Hlavní obsah

Zajistí si Button titul?

Triumfem Sebastiana Vettela skončil minulý závod formule 1 v Japonsku. Lídr světového šampionátu nejrychlejších vozů Jenson Button skončil osmý a nevyužil tak první možnost získat titul. Další příležitost má britský pilot v brazilském Sao Paulu.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Felipe Massa usedl do monopostu z roku 2007

Článek

„Korunovace? Ještě si počkejte,“ vzkázal světu pilot formule 1 Sebastian Vettel. Německý dravec v barvách Red Bullu si při minulé velké ceně v Japonsku dojel pro třetí vítězství v sezoně. Druhý skončil Jarno Trulli z Toyoty, bronzový projížděl cílem úřadující mistr světa Lewis Hamilton z McLarenu. Britský jezdec mohl v Suzuce předat žezlo svému krajanovi Jensonu Buttonovi z Brawn GP, ten ale první šanci na zisk titulu nevyužil.

Lídr šampionátu bral pouze bod za osmé místo, navíc zůstal za svým týmovým parťákem a zároveň největším soupeřem Rubensem Barrichellem. Suverén první poloviny sezony Jenson Button viditelně zvolnil tempo, přesto má stále k titulu nejblíže. Dva závody před koncem seriálu vede s náskokem čtrnácti bodů. Teoretickou šanci na vavříny si uchoval třetí Sebastian Vettel, který je jen o dva body za druhým Barrichellem.

Mistr světa

Jméno pilotaKurs
Button1,05:1
Vettel10:1
Barrichello15:1

Emoce v Sao Paulu

Předposlední výzvou pro jezdce je Velká cena Brazílie. Barrichello bude mít výhodu domácího prostředí. Jede se v Interlagosu, trati na okraji Sao Paula pověstné mizerným zázemím a hrbolatým povrchem, nicméně brané kvůli jedinečné divácké kulise za nezbytnou součást šampionátu. Barrichello na ní ovšem ještě nikdy nevyhrál. Loni zde triumfoval další miláček publika Felipe Massa z Ferrari, jenž se nyní zotavuje po vážném zranění. Z titulu se však Brazilec po projetí cílem radoval jen několik sekund.

V neuvěřitelně emotivním závěru sezony nakonec získal celkové prvenství Lewis Hamilton. Britovi stačila pátá pozice, na kterou se dostal až v poslední zatáčce závodu. Kartami zamíchal Němec Timo Glock z Toyoty, který se ze čtvrté příčky propadl v posledních metrech na šesté místo i kvůli tomu, že při přeháňce jako jediný nevyměnil pneumatiky. Jaký scénář sepíše závod v Sao Paulu letos?

Reklama