Hlavní obsah

V Budějcích by (díky pivu) chtěl žít každý, říká sládek pivovaru Samson

Foto: samson.cz

Jihočeši jsou srdcaři s úctou k tradici. Jedním takovým je i Radim Lavička, sládek nejstaršího českobudějovického pivovaru Samson

Proč by v Českých Budějovicích chtěl žít každý a proč z úst zdejšího rodáka nikdy neuslyšíte Budějovice, ale jen Budějce? Jihočeši jsou srdcaři s úctou k tradici. Jedním takovým je i Radim Lavička, sládek nejstaršího českobudějovického pivovaru Samson. Kde hledá inspiraci ke své práci, na co je právem hrdý a co na Samson říkají pivarští gurmáni?

Článek

Co Čech, to pivař. Jen máloco dokáže český národ spojit tak, jako to umí tento tekutý národní poklad. Pivovarnictví neodmyslitelně patří k českému dědictví. Je odkazem poctivého řemesla a všech mistrů sládků, kteří vaření piva dovedli k dokonalosti. Rodiště toho nejlepšího piva na světě však najdete v Budějcích na břehu řeky Malše,“ říká s hrdostí Radim Lavička, sládek českobudějovického pivovaru Samson.

Jaké to je, když pivo vaří mistři?

Při vaření piva neděláme kompromisy. Používáme lokální suroviny, jako je voda z 274 metrů hluboké artézské studny, žatecký chmel či slad z jižních Čech. Celý proces i suroviny jsou pod dokonalou kontrolou špičkově vybavené laboratoře, která před několika lety prošla modernizací. Výrobní úsek pak prošel v letech 2015 až 2017 kompletní modernizací za více než 400 milionů korun. Od té doby získáváme ocenění v pivních soutěžích, ale hlavně nám roste výstav sudového piva, což je nejtěžší disciplína,“ uvádí Radim Lavička a s úsměvem dodává: Naše pivo je tak vyvážené, chutné, pitelné a nebolí po něm hlava.“

A jaké to je, když pivo vaří mistři budějičtí srdcaři? Radim Lavička píše s pivovarem Samson historii společně už 24 let, z toho sedm let jako sládek. Je rád, že Budějčáky, Jihočechy i další pivaře může přivítat v pivovarském areálu jako málokdo. Není to totiž dlouho, co se část areálu nejstaršího budějovického pivovaru Samson proměnila na Pivovarskou zahradu, kam je možné vyrazit nejen na oblíbený nefiltr třeba na kole, lodí i pěšky po břehu řeky Malše. Místo je o to unikátnější, protože zde poblíž stával výtah na těžbu ledu pro chlazení pivovaru.

Tip: Dát si pikador (párek v rohlíku), nasát atmosféru u Samsonovy kašny na budějickém náměstí a na konci komentované prohlídky v pivovaru Samson ochutnat zdejší pivo pod odborným vedením. Znáte snad lépe strávený den?

Psalo se léta Páně 1795…

Historie vaření piva v Českých Budějovicích je úzce spjata se založením města. Roku 1795 po mnoha staletích všech 387 právovárečných měšťanů založilo společný pivovarský podnik, ten dnes nese název Pivovar Samson. V roce 1852 se pak rozbušilo srdce nové varny na Lineckém předměstí. Pivo z nového pivovarského provozu dosáhlo rychle velké popularity, a to i díky na tehdejší poměry modernímu způsobu spodního kvašení.

Pivovar vzkvétal a dobýval nejen tuzemské trhy, ale i ty zahraniční. K tomu provozoval sklady například ve Vídni, Innsbrucku, Terstu, Hamburku, Delfách, Stuttgartu, Londýně, New Yorku, ale i v mnoha dalších destinacích. Pivo z Budějovic tak bylo slavné daleko za hranicemi Českých zemí. V roce 1958 pivo z původního budějovického měšťanského pivovaru dostalo nově jméno Samson po silákovi, který krotí lva na stejnojmenné kašně na centrálním budějovickém náměstí, a pivovar tak vstoupil do nové etapy svých dějin.

Foto: samson.cz

Daniel Dřevikovský, generální ředitel pivovaru Samson, má radost, že po modernizaci výroby roste výstav sudového piva i díky nefiltrovanému ležáku

Návštěvnický tip: Navštivte hospodu Na Spojce s poctivým čepovaným Samsonem jako místní kultovní záležitost či podnikovou prodejnu v areálu pivovaru Samson v budově původního skladu chmele chlazeného podzemními lednicemi.

Nejen hospodští volají po Samsonu

Ten, kdo Samson dlouho nepil a teď ochutnal, je příjemně překvapen. Volají nám hospodští a říkají, že chtějí naše pivo, což nás všechny těší. Vracíme Samson tam, kde dříve byl,“ říká Daniel Dřevikovský, generální ředitel pivovaru Samson. Pivovar zaznamenává jako jeden z mála nárůst na sudovém tuzemském trhu, letos zatím dokonce o více než 40 procent. Samson se vrací opět na výčepy, a to nejen do hospod, kde je historicky doma. „Ukazuje se, že kvalita nám otevírá dveře i na zahraničních trzích, kam náš pivovar již od svého založení své pivo vyvážel. Dnes exportujeme více než 60 procent naší produkce,“ uvádí Daniel Dřevikovský.

Za nárůstem prodeje stojí vedle týmu lidí, které pivo ze Samsona zkrátka baví, také výsledek investic. A o tom, že se neustálá péče o pivo vyplácí, svědčí tuzemské i mezinárodní odborné soutěže. Jen v loňském roce to několikrát cinklo na prestižní mezinárodní pivní degustační soutěži World Beer Awards v Londýně. V silné konkurenci uspěli například Samson ležák 12, Samson nachmelený ležák, Samson tmavý ležák či Samson Bock. Pivovar tak navázal na úspěchy z minulých let, a to už poněkolikáté v řadě.

Speciál Samson Bock dokonce předloni již podruhé vyhrál ocenění nejlepší pivo typu Bock na světě, čehož si obzvláště v konkurenci německých piv velice vážíme. Silnější ležák typu Bock pochází původně z Německa, kde má velikou tradici. Toto pivo se v našem pivovaru již dříve vařilo, inspiraci k naší receptuře jsme našli ve 129 let staré knize, kterou naši předchůdci vydali u příležitosti tehdejšího výročí 100 let od založení našeho pivovaru.
Radim Lavička, sládek pivovaru Samson
Už jste ochutnali Samson Bock?
Ano
15,7 %
Ne
84,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1063 čtenářů.
Foto: samson.cz

Jen v loňském roce to pro Samson několikrát cinklo na prestižní mezinárodní pivní degustační soutěži World Beer Awards v Londýně

A kde kromě starých receptur hledá inspiraci budějický sládek Radim Lavička?

Na varně pivovaru Samson, kde se vaří pivo nepřetržitě od roku 1852, to je nesmírně zavazující a zároveň inspirující. Odpočinek hledá při chytání ryb a rád sleduje hokej, který má v Českých Budějovicích také dlouhou tradici.

World Beer Awards je mezinárodně uznávaná prestižní degustační soutěž, která vybírá ta nejlepší piva v nejrůznějších kategoriích. Patří k absolutní špičce pivních evropských i světových klání. O výsledcích obou soutěží rozhoduje odborná porota, jejíž členové z celého světa jsou pivními someliéry a kapacitami ve svém oboru.

Na zdraví!

Fotogalerie
Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz