Hlavní obsah

Zimní Rakousko: Kde mají pověstné adventní trhy, kam za nejlepší bílou stopou a kde hledat legendární šampaňský prašan?

Foto: josalzburg.com / Mirja Geh

Rakousko: Ideální zimní destinace

Češi jsou milovníky zimních sportů a za dostatkem sněhu neváhají ujet nějaký ten kilometr navíc. Ať už lyžujete šusem nebo tak, že se zvládnete i kochat okolím, či se jen rádi brouzdáte po hřebenech hor se svařákem v ruce, v Rakousku najdete přesně to, co hledáte.

Článek
Fotogalerie

Přemýšlíte, kam vyrazit na zimní dovolenou, a rádi byste poznali něco nového, co se možná v běžném turistickém průvodci po Rakousku nedozvíte? Ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung jsme pro vás vybrali sedm jedinečných míst, kam se budete chtít vracet.

Salcburk: Jeviště světa

Jen málokteré město nabízí tolik romantiky jako Salcburk. Slavné památky na romantickém pozadí tradičních vánočních trhů dají zapomenout na všechny každodenní starosti. Procházka zasněženou Mirabellskou zahradou se šálkem svařeného vína či projížďka kočárem po starém městě naladí na pravou vánoční atmosféru. Navíc pouhých šedesát kilometrů jižně od Salcburku se nachází známá základna všech gurmánů světa St. Johann v Salcbursku.

Foto: Tourismus Salzburg GmbH / Günter Breitegger

Vánoční trh na náměstí Residenzplatz. Jen málokteré město nabízí tolik romantiky jako Salcburk

Nečekané možnosti v regionu St. Johann v Salcbursku

Region St. Johann v Salcbursku je se svými 210 kilometry sjezdovek rájem pro všechny začínající i zkušené lyžaře. Přímo ze srdce městečka St. Johann im Pongau se můžete vyvézt lanovkou na vrchol Hahnbaum nebo s těmi nejmenšími zdolávat první lyžařské úspěchy. Své první obloučky tu mohou absolvovat zcela zdarma. Pokud chcete vyrazit za větším dobrodružstvím, nic vám nestojí v cestě – ani dlouhé čekání nebo přeplněné autobusy či sjezdovky.

St. Johann v Salcbursku je známý také svými romantickými túrami po hřebenech salcburských hor, které jsou potěšením pro tělo i duši. Pokud jste při sjíždění hor zatížili svaly na hranici jejich možností, zrelaxujte originální jízdou na psím spřežení. S několikanásobným mistrem světa Seppem Bruggerem přičichnete ke skandinávské atmosféře a zblízka poznáte dokonalou souhru psího spřežení na dobrodružné jízdě na saních zasněženou krajinou.

Foto: josalzburg.com / Sepp Brugger

S několikanásobným mistrem světa Seppem Bruggerem přičichněte ke skandinávské atmosféře a poznejte zblízka dokonalou souhru psího spřežení

To pravé kouzlo zimy v regionu St. Johann v Tyrolsku

Snad žádný běžkařský nadšenec by si neměl nechat ujít příležitost vyzkoušet pověstnou tyrolskou bílou stopu. V regionu St. Johann v Tyrolsku najdete více než 250 kilometrů běžeckých stop všech stupňů obtížnosti. Není divu, že oblast kolem střediska St. Johann získala Tyrolskou pečeť kvality pro běžecké lyžování. Kromě perfektně upravených sjezdovek, které jsou pro zdejší samozřejmostí, můžete vyrazit i do dalších adrenalinových akcí.

V regionu St. Johann se nacházejí hned tři přírodní sáňkařské dráhy, umělé kluziště o rozloze 1 800 m2, možnost projet se na segwayi po upravených zimních turistických stezkách nebo můžete zažít zimu z ojedinělé ptačí perspektivy na zimním hřišti se zipline Flying Fox v Hornparku. Navíc tu máte možnost navštívit nejvýše položený vinný sklípek v Kitzbühelských Alpách nebo si dopřát variace zdejších pověstných štrúdlů s láskou pečených na horské chatě Stanglalm.

Foto: Mirja Geh Photography (de)

Oblast kolem střediska St. Johann in Tirol získala Tyrolskou pečeť kvality pro běžecké lyžování

Zimní pohádka u jezera Achensee

Achensee je s délkou devět kilometrů a hloubkou 133 metrů největší jezero v Tyrolsku. Mnozí jej označují dokonce za nejhezčí jezero v Rakousku. A co se teprve vznášet v horkovzdušném balonu nad ledovou hladinou, mít možnost zanechat za sebou bílou stopu v Přírodním parku Karwendel nebo na sněžnicích zdolávat nové výzvy. Ke zdejším nejoblíbenějším aktivitám patří zimní klasika – běh na lyžích. Na více než 200 kilometrech tratí si na své přijdou příznivci bruslení stejně jako zastánci klasického stylu.

Na milovníky volnočasových aktivit čeká Atoll Achensee v Maurachu, přímo na břehu jezera Achensee. Zde si na rozloze 6 500 m2 užijete prosvětlený panoramatický bazén, prostorný wellness nebo si můžete s jedinečným výhledem na jezero zacvičit. Dalšími sportovními atrakcemi jsou umělé kluziště či curlingové hřiště.

Foto: Achensee Tourismus (de)

Achensee je s délkou devět kilometrů a hloubkou 133 metrů největší jezero v Tyrolsku

Lyžování v Tyrolsku nabízí jistotu slunce i kvalitního sněhu

Zima v Rakousku je autentická, intenzivní a romantická. Mimořádně bohaté sněhové nadílky se slunečnými dny dokreslují úchvatnou kulisu a nekonečný prostor pro zimní relax. Bez ohledu na to, jestli chcete na lyžích jen pomalinku dojet k prvnímu teplému svařenému vínu a kochat se pohádkovou krajinou, nebo zdoláváte rychlostní výzvy, Rakousko je rájem.

Foto: SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental / Christian Kapfinger

Mimořádně bohaté sněhové nadílky se slunečnými dny dokreslují úchvatnou kulisu a nekonečný prostor pro zimní relax (SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental)

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental patří k největším, nejmodernějším a nejekologičtějším lyžařským střediskům na světě, kde si můžete užít nekonečnou jízdu na jedné z nejdelších lyžařských tras vůbec. Místní kombinace alpské idyly, regionálních tradic a špičkového lyžařského vybavení si vás okamžitě a navždy podmaní.

Dalším tyrolským lyžařským klenotem je Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, který je vyhledáván všemi milovníky rozmanitých sjezdovek, horských rustikálních chat a malebných vesniček, kde žádné přání nezůstane nesplněno. Na své si zde přijdou i rodiny s dětmi, které ocení dostatek prostoru pro bezpečné lyžování na širokých a mírných svazích.

Foto: Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau / Shootandstyle.com

Tyrolský klenot Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau je vyhledáván milovníky rozmanitých sjezdovek, horských rustikálních chat a malebných vesniček, kde žádné přání nezůstane nesplněno

Tajný tip na závěr: Není žádným tajemstvím, že lyžařská dovolená je nejen pro početné rodiny drahou záležitostí. Východní Tyrolsko se svou typickou pohostinností ale razí názor, že rakouský národní sport musí být dostupný všem místním i přespolním. Ceny skipasů pro rodiny jsou proto ve Východním Tyrolsku opravdu jedinečné. Děti do šesti let lyžují v doprovodu rodičů dokonce zdarma. Navíc díky zdejšímu zvláštnímu meteorologickému jevu můžete na vlastní kůži poznat legendární šampaňský prašan. O jaký sníh jde? Tak na to si už musíte přijít sami!

Foto: TVB Osttirol (de)

Ceny skipasů pro rodiny jsou ve Východním Tyrolsku opravdu jedinečné

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz