Hlavní obsah

Tipérův tip: Dva tikety na 10. červen!

První zápas z dnešního tiketu by měl začít v 16:30 našeho času v Birminghamu. Na travnatém dvorci místního tenisového klubu změří síly Čínská hráčka Na Li a Australanka slovenského původu Jarmila Grothová. Od 19:30 se pak hraje fotbalové kvalifikační utkání mezi Finskem a Ruskem.

Foto: CO

Tipérův blog

Článek

N.Li-Groth (10.06.2009 16:30)

Utkání jsem zařadil na tiket z důvodu zvýšení vsazeného kurzu nad 2,00 kvůli splnění podmínky sázky „777“, tedy sázky bez manipulačního poplatku. Ze zápasů s nižším kurzem mi právě tento zápas přijde jako solidní volba.

Obě dnešní soupeřky mají podobnou postavu a žádná by neměla mít výhodu v tomto ohledu, přece jenom travnaté kurty vyhovují jiným hráčkám než antukové dvorce. Číňance patří dvacáté místo na světě, Australance 67. Síly podle dostupných informací změří poprvé a bude určitě zajímavé, jak se naplní teoretické předpoklady. Na Li odehrála na French Open (antuka!) úvodní tři kola ve velké pohodě, když neztratila ani set. V osmifinále narazila na Marii Šarapovovou, se kterou svedla třísetovou bitvu. Ačkoliv Na Li uštědřila ve druhém setu Šarapovové „kanára“, v rozhodujícím setu byla úspěšnější ruská hráčka poměrem 6:4. Na zmíněném antukovém turnaji měla Grothová v úvodních dvou kolech lehčí los, protože porazila soupeřky ze čtvrté a druhé stovky WTA. Ve třetím kole její cestu zastavila Jelena Jankovičová poměrem 1:6 a 1:6.

Na Li hrála letos na rychlých površích skvěle v Monterrey, kdy až ve finále podlehla Bartoliové. V Indian Wells vyřadila tři hráčky první padesátky včetně Mauresmové a v osmifinále odehrála dobrý zápas se šestou hráčkou světa Zvonarevovou. V Miami oplatila Zvonareovové porážku, ale ve čtvrtfinále podlehla ve třech setech Sereně Williamsové. Grothová nehrála na tvrdém povrchu ani zdaleka tak dobře jako Číňanka! V Monterrey vypadla v úvodném kole s Petrou Cvetkovskou 3:6 a 2:6. V Indian Wells a v Miami neuspěla dokonce ani v kvalifikaci a hlavní turnaj nehrála. Pak již následovaly pouze antukové turnaje.

Tipérův tip: vítězství Li

Finsko-Rusko (10.06.2009 19:30)

V červnu pokračuje kvalifikace na fotbalový světový šampionát a česká reprezentace má štěstí, že další kvalifikační bitvu svede až v září na Slovensku. Je tak alespoň teoretická šance, že se národní tým zkonsoliduje…

My se tak můžeme v klidu soustředit na ostatní zápasy světové kvalifikace :-) Už dva dny sleduji duel Finsko – Rusko. Musím se přiznat, že vypsaný kurs 1,78 na výhru Rusů mi přišel na první pohled velmi atraktivní. Snažil jsem se získat k tomuto zápasu bližší informace, díky nimž jsem trochu názor poopravil. Kursy na výhru Rusů budou klesat, neboť se dá očekávat, že se dnes začne na Rusy sázet…

Je si ovšem potřeba říci, že se finský fotbal postupně zkvalitňuje. Samozřejmě ještě větším vzestupem prochází ruský fotbal. Reprezentace patří mezi obávané soupeře a ruské kluby se řadí především v Poháru UEFA již delší dobu mezi absolutní špičku díky finančním možnostem nejbohatších ruských celků. Finská reprezentace ještě výrazněji nepromluvila do výsledků světového ani evropského mistrovství. Ačkoliv ze země tisíců jezer pohází několik skvělých fotbalistů, nedařilo se nikdy sestavit komplexní reprezentační tým. Pro tip na Rusko by mohl hovořit poslední vzájemný zápas, který Rusové vyhráli jasně 3:0. Ze tří gólů však Rusové vstřelili pouze jeden, v 88. minutě Aršavinem! Úvodní dva góly si smolně vstřelili Finové sami Pasanenem a Lampim!

Sestavy v tomto kvalifikačním zápase:

Rusko: I. Akinfeev – A. Anyukov (ŽK 34.), V. Berezutski, S. Ignashevich – I. Denisov, S. Semak, I. Semšov, Y. Zirkov, K. Zyryanov – A. Arshavin (90. A. Dzagoev), P. Pogrebnyak (60. I. Saenko).

Finsko: J. Jaaskelainen – S. Hyypiä, V. Lampi, P. Pasanen, H. Tihinen – R. Eremenko (65. T. Tainio), M. Heikkinen, J. Kolkka (ŽK 62.), M. Vayrinen (69. P. Roiha) – D. Sjölund (85. J. Litmanen), M. Forssell.

Dalším faktorem, proč se dnes bude hodně sázet Rusko, je pouze hubená výhra Finů nad slabým Lichtenštejnskem v sobotu 2:1. O výhře Finů navíc rozhodl až v 71. minutě Johansson! Jenže Rusové rovněž stejného fotbalového „trpaslíka“ nepřeválcovali! Výhra 1:0 na hřišti soupeře také není přesvědčivá.

