Hlavní obsah

Kde vzít peníze a nekrást? A je vůbec reálné zajistit si finančně zdravou budoucnost?

Foto: xtb.com

Platí sice, že nejlepší investice je ta do sebe samého, ale nejde to dělat ještě efektivněji

Investovat dnes, zítra zhodnotit a do konce života si žít jako král. Pokud nejsou investice vaší vášní či koníčkem, pravděpodobně zaujmete pozici ztrátových klientů. Ale nemusí tomu tak být, a to ani v případě, že tomu vůbec nerozumíte. Je úspěšný trading jenom mýtus, nebo za úspěchem stojí něco jiného? I vy můžete patřit k těm zhruba 25 procentům, kteří si svou vysněnou budoucnost skutečně užijí!

Článek

Pomyslného vrcholu ekonomického rozvoje dosáhlo Česko v roce 2020, kdy jsme se dostali až na 93 procent ekonomického výkonu zemí Evropské Unie. V posledních čtyřech letech se však Česko bohužel vzdaluje od jiných členských států a po životní úrovni vyspělejších členů Evropské Unie můžeme jen po očku pokukovat. Proč tomu tak je? Česko se aktuálně mimo jiné potýká s problémem relativně nízkého ekonomického růstu. Ten je spojován s tzv. pastí střední třídy, která označuje situaci, kdy země dosáhla určité střední úrovně příjmů na obyvatele a následně dochází k nežádoucímu ekonomickému zpomalení či zastavení. Problematiku pasti střední třídy umocňuje i fakt, že naše populace stárne. Poprvé v historii dokonce podíl seniorů nad 65 let přesáhl dvacetiprocentní hranici.

Z pasti střední třídy se dá dostat, pro stát to však není otázkou několika málo měsíců. Strategie by se měla opírat o rozšíření systému vzdělávání, odbornou přípravu a v neposlední řadě o investiční pobídky. Za hlavního viníka „ekonomické slaboty“ bývá často označována spotřeba domácností, která do jisté míry ovlivňuje životní úroveň. Přestože se aktuální mentální nastavení může ocitat pod pomyslnou „čarou ponoru“, někdy stačí malé přepnutí v hlavě. Máme dostatečné finanční znalosti a opravdu umíme se svými vydělanými penězi správně nakládat? Platí sice, že nejlepší investice je ta do sebe samého, ale nejde to dělat ještě efektivněji? Kde vzít peníze a nekrást? Na to jsme se zeptali Vladimíra Holovky, obchodního ředitele investiční platformy XTB.

Vladimír Holovka, obchodní ředitel investiční platformy XTB

Absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance. Od roku 2010 pracuje v XTB, aktuálně jako vedoucí obchodního oddělení. Profesně se specializuje na technickou analýzu, tvorbu obchodních strategií, měnovou politiku a strukturu finančních trhů. Věří, že pro dlouhodobě úspěšné obchodování a investování je potřebná důsledná kontrola rizika, správný money management a disciplína při dodržování strategie.

Foto: xtb.com

Vladimír Holovka, obchodní ředitel investiční platformy XTB

Bez práce nejsou koláče. Přestože se procento nezaměstnaných dlouhodobě drží ve velmi pozitivních hodnotách, jen málokdo z nás je skutečně spokojený se svou finanční situací. Stále více Čechů proto hledá řešení v investicích, vidí v nich určitou možnost, jak si zajistit lepší budoucnost. Pozorujete tento trend?

Tento trend umocnilo covidové období, ve kterém se pojem investování dostával do zájmu širšího publika. Jelikož byla řada jiných aktivit omezena, na investice slyšelo mnoho zájemců, a navíc finanční trhy během covidové pandemie nabízely celou řadu zajímavých investičních příležitostí. Osobně jsem po skončení pandemie očekával určité zvolnění tohoto trendu, ale jakmile dorazila celosvětová inflace, byl to další impulz se o investování zajímat. Zároveň jsem rád, že podle našich údajů investuje opravdu mnoho mladých lidí ve věku do třiceti let. Sám ale nevím, jaké jsou opravdu jejich motivy. Uvědomují si svou finanční odpovědnost na stáří, nebo je za tím fakt, že dosažení vlastnického bydlení pouze ze zaměstnaneckého příjmu se stává čím dál obtížnějším?

Je nějaká otázka, kterou by si laik či začínající investor měl položit jako první? Existuje něco jako sázka na jistotu či univerzálnost investice?

V prvé řadě by každý měl mít na paměti, že s výnosem roste riziko a obráceně. Tedy pokud někde slyším lákavé nabídky na zhodnocení v řádu vyšších desítek, či dokonce stovek procent, tak si zároveň musím být vědom extrémně vysokého rizika této investice. Velmi často jsou takto vysoké sliby zhodnocení spojeny s podvody. Bývá běžné, že začínající investor přirozeně vyhledává investice s vysokým výnosem, ale jak získává své vlastní investiční zkušenosti, poznává i sám sebe a svůj vztah k riziku. Pak je schopen si sám najít optimální poměr mezi výnosem s podstupovaným rizikem.

Kdy ideálně začít a existuje nějaká „červená karta“, jako je třeba věk, která nám řekne, že se do investování už nemáme pouštět?

Velmi často se říká, že nejlepší moment, kdy začít, byl včera. Obecně pochopitelně platí, že čím dříve, tím lépe. Necháte tak delší dobu pracovat tzv. složené úročení. To je jednoduše reinvestování výnosů z investice, a tím, jak tyto reinvestice každým rokem navyšují zainvestovaný kapitál, pak v dlouhodobějším horizontu v řádu desítek let můžete dosahovat zhodnocení stovek procent od původního počátečního kapitálu. Na druhou stranu, onou „červenou kartou“ může být vyšší věk, ale tam je zase zapotřebí pracovat s méně rizikovými investicemi, protože ve vyšším věku je můj investiční horizont kratší, tedy si nemohu dovolit delší období ztrát.

Foto: xtb.com

Nejlepší moment, kdy začít investovat, byl včera

„Levně nakoupím, draze prodám a takto pořád dokola až dosáhnu pohádkového bohatství.“ Jak moc se tato představa o tradingu blíží realitě?

Nejprve je nutné si důrazně rozlišit investování a trading. Obě činnosti sice můžeme provádět se stejnými investičními instrumenty, jako jsou akcie, dluhopisy nebo komodity, ale základní princip je zcela odlišný. Při investování se aplikuje technika „kup a drž“ a investiční horizont je zpravidla dlouhodobý, v řádu roků i desítek let. Tím pádem je aktivita investora obecně spíše menší. Naopak trading je o mnohem aktivnějším přístupu, kdy musí trader věnovat větší úsilí prvotní analýze a hlavně řízení rizika. Při tomto přístupu je horizont držení pozice krátkodobý (v řádu dnů) až velmi krátký (v řádu hodin).

Trhy se pohybují mnohdy opačným směrem, než si člověk zanalyzuje, tedy předvídat tržní chování není vůbec lehké. Na druhou stranu existují pravidelně se opakující situace, ve kterých se trader může opřít o historickou statistiku, a následně je s dopředu nastaveným rizikem zobchoduje. Tak může dosahovat například 7 z 10 ziskových obchodů. Při tradingu je zapotřebí myslet v číslech a hlavně pochopit, že nikdo nedokáže říci, že příští obchod bude ten ziskový. Ale ti úspěšní tradeři dokážou říci, že cca příštích 6–7 obchodů z 10 bude pro ně ziskových.

Investiční platforma XTB nabízí skutečně bohatou možnost diverzifikace. Ještě nedávno byly v kurzu kryptoměny a ETF. Drží si své pevné místo, nebo se situace na trhu proměňuje?

Obecně říkám, že investoři jsou chytří a jdou za tím, co aktuálně nabízí nejvíce příležitostí. V případně tradingu to jsou ty trhy, které se tzv. nejvíce hýbou a tím nabízejí pro tradery více obchodních příležitostí. Těmi trhy jsou aktuálně akciové indexy, hlavní komodity, a ano, v posledních týdnech se do čela zájmu opět propracoval bitcoin. Pro investory je to zase stabilita výnosů a v posledních letech to jsou stále ETF, která nabízejí indexové investice, tedy možnost investovat do celého koše jednotlivých akcií. Hlavní výhodou zůstává to, že jsou velmi nízké poplatky za správu ETF v řádu desetin procent ze spravovaného kapitálu. Další výhodou pro drobné investory je možnost investovat do zlomků těchto ETF, což významně snížilo minimální kapitálovou náročnost těchto investic. Tedy nepočítám, že by oblíbenost ETF do budoucích let nějak významně klesala.

Investiční plány jsou na trhu relativní novinkou. Pro koho je tato služba určena a kdo je typickým investorem?

Investiční plány jsou primárně určeny pro ty, kdo se investování nechtějí moc věnovat nebo chtějí mít ve svém investičním portfoliu nějakou stabilní kotvu, která je udrží od přílišné aktivity na trzích. Nejprve si zvolíte cíl, čeho byste chtěli tímto investičním plánem dosáhnout. Zároveň si vnitřně stanovujete i délku svého investičního horizontu. Pak si již zvolíte nejběžnější ETF fondy, nebo nějakou kombinaci, a váš Investiční plán je hotov. Nyní již postačí zamýšlenou částku zainvestovat, nebo si zvolit možnost pravidelného investování například v měsíčních intervalech. Výhodou je, že XTB si neúčtuje žádné poplatky za provedené nákupy nebo prodeje těchto ETF nebo jednotlivých akcií. Právě neexistence těchto poplatků doručí investorovi v dlouhodobém horizontu dodatečný výnos, který může být i v řádu statisíců korun.

V poslední době se ve všech pádech skloňuje téma automatického investování. Je to podle vás jedna z cest pro investičního laika, který má sice možnost část financí pravidelně investovat, ale v problematice „kam a do čeho“ není kovaný?

Určitě ano, právě možnost automatického investování dělá z Investičních plánů XTB ten uživatelsky jednoduchý, ale přesto funkční způsob, jak dlouhodobě investovat. Po zvolení kombinace ETF a nastavení pravidelných intervalů pro opakovanou realizaci investice si investor pouze vytvoří ve své bance trvalý příkaz na částku, kterou chce investovat, a vše se bude provádět samo. Z mého pohledu je dobré, že investor průběžně může vidět, jak si jeho portfolio vede, a tím vlastně i zvyšuje svoji investiční gramotnost, aby později lépe rozuměl svému vztahu rizika z výnosu.

Přestože investice nejdou ruku v ruce s jistotou nebo zárukami, je něco, co byste doporučil všem, kteří si chtějí zkusit pojistit lepší budoucnost? A proč je investiční platforma například od XTB jednou z možných cest?

O tom, že investování se stává jedním z nezbytných způsobů, jak se zabezpečit nejen na stáří, asi není pochyb. Investiční plány jsou tím prvním krůčkem, který může i nezkušeným pomoci realizovat jejich první investice a naučit je vnímat zmíněný vztah rizika a výnosu. Investiční plány pomohou dodržet pravidelnost, která je na trzích velmi důležitá. Jelikož XTB je zároveň funguje jako broker pro aktivní tradery, může si i v rámci investičních plánů dovolit udržovat transakce akcií a ETF s nulovými poplatky, což investorům přinese v dlouhodobém horizontu dodatečný výnos.

Investování by se s trochou nadsázky dalo přirovnat k bonboniéře. Nikdy přesně nevíte, co váš čeká. Pokud však dobře vyberete a využijete„kuchařský um“ na kovaných odbornících, je relativně vysoká šance, že se očekávané chutě skutečně dočkáte. Někdy stačí udělat jeden krok…

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz