Hlavní obsah

Podle Kresty by se v Argentině hodili ledoví špióni

PRAHA

Bez bodu se vrací z daleké Argentiny po svém premiérovém startu na tamní rallye Roman Kresta, jediný český zástupce v elitní skupině mistrovství světa v automobilových soutěžích. V pravidelném komentáři pro Právo mluví pilot stáje Ford o vrtkavém počasí a fantastické kulise.

Foto: eWRC.cz/Petr Lusk

Roman Kresta při testech Subaru Impreza S9.

Článek

"Při vzpomínce na premiérový start v Argentině se mi vždy vybaví dvě věci - náročnost soutěže a neuvěřitelní diváci. Náročnost a zároveň krása této soutěže spočívá v tom, že se střídá prostředí zkoušek a prakticky každý den jedete jakoby jinou soutěž. Mně se určitě nejvíc líbila rychlá sobotní část, vedoucí pampami.

O změnu podmínek se staralo i počasí, na jižní polokouli teď vrcholí zima a počasí se hodně měnilo. Někde jste mohli v klidu chodit v tričku s krátkým rukávem, jinde jste neměli dost oblečení. Nejhorší to bylo v neděli ráno, kdy se jelo nahoře v horách, do takového počasí by psa nevyhnal.

Bylo pod nulou, napadl sníh, foukal protivný vítr, i v autě nám byla trochu zima. Trať přesto lemovaly tisíce diváků, kteří byli navlečeni, aby jim nebyla zima a nechyběly ani děti.

Tím se dostávám k fanouškům, kteří byli neskuteční. Byli všude, bez ohledu na podmínky, soutěží doslova žili. Vedle již zmíněného špatného počasí v horách jim nevadily ani časté brody, naopak stáli co nejblíže, jako by chtěli být pokropeni vodou z projíždějících vozů. Na rallye chodí hodně diváků u nás i na celém světě, ale na rovinu říkám, že něco takového jsem ještě nezažil.

S naším umístěním v soutěži nejsem spokojený, i při relativně opatrné jízdě jsem chtěl dopadnout lépe. Dost nás stála chyba při výběru pneumatik pro páteční odpoledne, kdy jsem zvolil příliš měkké pneumatiky. Kromě časové ztráty to mělo za následek i horší startovní pozice v dalších dnech, kdy jsme byli mezi prvními na trati.

Ještě jednou se vrátím k nedělním zkouškám v horách, moc se nedalo odhadnout, kde je schovaný led, v daných podmínkách by se hodili ledoví špioni. Argentina zkrátka potvrdila, že čím náročnější podmínky, tím větší roli hrají zkušenosti, a já doufám, že ty letos nabyté brzo zúročím."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.