O kvalitě Rusů není třeba příliš hovořit, Aršavin je hráčem evropského formátu a finská obrana mu jistě bude věnovat zaslouženou pozornost. Ale pozor! Finové doma odehráli v této kvalifikaci skvělý zápas s Němci, ve kterém remizovali 3:3, a to „díky“ vyrovnávací brance Kloseho v poslední desetiminutovce. Němci v utkání třikrát prohrávali a třikrát museli dotahovat náskok Finů! V únoru Finové odehráli přátelské utkání s Portugalci, které prohráli 0:1 brankou hvězdného Cristiana Ronalda ze 79. minuty… Kvalitu finské reprezentace dokresluje i výhra 2:0 na hřišti nebezpečného Walesu!

Z tabulky je zřejmé, že Finové doma neprohráli, protože k remíze z Německem přidali výhru s Ázerbajdžánem a Lichtenštejnskem. Rusové prohrou v Německu ztrácejí na Němce 4 body, ale právě zápas ve Finsku mají k dobru. O vítězi skupiny by se mohlo rozhodovat v odvetě v Rusku s Německem, ale pozor právě na Finsko! Finové ztrácejí dva body na Rusko a moc dobře vědí, že dnes nemohou prohrát. Prohrát si nemohou dovolit ani Rusové! V podstatě remíza sice nic neřeší, ale nezkomplikuje zatím zásadně cestu na světový šampionát ani jednomu z dnešních soupeřů. To by ještě nebyla tak zajímavá informace, kdy by stratég ruské reprezentace Guus Hiddink neprohlásil, že hlavním úkolem je ve Finsku neprohrát!

Hodně se probíraly absence v týmu Finska pro dnešní zápas. Zřejmě nebude připraven Kuqi, u Pasanena se rozhodne před zápasem, ale Litmanen by měl být připraven. Očekávám, že oba týmy by se mohly prioritně zaměřit na defenzivní hru a nemusel by se konat žádný „brankostroj“. V této konstelaci mi přijde bezpečnější vsadit na počet branek než na výhru Rusů. V utkání je i zajímavá nabídka na remízu v prvním poločase (2,10) nebo na remízu 1:1 (7,00). Kurs 7,00 je vypsán i na hubenou výhru Rusů 0:1… Je na zváženou, jestli se vézt s davem a „přihazovat“ v klesajícím kursu na Rusy…

Tipérův tip: padne 0-2 gólů

Na tiket se můžete podívat zde.

A dnešní druhý tiket je následující:

Hájek-Schukin (10.06.2009 11:00)

Velmi krátké info, neboť se hraje v Košicích od 11 hodin! Jan Hájek hraje letos na challengerech výborně. Vyhrál v Ostravě i v Prostějově. Zajímavé je, že do obou turnajů postoupil z kvalifikace. V Košicích se hraje opět na antuce a v úvodním kole poslal „ven“ Jaroslava Pospíšila 6:2 a 6:4. Jurij Schukin hraje lépe obsazené turnaje, ale příliš se mu nedaří. V French Open skončil v prvním kole kvalifikace s Jessem Huta-Galungem (144.) 4:6 a 4:6. V Karlsruhe mu nedal šanci Florian Mayer (206.) 1:6 a 1:6. I v Košicích se Schukin docela trápil v úvodním kole s Alexandrem Flockem (240.), kterého udolal až ve třetím setu 6:4. Nabízený kurs 1,47 je zajímavý, Hájka by neměla ani nějak výrazně omezit únava z předchozích turnajů.

Tipérův tip: výhra Hájka

Montcourt-Calleri (10.06.2009 14:00)

Další antukový challenger se hraje v Luganu. Zde v úvodním kole nastoupí Montcourt (115.) a Calleri (149.), který do Švýcarska přijel z Prostějova. Tam však skončil hned v úvodním kole, kdy jej „vystřílel“ Bellucci dvakrát 1:6! Calleri letos ani zdaleka nehraje dobře, na většině turnajů končí v prvním, maximálně ve druhém kole! Montcourt naopak hrál finále antukového turnaje v Bordeuax, kde podlehl Giquelovi (50.) 6:3, 1:6 a 4:6. Ve French Open přešel přes Yen Lu (66.) a svedl prohranou bitvu s Radkem Štěpánkem (19.) 1:3 na sety. Kurs na Montcourta se již snížil, ale nabízených 1,60 je stále dobrých.

Tipérův tip: výhra Montcourta

Ukrajina-Kazachstán (10.06.2009 19:00)

Zápas Jana Hájka je třeba vsadit ve 3AKU, proto jsem tiket doplnil utkáním kvalifikace fotbalového MS Ukrajina – Kazachstán. To by měla být jasná záležitost. Ukrajina vyhrála v Kazachstánu 3:1 a i poslední zápasy Kazachstánu nehovoří o lecjaké formě – domácí porážky 1:5 s Běloruskem a 0:4 od Anglie. Naopak Ukrajina prohrála těsně v Anglii 2:1 a remizovala v Chorvatsku 2:2.

Tipérův tip: výhra Ukrajiny

Na tiket se můžete podívat zde.

Reklama