Hlavní obsah

Cyklista Jiří Ježek v rámci WeLoveCycling.cz trénoval známé tváře pro dobrou věc

Foto: ŠKODA AUTO

David Štefanides a Jiří Ježek

Během handy cyklo maratonu, který proběhl poslední červencový víkend napříč všemi kraji České republiky, odhalila automobilka ŠKODA AUTO účel všech letošních cyklistických aktivit, kterých se účastní amatérští i profesionální sportovci. Na jejich pozadí totiž probíhala rozsáhlá charitativní akce na podporu handicapovaného Davida Štefanidese.

Článek
Fotogalerie

Mladoboleslavská automobilka, tak vyšla vstříc výzvě paralympijského cyklistického vítěze Jiřího Ježka na finanční podporu Davida Štefanidese. Díky tomu se podařilo získat tři sta tisíc korun na pořízení elektrického pohonu k invalidnímu vozíku a na Davidův rehabilitační program.

WeLoveCycling.cz - Probuď v sobě vítězeVideo: ŠKODA AUTO

Nic není náhoda

Už v červnu se pod hlavičkou WeLoveCycling.cz spustila kampaň Probuď v sobě vítěze, jejímž cílem bylo ujet během dvou měsíců co nejvíce kilometrů. Do kampaně vybral Jiří Ježek deset přímých účastníků, mezi nimiž byly i dvě známé tváře – frontman skupiny Slza Petr Lexa a cyklistka Evelína Opičková.

Foto: ŠKODA AUTO

Evelína Opičková, David Štefanides, Petr Lexa a Jiří Ježek

Obě jména mají určitou spojitost s Davidem Štefanidesem. Petrovi se před deseti lety objevil David ve videoklipu a Evelína prodělala těžký úraz páteře, po němž se jen s velkými obtížemi vracela do cyklistického sedla. Oba dva nejezdili v rámci kampaně Probuď v sobě vítěze stovky kilometrů, které pod vedením Jiřího Ježka zároveň pojali jako trénink na červnový závod L’Etape Czech Republic by Tour de France 2022.

Kilometry, které pomáhají

Cyklisté za dva měsíce v rámci kampaně Probuď v sobě vítěze urazili neuvěřitelných 37 500 kilometrů, které cyklistická platforma WeLoveCycling.cz znásobila osmi a výslednou částku – tři sta tisíc korun – věnovala Davidovi. Natrénované kilometry pak Petr Lexa a Evelína Opičková zúročili během závodu L’Etape Czech Republic, jenž odstartoval 11. června v Praze na Strahově.

Foto: ŠKODA AUTO

David Štefanides a Jiří Ježek

Evelína si vybrala delší, 136 kilometrů dlouhou trať, Petr s doprovodem Jiřího Ježka vyrazil na kratší, 91 kilometrů dlouhou trasu. Pro oba dva byl závod vítězný, protože v pelotonu dalších dvou tisíc amatérských cyklistů svou trasu dokončili. V cíli je přivítal David Štefanides, který si i díky úsilí těchto dvou mladých lidí může splnit svůj sen a vydat se na speciálně upraveném cyklistickém vozíku na silnici.

Vzájemná pomoc

Dnes jedenadvacetiletý mladík se narodil coby první z dvojčat předčasně s diagnózou dětské mozkové obrny. Trápí ho i těžká oční vada, skolióza, epilepsie a bolestivé spasmy nohou. To vše dohromady vyžaduje celodenní asistenci druhé osoby. I přes svůj handicap se snaží David Štefanides pouštět do sportovních aktivit, se kterými mu pomáhá celá rodina. Jak přiznala Evelína Opičková, příběh Davida byl pro ni samotnou velkou motivací k návratu k cyklistice a k závodění. David tak pomohl jí a ona spolu s dalšími Davidovi.

Foto: ŠKODA AUTO

David Štefanides a Evelína Opičková

Sbírka na podporu Davida ovšem zdaleka neskončila. Zapojit se může každý, a to zasláním libovolné částky do oficiální sbírky With Love for D. Částku je možné zaslat na transparentní účet 500 500 5006/2010. Při převodu na účet je nutné správně vyplnit variabilní symbol 82022012, který zajistí, že peníze poputují přímo k Davidovi.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz