Hlavní obsah

Vláda seškrtala v rozpočtu i výdaje na sport, NSA přišla o více než miliardu

Vláda při úpravě státního rozpočtu na letošní rok, jehož nový návrh dnes schválila, seškrtala i výdaje na sport. Národní sportovní agentura (NSA), která rozděluje státní dotace určené na sport, měla podle říjnového návrhu schváleného kabinetem Andreje Babiše dostat 5,9 miliardy korun, ale nová vláda Petra Fialy navrhuje 4,6 miliardy. Loni NSA rozdělovala ze státních prostředků bezmála sedm miliard korun.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr školství Petr Gazdík (vlevo) a předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Článek

"Aktuální škrty ve výši 1,3 miliardy se týkají zejména investičních dotačních výzev," uvedl pro ČTK mluvčí NSA Jakub Večerka. Právě zvýšení výdajů na investice do letité a zanedbané sportovní infrastruktury si přitom NSA při svém vzniku stanovila jako jednu z priorit.

Pokud by vládní návrh v této podobě schválila Poslanecká sněmovna, mohla by agentura podpořit méně projektů na modernizaci sportovišť nebo výstavbu nových zařízení. Jednání ale ještě neskončila, poslanci mohou vládní návrh upravit. "Předseda NSA Filip Neusser bude škrty v rozpočtu sportu projednávat s poslanci na nejbližším podvýboru pro sport v Poslanecké sněmovně," uvedl Večerka.

Česko aktuálně hospodaří v rozpočtovém provizoriu, což mimo jiné znamená, že NSA nemůže vypisovat nové dotační programy na letošní rok. Tělovýchovné jednoty a sportovní kluby potřebují zejména prostředky na provoz a údržbu, aby se mohly vyrovnat s rostoucími výdaji za energie. Podle schváleného rozpočtu by měly státní instituce začít hospodařit od začátku dubna.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články