Hlavní obsah

Dokráčí Azarenková až do finále?

Již jen čtyři tenistky mohou získat ve dvouhře prestižní titul šampiónky z letošního klání v Indian Wells. Jedna z finalistek vzejde ze souboje Věry Zvonarevové a Viktorie Azarenkové.

Článek

Věra Zvonarevová pochází z Moskvy. Čtyřiadvacetiletá hráčka na sebe upozornila před sedmi lety finálovou účastí v Palermu. Rovněž první ze sedmi dosavadních titulů získala na antuce. Přemožitelku nenašla v chorvatském Bolu, psal se rok 2003. Vyhrávat však dokáže i na ostatních površích. V uplynulém roce na kurtech znovu ožila. Třikrát sice nejprve zůstala těsně pod vrcholem, v květnu však ovládla pražský turnaj. Výborné výkony podávala i na podzim, kdy nenašla přemožitelku v Guangzhou, navíc nebyla daleko od triumfu ani v Moskvě a Linci. Coby finalistka odjížděla rovněž z Turnaje mistryň, když podlehla pouze mladší ze sester Williamsových. Taktéž na olympijské hry v Pekingu bude Zvonarevová vzpomínat v dobrém, soutěž pod pěti kruhy jí osladila bronzová medaile.

Rok 2009 přinesl aktuálně šesté tenistce žebříčku WTA již hodně radosti. Po zahřívací exhibici v Hongkongu vlétla zcela neohroženě na kurty v Melbourne. Cestou mezi nejlepší čtveřici neztratila jedinou sadu, přičemž přehřála mimo jiné i Petrovovou a Bartoliovou. V semifinále se ale musela sklonit před uměním krajanky Safinové. Hned další start přetavila v zisk prvenství, místem premiérového letošního vavřínu se stala thajská Pattaya. Celým kláním prošla hladce, žádná ze soupeřek jí nedokázala uzmout sadu. O den později musela absolvovat náročný přelet přes půl planety, přesto i bez regenerace přešla přes dvojici protivnic do čtvrtfinále. Francouzska Razzanová ale vítězné tažení Zvonarevové ukončila. Takřka měsíční pauza přišla sympatické Rusce jistě vhod, a výkony zde v Indian Wells to jen potvrzují. Všechna čtyři utkání zvládla s naprostým přehledem, šanci nedala v posledním utkání ani Caroline Wozniacké.

O pět let mladší Viktoria Azarenková s tenisem v místě svého narození - Minsku. Jednoznačná královna bílého sportu v Bělorusku až do počátku této sezóny na turnajový vavřín mezi elitou marně čekala. Přitom čtyřikrát stanula ve finále, vždy však zůstala těsně pod vrcholem. V Estorilu i Taškentu před dvěma lety, stejně jako na loňských podnicích v Gold Coast a Praze, nedokázala tato 180 centimetrů vysoká hráčka učinit poslední krok k prvenství. Coby šestnáctiletá ohromila semifinálovým tažením v čínském Guangzhou. V roce 2008 zaznamenala kromě dvou zmíněných finálových účastí také postup mezi nejlepší kvarteto v Berlíně, Montrealu a Stuttgartu. Svou vyrovnanost potvrdila rovněž na grandslamech. Třetí kolo z Australian Open zopakovala ve Wimbledonu a US Open, na Roland Garros postoupila dokonce mezi nejlepších šestnáct.

Nový ročník odstartovala současná jedenáctá nejlepší hráčka světa ve velkém stylu. Hned na úvod si zcela suverénně dokráčela pro vysněný titul, žádná ze soupeřek neprotáhla v Brisbane duel s Azarenkovou do třetího dějství. Nakročeno k úspěchu měla mladá Běloruska také na Australian Open. V osmifinále získala proti Sereně Williamsové první set, nicméně v průběhu toho druhého musela pro zdravotní problémy ze zápasu odstoupit. Další úspěch na však nenechal dlouho čekat. Vynikající představení odehrála v Memphisu, po skalpu pěti tenistek mohla slavit již své druhé prvenství během šesti týdnů. Aktuální podnik v Indian Wells zahájila vlažně, nicméně po problémech ve druhém kole nabrala ten správný směr. Ve čtvrtfinále přehrála Dinaru Safinovou, jíž tak zabránila v útoku na ženský tenisový trůn.

Všechna tři vzájemná utkání skončila jasným vítězstvím Zvonarevové. Podaří se mladší z hráček tentokrát uspět, nebo v boji o turnajové prvenství uvidíme zkušenou Rusku? Bwin favorizuje Zvonarevovou, na jejíž výhru vypsal kurs 1.55, varianta triumfu Azarenkové je nabízena v kursu 2.29.

Reklama