Článek
Přivítejte ryze českou blendovanou whisky GOLDCOCK BLENDED, která je kombinací tříleté sladové whisky a šestileté grain whisky. Jak chutná tohle hodně pohodové pití z Vizovic a co jste o světě whisky možná nevěděli?
Nechte si v ústech rozehrát chuťový koncert českých umělců
GOLDCOCK BLENDED je whisky ryze českého původu se světovou chutí. Postup výroby této whisky je stejný jako u skotské blended whisky, zároveň se však pyšně hlásí ke svému původu. K jejím ingrediencím patří výhradně suroviny pocházející z České republiky:
- Jarní dvouřadý ječmen z Moravy
- Slad ze sladovny v Bruntále s klasickým humnovým klíčením
- Silně vypálené sudy od moravských bednářů vyrobené z evropského zimního dubu
Název GOLDCOCK(v překladu zlatý kohout) přímo vybízel zvolit na etiketu kohouta složeného ze zlatých obilných klasů. Ten symbolizuje úrodnost Hané, odkud pochází základní surovina – ječmen.

GOLDCOCK BLENDED je ryze česká whisky srovnatelná se světovými standardy
Jak si whisky GOLDCOCK BLENDED pohrává s vašimi smysly?
GOLDCOCK BLENDED je jemná a pohodová whisky, jejíž chuť ocení široké publikum, nejen zarytí whisky fanoušci.
- Ve vůni je příjemně sladová, se znatelnou stopou kouře a silným vlivem dřeva
- V chuti zaujme plnost sladové whisky s jemností kvalitní české grain whisky, rozpoznáte zde tóny tmavého ovoce v kombinaci se dřevem
- Dozvuk je středně dlouhý, výrazný, dřevitý a sladový
Sudy jsou při výrobě whisky jednou z nejdůležitějších věcí. Někteří lidé tvrdí, že whisky získá 60–70 procent své vůně a chuti během zrání. Dřevěný sud dává whisky charakteristické aroma a chuť. Sud postupně díky pórovité struktuře dřeva dává destilátu možnost „dýchat“ a tím vyzrávat, a současně se do něj louhují látky jako ligniny, taniny a další, které utváří chuť whisky.
Úžasný příběh vzniku whisky GOLDCOCK BLENDED. Zlatý kohout z Vizovic si právem načechral peří pro široké publikum
První řádky příběhu whisky GOLDCOCK byly napsány v 70. letech minulého století v Těšeticích nedaleko Olomouce. Její novodobá renesance je ale spjata s vizovickou palírnou RUDOLF JELÍNEK, kde se na podzim roku 2013 začala psát úplně nová kapitola historie této ryze české whisky.
Chtěl jsem vyrobit whisky, kterou můžu nabídnout kamarádům na grilovačce, říká o vzniku GOLDCOCK BLENDED Mirek Motyčka
„Při vývoji GOLDCOCK BLENDED nebylo cílem vytvořit něco neopakovatelného. Cílem bylo vytvořit něco, co bude možné míchat dlouhodobě, opakovaně, ve stále stejné kvalitě a adekvátním množství. Nová éra whisky se zlatým kohoutem ve znaku se začala psát před devíti lety a byla spojena s limitovanými edicemi ročníkových single malt z původních zásob. Do lahví jako první putovala whisky ročníku 1992 a po ní 1995. Mezitím se však už čile destilovalo také přímo ve Vizovicích, a postupně tak začal vznikat základ pro novou, teď už jen čistě vizovickou whisky lahvovanou pod upraveným názvem GOLDCOCK.
Na blended whisky z vlastních destilátů jsme začali pracovat v roce 2022. Cesta k prvnímu vizovickému blendu měla celou řadu odboček i pár slepých konců. Zkoušeli jsme celou řadu variant. Chtěli jsme udělat whisky, která bude rozpoznatelně naše, a přitom bude lehčí, pitelná a v dobrém slova smyslu reprodukovatelná. Ve finále jsme se zástupci GOLDCOCK ambasád volili ze dvou verzí a tu, kterou jsme vybrali, jsme nakonec i s jejich přispěním ještě pozměnili, abychom si za ní mohli bez obav stát i do budoucna. Nešlo tedy o nějaký náhodný výběr nebo nahodilé změny, na naší blended whisky jsme pracovali déle než rok a poslední verzi jsme ladili půl roku.“

GOLDCOCK zraje výhradně v českých dubových sudech a není nikdy uměle dobarvována
„Podařilo se nám splnit cíl, a to vyrobit nejdostupnější českou whisky pro lidi, kteří nejsou nutně fanoušky whisky nebo součástí české whisky komunity. Vdechli jsme život whisky, která má potenciál zaujmout každého, kdo si občas dá ji samotnou nebo koktejl z ní namíchaný. Whisky, kterou pohostím kamarády na grilovačce a jim to bude chutnat. Whisky, která bude dobře fungovat v klasických drincích. Whisky, která primárně bude chutnat nám.“
Miroslav Motyčka je obchodní a marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek, která produkuje českou whisky GOLDCOCK.
Co je zásadní při výrobě whisky GOLDCOCK BLENDED?
Pouze z lokálních surovin. Cílem od samého počátku bylo navázat na původní výrobu v Těšeticích, nikoli začít vyrábět úplně nový destilát pod starým jménem. S tím jde samozřejmě ruku v ruce i snaha se, co nejvíce to jde, držet původních postupů a surovin.
Od obilného zrna po sladinku. Sladovna Bruntál je místo, z nějž dýchá tradice a historie. Sladinka pro whisky GOLDCOCK se zde vyrábí stále stejnými postupy jako před čtyřmi desítkami let.
Z kvasné kádě do destilačního kotle. Hotová sladinka se z Bruntálu převáží do pálenice RUDOLF JELÍNEK ve Vizovicích, kde se odehrávají všechny následné výrobní kroky.
Sudy výhradně od moravských bednářů. Vyrobené jsou z evropského zimního dubu a všechny do jednoho jsou silně vypálené. Některé jsou zcela nové, jiné slouží již desítky let, a díky tomu dávají výsledné whisky komplexní a nezaměnitelný charakter.

V pálenici RUDOLF JELÍNEK probíhají všechny zásadní procesy
Chceme udržitelně produkovat českou whisky z českých surovin s jasně rozpoznatelným charakterem. Naší ambicí je objevovat a posouvat hranice toho, jak se dá s whisky v Česku pracovat. Cílem našeho úsilí je, aby se whisky GOLDCOCK BLENDED v budoucnu stala přirozenou volbou každého, kdo občas pije whisky.