Hlavní obsah

Jeden roste, druhý krvácí. Dvě tváře českého MMA

Praha

Ty počty jsou jednoduché, žádná velká matematika, u které se zapotíte. Karlos Vémola měl šest zápasů pod organizací XFN, přeběhl ke stáji OKTAGON MMA. Makhmud Muradov devět fightů, minulý týden přešel také. Čtyři zářezy u XFN má Tomáš Kvapil, změnil adresu. Tři duely Jaroslav Jartim, čtyři Matouš Kohout. Někteří se vrátili, jiní změnili barvy poprvé. Přeliv zápasníků na jednu stranu v posledních měsících je znatelný.

Foto: Facebook: Patrik Kincl

Patrik Kincl řeší budoucnost. Kde zakotví?

Článek

„Ke mně čelem, k lesu zády," tak zní populární hláška z pohádky Mrazík. A teď do současné reality v Česku. "K OKTAGONu MMA čelem, k XFN zády." „O nikoho se aktivně nesnažíme. Nevoláme a neříkáme, ty máš ještě někde smlouvu, ale přesto pojď k nám. To se nestalo v případě Karlose ani Macha. Kluci vidí, jak je s nimi jednáno a ozvou se sami. My nelákáme. Žili jsme dobře bez nich, s nimi ještě líp, ale nevyvoláváme nikoho," tvrdí Ondřej Novotný, promotér organizace OKTAGON MMA.

Posledním úlovkem je Ľudovít Klein. Čtyřiadvacetiletý Slovák si dal dva zápasy pod OKTAGONem, poté dva pod XFN, teď se vrací. „Jakmile od nás odešel, boom okolo něho trochu klesl, což je škoda, ale přesně s tím mu opět pomůžeme," je přesvědčený promotér Pavol Neruda. „Lajoš Klein je pro nás srdcová záležitost a věříme, že to platí oboustranně," přidává Novotný.

Foto: OKTAGON MMA

Posledním úlovkem organizace OKTAGON MMA je Ľudovít Klein.

Velký zájem vzbudila změna dresu Makhmuda Muradova minulý týden. Ten se měl v červnu v O2 areně potkat v kleci s Patrikem Kinclem, ale z tohoto termínu a místa sešlo. Naopak vyvstala otázka, zda Kincl také nezařadí zpátečku a nepřejde k rivalovi.

„V pátek jsem přiletěl z kempu v USA, začínám situaci řešit. Teď sám nevím, kde budu mít další zápas. Je více možností. Je tu stále XFN, chtěl bych se potkat i s OKTAGONem. Jedinou jistotu teď vidím v zahraničí. Amerika padla, když jsem čekal na zápas s Muradovem. Takže vidím šanci v Rusku, případně KSW," nabízí zápasník z Hradce Králové svůj pohled na dění okolo své osoby.

XFN už několik měsíců zažívá odliv zápasníků, navíc se potýká s finančními problémy a celý příběh zatím nebere konce. Ústy promotéra Petra Kareše chtěla vyrůst tato organizace ve velkou a úspěšnou značku, ale nabrala opačný směr. Vrátí se nad hladinu, přestane se topit ve vlastních problémech, uvěří ji opět fanoušci? "Nejdříve musíme uhradit naše dluhy a pak uvidíme, jak budeme pokračovat dále," říká Kareš. Prosincová vyprodaná O2 arena je slabou náplastí na duši, na tu nyní už nikdo neslyší. Závazky roku 2019 jsou daleko hlasitější.

Ondřej Novotný a jeho komentář k přestupům
Karlos Vémola
„Nebojíme se, že zastíní ostatní bojovníky."
Makhmud Muradov
"Jsme velmi rádi, že řady OktagonFamily rozšířil právě Mach. To, na čem jsme se dohodli a kam bude směřovat, nadchne nejen nás, ale všechny fanoušky MMA a sportu jako takového. Je to opět projekt, který je extrémně zajímavý pro obě strany a všichni se jen můžeme těšit, kam nás to až zavede."
Ľudovít Klein
„Oslavujeme návrat ztraceného syna, který svými výsledky už dlouho ukazuje, že patří k nejlepším bojovníkům na česko-slovenské scéně."
Patrik Kincl
„Neřešíme, míč není na naší straně. Já jsem jasně řekl, že jsme mu nabídku dali. Když přijde s něčím rozumným, můžeme se vrátit ke stolu."

Kincl dostal v minulosti laso od konkurence, stále se držel XFN, věřil. Pokud by chtěl teď přejít, nebude tím, který si může diktovat podmínky. Ví to i druhá strana. Kontrakt, to je byznys, peníze, důvěra, zápasník je součástí organizace, vytváří její obraz.

„Patrika neřešíme, míč není na naší straně. Já jsem jasně řekl, že jsme mu nabídku dali. Když přijde s něčím rozumným, můžeme se vrátit ke stolu," je strohý a přísný Novotný, který je teď se stájí OKTAGON MMA na pomyslném koni. Lidi chodí na galavečery, on podepisuje nové zápasníky. A nemusí zůstat u těch současných.

Foto: czechfighters.cz

Úleva, Viktor Pešta vyhrál.

„Co se týče Viktora Pešty, tak se musí rozhodnout, co vlastně chce. Chce být volným hráčem, dohodnout zápas a pak opět hledat? Nebo podepíše smlouvu a bude nějaký společný cíl? Všeobecně chceme rozvíjet kariéry zápasníků. Víceméně jsme domluveni, že pokud přijde ze zahraničí zajímavá nabídka, tak zápasníka pustíme," dodává Novotný.

Tuhle cestu našel společně s Davidem Kozmou, který je šampionem této organizace a o víkendu bojoval v Rusku pod RCC. Kvůli zranění přišel o duel v Jekatěrinburgu Vémola, ten měl jít pod RCC ve středu. Podobnou dráhu může využít Muradov a další bojovníci. Mohou dostat šanci ukázat se za hranicemi, vydělat. Pocit uspokojení musí zažít ale i druhá strana, ta, která bojovníky platí, promuje je. MMA je adrenalinový sport, kde létají pěsti, ale bez hlavy už nejde dělat. Kdo ji nepoužívá, narazí. V kleci i při jednáních za pomyslným stolem.

Reklama

Související témata: