Hlavní obsah

Tipérův tip: Kdo doplní CSKA do Final Four?

Po včerejším jednoznačně fotbalovém večeru je dnes na programu basketbalový večer. Herní výpadek španělského týmu Tau Ceramica způsobil, že už ve čtvrtfinále na sebe narazí basketbaloví giganti ze Španělska, celek Tau Ceramica a Regal FC Barcelona!

Článek

Tau Ceramica – Barcelona Euroliga muži, čtvrtek 2. 4. 2009 od 20:30 hodin

Pro mě osobně je zklamáním, že již ve čtvrtfinále skončí cesta jednoho z těch dvou týmů, které předváděly vynikající basketbal v celé „euroligové“ sezóně. Nedá se nic dělat a jedno z klíčových utkání těchto týmů celé letošní sezóny je dnes na programu od 20:30 hodin našeho času.

Tau Ceramica se s Barcelonou ve čtvrtfinále setkala již třikrát a má k dispozici vedení 2:1 na zápasy a Barcelona dnes tedy hraje „o bytí a nebytí“ v Eurolize. Modročervení si nemohou dovolit prohrát, jinak cesta za vysněným euroligovým triumfem skončí pro Barcelonu mnohem dříve než se dalo předpokládat!

Jak již bylo zmíněno, že Ceramica prohrála poslední domácí utkání ve skupině s Olympiakosem a ztratila tak téměř „jisté“ vítězství ve skupině „E“, výhodu domácího prostředí v případném rozhodujícím utkání, ale především si „zvolila“ do čtvrtfinálového souboje Barcelonu. Barcelona jako vítěz skupiny „F“ začínala dvě čtvrtfinálová utkání na domácí palubovce, ale hned úvodní zápas ztratila (75:84) po herním výpadku v prvním poločase, když manko jedenácti bodů již nedokázala eliminovat. Ve druhém utkání (85:62) se „Barca“ více soustředila na obrannou činnost, probudili se i tradiční střelci a Tau Ceramica nedokázala hrát vyrovnanou partii po celý druhý zápas. Přesto mohli hráči Tau Ceramica „odjíždět“ z Barcelony spokojeni, neboť vyrovnaný stav 1:1 na zápasy byl výborný pro „dvojzápas“ na domácím hřišti Tau.

Třetí zápas (první na palubovce Tau Ceramica) se vyznačoval velmi dobrou obrannou hrou obou týmů, vždyť padlo pouze 131 bodů! Ceramica opět vstoupila výrazně lépe do utkání a první poločas rozhodla poměrem 29:20. Ve druhém poločase opět Barcelona nedokázala nepříznivý vývoj otočit a částečně se tak opakovalo první čtvrtfinálové utkání…

Domácí trenér Duško Ivanovič bude spoléhat na zkušeného Igora Rakočeviče (18,2 bodu, 2,2 doskoku a 1,9 asistence na zápas), který je aktuálně nejlepším střelcem Euroligy. Pod košem kralují Tiago Splitter (13,8 bodu a 5,3 doskoku), Mirza Teletovič (14,0 bodu a 3,7 doskoku na zápas) a Will McDonald (9,6 bodu a 4,5 doskoku na utkání). Chorvatský 217 cm vysoký pivot Stanko Barač do čtvrtfinálového souboje s Barcelonou nezasáhl zatím ani v jednom utkání. Ceramica má však i vynikající sílu na křídlech, jména jako Sergi Vidal, San Emeterio, Pablo Prigioni, Vlado Ilievski mají zvuk v celé Evropě.

Klíčovou postavou Barcelony je Juan Carlos Navarro, který diriguje hru Katalánců. Navarro v obou domácích zápasech odehrál průměrně přes 34 minut na zápas s průměrem 15,5 bodu a 4 asistencí. Především ve druhém zápase je u jeho jména uveden skvělý údaj šesti asistencí!

Bohužel právě Navarro nemohl ve třetím zápase nastoupit kvůli zranění nohy. Barceloně hodně chyběl a je otázkou, zda dnes bude moci nastoupit…

Již bylo napsáno, že třetí zápas skončil ztrátou sedmi bodů Barcelony, ale pozitivní je střelecké „probuzení“ Jaka Lakoviče, který dal 20 bodů. Lakovič však jako celá Barcelona stále neoplýval excelentní střelbou za tři body (3/9), vždyť Barcelona trefila pouze 6 trojek ze 23 střel! I úspěšnost z pole 15/38 (39,4%) je velmi chabá.

Skvělou obrannou hru pivotů Tau Ceramica dokládají pouze 3 střelecké pokusy Daniela Santiaga (6 bodů), 2 trestné hody a pouhý jeden doskok! Ještě hrůznější je statistika, kterou dosáhl Ersan Ilyasova. Střelba za dva body 0/6, za tři body 0/3 a ani jeden trestný hod dává bilanci 0 bodů v utkání! Pouhé dva doskoky a těžko uvěřitelné číslo užitečnosti hráče –10 v utkání! Pro zajímavost Lakovič měl tento údaj +20.

Právě zlepšení hry ze strany pivotů, Santiaga a Ilyasova, je jednou z cest, jak vrátit čtvrtfinále Euroligy na rozhodující zápas do Barcelony. Český reprezentant Luboš Bartoň odehrál solidních 18,5 minuty, trefil obě střely za dva body a jednu trojku ze tří. Se 4 doskoky patřil mezi lépe doskakující hosty.

Zajímavé je, že Tau Ceramica odehrála 3. čtvrtfinálový zápas prakticky v sedmi hráčích, neboť San Emeterio odehrál necelých pět a Ilievski necelé tři minuty. To Barcelona rozložila zátěž v utkání na deset hráčů. Myslím, že i fyzická únava se přece jen může projevit ve čtvrtém čtvrtfinále…

V roce 2009 se Tau Ceramica a Barcelona utkaly pětkrát, ale pouze jednou na hřišti Tau Ceramica (třetí čtvrtfinále Euroligy). Úspěšnější je jednoznačně Ceramica s poměrem 4:1. Vzhledem ke všem faktům je favoritem Tau Ceramica, ale vypsané kursy dle mého názoru favorizují domácí tým až příliš! Přece jen Barcelona hraje dnes „o všechno“, má možná nejširší kádr z celé Euroligy, kdy každý z hráčů lavičky by ve většině týmů nastupoval v základní pětce. V předchozím zápase rotovalo více hráčů, kteří by měli mít přece jenom více fyzických sil. A tak špatnou hru pod košem pivoti Barcelony opakovat snad ani nemohou. Stejné platí o procentech úspěšnosti střelby celého týmu. Pro domácí hraje domácí prostředí a fanoušci. Psychická výhoda je také na straně domácího celku, neboť dnešní porážka ještě „nic neznamená“, ale na druhou stranu by Ceramica musela sehrát rozhodující zápas v Barceloně a to by bylo ošemetné!

Trenér Tau Ceramica Duško Ivanovič řekl, že pro domácí tým je dnes nejdůležitější zápas sezóny a pro úspěch je třeba hrát trpělivě se správnou volbou tempa hry.

Klíčový střelec Barcelony Jaka Lakovič řekl, že již v úvodním dvojutkání dokázala Barcelona ve druhém zápase změnit hru a uspět. Je třeba volit lepší střelecké pozice, aby kvalitní střelci Barcelony se mohli prosadit. Jako největší výhodu vidí sehranost a zkušenost domácího týmu, který spolu hraje pohromadě několik sezón. V úterý Barceloně dělala největší problémy agresivní obrana Tau Ceramica.

Tipérův tip: Očekávám, že Barcelona dnes neprohraje výrazným rozdílem a neprohra Barcelony o 7 a více bodů v kursu 1,85 je atraktivní. Vysoké kursy jsou vypsané na úspěch hostí v dnešní bitvě a za menší vklad stojí za úvahu…

Montepaschi Siena – Panathinaikos Euroliga muži, čtvrtek 2. 4. 2009 od 20:45 hodin (PP ČT4 od 20:35)

Domácí Siena v úterý ztratila výhodu v tomto čtvrtfinále, neboť výrazně podlehla na domácí palubovce Panathinaikosu 53:72. Tím „vynulovala“ překvapivou výhru Italů na hřišti řeckého giganta ve druhém čtvrtfinálovém zápase o 5 bodů. Stav na zápasy je 2:1 ve prospěch hostujícího Panathinaikosu a ten dnes může rozhodnout o svém postupu.

Bookmakeři Tipsportu favorizují italský tým, ale já více věřím Panathinaikosu, který dnes zřejmě tuto čtvrtfinálovou sérii ukončí, v atraktivním kursu. Panathinaikos měl sice během sezóny určité herní výpadky, ale čtvrtfinále Euroligy je zcela jiná dimenze. Řekové zápas nepodcení, neboť nemohou mít jiné cíle než pokusit se vyhrát celou Euroligu. Zápas můžete sledovat v přímém přenosu od 20:35 na ČT4.

Tipérův Tip: Výhra Panathinaikosu při kursu 2,05

Real Madrid – Olympiakos Euroliga muži, čtvrtek 2. 4. 2009 od 20:45 hodin

Real Madrid přivítá jedno z překvapení Euroligy – Olympiakos. Tento celek si vybojoval postup do čtvrtfinále z první pozice před celkem Tau Ceramica a velmi dobře si vedl na domácí palubovce i proti Realu Madrid, neboť Olympiakos vyhrál oba domácí čtvrtfinálové zápasy (88:79, 79:73).

V úterý však naopak doma uspěl Real Madrid (71:63) a odvrátil tak hrozbu vyřazení. Pokud chce Real bojovat o postup ze čtvrtfinále v pátém utkání, musí dnes bezpodmínečně uspět. Očekávám sosutředěný výkon Realu, který by měl dnes uspět a vrátit tuto sérii k rozhodujícícmu zápasu do Řecka.

Tipérův Tip: Výhra Realu Madrid při kursu 1,60

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.