Hlavní obsah

GLOSA: Debakly českých mladíků na MS jako kaňka? Spíš ostuda a hloupé řeči

Chtělo by to méně řečí a víc intenzivní práce i přímé zodpovědnosti, jenže český hokej viditelně nemá chuť se opravdu změnit. Sice možná trochu smrádeček, ale hlavně pohodlí a teplíčko. Pak není divu, že osmnáctka schytala na letošní juniorském mistrovství světa dva debakly v rozpětí dvou dnů.

Foto: iihf.com

Český brankář inkasuje... Až nepříjemně často byl k vidění podobný obrázek na MS hokejistů do 18 let

Článek

Dvouciferný nářez jí nadělili Rusové (1:11) a ve čtvrtfinále i Kanaďané (3:10). Trenér Jakub Petr mluví o tom, že nejde o kruté vystřízlivění, ale spíš kaňku na dobrém dojmu z úvodu turnaje. Za mě je to ostuda a nechápu, proč trenér předem hlásal, jak má Kanadu přečtenou a zmiňoval, že budou přepisovat nachystané „poraženecké články, připravené ve všech českých novinách".

Jestli tohle měl být motivační faktor pro hráče, tak byl od kouče hodně naivní, a především vůbec nezafungoval. Kdo si myslí, že až nápadně podobné krachy české hokejové mládeže v posledních letech jsou mediálním tahákem, tak se ohromně plete.

Bohužel taková rétorika je v tuzemsku už skoro běžná. Od hloupých hradních keců o hyenách až po hledání vnitřního nepřítele v každém, kdo projeví jiný názor. Toho pak hokejové hnutí jako potížistu postaví do ofsajdu a jede se dál se spoustou alibistických výmluv a populistických slibů.

Foto: @ twitter Hockey Canada

Z utkání Kanada - Česko.

Jenže tohle nevyřeší, jak citelně mladí hokejisté zaostávají v hokejových dovednostech i rychlosti hry, proto mají i takový problém proměňovat šance. Na každém turnaji to zainteresovaní zjistí a brzy zase zapomenou.

Po lednovém šampionátu dvacítek, jenž skončil podobným průšvihem, se dost ostře vymezila řada bývalých reprezentantů, kteří mají své potomky v domácím hokejovém systému a vidí zblízka, jak se uvnitř tápe a dál roste klientelismus.

O změnách se sice od té doby hodně mluví, ale ve skutečnosti jede český hokej dávno po slepé koleji a chybí výhybkáři i strojvedoucí. Asi se jen čeká, až mašině dojde pára...

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: