Hlavní obsah

Zahnal démony a hrne rekordy. Legendární Raketa je v sedmém nebi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedmé nebe pro Raketu. Výstižnější přezdívku nemohl dostat, koule na zeleném stolu potápí do kapes rychlostí blesku. Je kontroverzní osobností, během těžkého života nejednou bojoval s démony. Ve svém sportu však navždy zůstane legendou. Angličan Ronnie O'Sullivan získal svůj sedmý titul mistra světa ve snookeru výhrou 18:13 nad krajanem Juddem Trumpem a vyrovnal rekord Stephena Hendryho v moderní éře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ronnie O'Sullivan získal rekordní sedmý titul mistra světa ve snookeruVideo: sntv

 
Článek

Nepředpisový šampion. Vyrůstal de facto v sex shopu, protože rodiče ve čtvrti Soho provozovali síť obchodů s erotickým zbožím. Jeho otec skončil ve vězení za vraždu. Kvůli daňovým podvodům šla za mříže i matka, která tátu opustila, když byl Ronnie O'Sullivan ještě teenager.

Žádný div, že se nedokázal vyhnout depresím. Sám si vypěstoval závislost na alkoholu a marihuaně, z nichž se později léčil. Posledních deset let musí spolupracovat s psychologem. „Nebýt jeho, už bych to kolikrát zabalil. Pomohl mi vyrovnat se s démony," říká upřímně.

Přesto je právě Raketa označován za nejlepšího hráče, jakého kdy snooker měl.

Během letošního šampionátu překonal několik dalších rekordů a nejlepší přišel nakonec. Šestačtyřicetiletý anglický fenomén zvítězil ve finále MS ve slavném sheffieldském divadle Crucible nad krajanem Juddem Trumpem 18:13 a v historickém pořadí se sedmým titulem vyrovnal skotské legendě Stephenu Hendrymu.

„O rekordy se nestarám, pod jejich tlakem nejsem schopný podat optimální výkon," ujišťuje.

Dojetí ho nicméně přemohlo. Po finále setrval v dlouhém obětí s poraženým 32letým Trumpem, vypadali jako otec se synem.

„Jsem strašně unavený, už jsem neměl kde brát. Snažil jsem se jen přežít poslední framy. Co mi Judd říkal, mě úplně dostalo, že jsem byl součást jeho růstu a tak... Turnaj znamená 17 dní stresu. Potřebuju detox," vyznal se v rozhovoru pro Eurosport.

Závěr byl dojemný. Jako první gratulanti přiběhli dcera Lily (2006) a syn Ronnie (2007), dvě ze tří šampionových dětí. S trofejí se přišel vyfotit také O'Sullivanův otec Ronald. „Připomněl mi, že když jsem vyhrál první titul, byl ve vězení úplně sám..."

O'Sullivan se stal mistrem světa v letech 2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020 a 2022. Ještě před prvním titulem uvažoval o konci kariéry. Pořád však musel myslet na tátu, který strávil ve vězení za rvačku v nočním klubu v Chelsea s tragickými následky 18 let. Ronnie se tak ještě více zaměřil na snooker.

„Pomáhal otci v base. Věděl jsem, že tam je sám. A když mě mohl vidět v televizi, říkal, že je to totéž, jako kdybych ho přišel navštívit. Tak jsem se snažil. Nemohl jsem přestat, i když jsem tu hru někdy nenáviděl. Nemohl jsem mu to udělat," přiznal po letech.

Ještě před vyvrcholením letošního šampionátu se O'Sullivan nechal slyšet, že si potřebuje vzít delší pauzu na odpočinek, konec kariéry ale zatím neplánuje.

„Nevím, jestli je to dobrý nápad, ale asi se sem za rok vrátím," složil ve vyprodaném divadle slib, který od něj chtěli fanoušci snookeru slyšet. Raketa ještě může zaútočit i na osmý titul a mít rekord jen pro sebe...

Reklama