzdali. Zrušeny byly mezinárodní akce na příklad v Dánsku, Norsku, Polsku a Německu. Norové stejně jako Ukrajinci oznámili, že budou bojkotovat akce, na kterých budou ruští a běloruští šermíři startovat. Stovky šermířů vyjádřily nesouhlas s krokem federace v otevřeném dopise.

Reklama

Související témata: