Hlavní obsah

Vedete nerovný zápas s cenami energií? Zaskórujte kombinací fotovoltaiky a čerpadla!

Foto: Acetex.cz

Na instalaci fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla povolejte jen zkušené profesionály, žádnou amatérskou ligu

Jako boj Davida s Goliášem. Tak by se dala popsat situace mnohých z nás, když se snažíme čelit enormně stoupajícím cenám energií. I my je ale můžeme přelstít, stejně jako David pověstného obra, a místo fosilních paliv pro výrobu energie zvolit obnovitelné zdroje.

Článek

Vhodným řešením, které domácnosti zajistí až 70procentní snížení nákladů na energii a vytápění, je kombinace fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla. Jak na to? Než začnete s realizací, vyberte si dodavatele, který má dostatečné zkušenosti, stovky realizovaných zakázek a kladné reference.

Špičkové technologie jen pro vás

Společnost Acetex tyto nároky splňuje a budoucím klientům poskytuje zdarma předrealizační konzultaci.

„Máme rádi férovou hru, proto ještě před podpisem objednávky vypracujeme návrh řešení, které zohlední technický stav domu a individuální potřeby domácnosti. A na základě toho doporučíme, jakou technologii a v jakém rozsahu je ideální instalovat,“ vysvětluje jednatel společnosti Acetex René Milota a dodává: „Pomůžeme s vhodným umístěním solárních panelů a s optimálním nastavením fotovoltaické elektrárny, která zajistí výrobu maximálního množství elektrické energie pro běžný chod spotřebičů v domácnosti. Navrhneme bateriové úložiště s dostatečnou kapacitou. Elektrárnu také zkombinujeme s vybraným tepelným čerpadlem, které zajistí vytápění domu a ohřev vody.“

V Acetexu pracují s technologiemi od špičkových dodavatelů – solární elektrárny tvoří celočerné panely AEG, střídače GoodWe nebo Wattsonic a tepelná čerpadla se objednávají u německé značky Viessmann. Tato čerpadla se vyznačují vysokým faktorem výkonnosti COP, což znamená, že z 1 kWh elektřiny spotřebované na provoz čerpadla vyrobí 5 kWh tepla.

Foto: Acetex.cz

Pošlete dodavatele plynu na střídačku a vezměte do hry vlastní tepelné čerpadlo

Instalace za pár dní

Ať už se jedná o fotovoltaickou elektrárnu, nebo tepelné čerpadlo, vlastní instalace trvá 2 až 4 dny. Přesná doba se odvíjí od velikosti a technického stavu rodinného domu. Předchází jí odsouhlasení rozpočtu a technického návrhu a zpracování projektové dokumentace. Ještě před stavbou samotných panelů je podána žádost o připojení mikrozdroje k příslušné distribuční síti. Souběžně s ní se podává žádost o státní dotaci, kterou kompletně i s administrativou vyřídí realizační společnost. Jakmile jsou její výše a vyplacení odsouhlaseny, Acetex zahájí stavbu.

Získejte od státu až 445 000 korun!

Jak už bylo zmíněno, na pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny i tepelného čerpadla můžete získat státní dotaci. Existují dva samostatné dotační programy – kotlíková dotace a Nová zelenám úsporám. Jsou určené pro majitele či spolumajitele nemovitosti, tedy rodinného domu, bytu nebo trvale obývaného rekreačního objektu, který musí být trvale obydlen alespoň dva roky před podáním žádosti.

Foto: Acetex.cz

Prokličkujte mezi tarify za plyn a elektřinu a s vlastní fotovoltaickou elektrárnou si zajistěte lepší pozici na trhu s cenami

„Kotlíková dotace je určená pro nízkopříjmové osoby a rodiny, které díky ní mohou pokrýt až 95 procent souvisejících nákladů. Tu využíváme méně,“ přibližuje René Milota z Acetexu a pokračuje: „Oproti tomu Nová zelená úsporám je určena pro ostatní domácnosti. Tam se výše možné dotace pohybuje do 50 procent způsobilých nákladů. Příspěvek na fotovoltaickou elektrárnu může činit až 205 000 korun, respektive 225 000 korun pro Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj. Příspěvek na tepelné čerpadlo je do výše 100 000 korun, respektive 140 000 korun, pokud bude připojené k fotovoltaické soustavě.“

Za zmínku ještě stojí, že majitelé rodinných domů s vlastním pozemkem mají také možnost získat dotaci na pořízení a instalaci dobíjecí stanice pro osobní elektromobil. Výše dotace je třicet tisíc korun na jeden nabíjecí bod a podpořit lze maximálně dvě nabíječky pro jeden rodinný dům.

Při zkombinování všech tří zařízení, tedy fotovoltaiky, tepelka i nabíječek na elektromobily, lze získat kombinační dotační bonus ve výši 20 000 korun. Při kombinaci dvou – fotovoltaiky a tepelného čerpadla – je to 10 000 korun. Sečteno podtrženo lze v exponovaných krajích při pořízení všech tří zařízení dosáhnout až na částku 445 000 korun. A to už stojí za zvážení přestupu do týmu obnovitelných zdrojů, místo abyste setrvávali u nelukrativní fosilních paliv.

Foto: Acetex.cz

Hattrick obnovitelných zdrojů – fotovoltaická elektrárna, tepelné čerpadlo a nabíjecí stanice pro elektromobil – zajistí vaší domácnosti maximální energetickou soběstačnost

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz