Hlavní obsah

6:0, 4:0, 40:15. Ruska přesto nevyhrála

BAKU/PRAHA

Před třemi lety byla Ksenia Pěrvaková na 37. příčce světového žebříčku, teď musí hrát kvalifikace. Na turnaji v Baku se však třiadvacetiletá ruská tenistka zviditelnila nevídaným způsobem. Po něčem takovém ale určitě netoužila. V zápase s Ukrajinkou Olgou Savčukovou se jí totiž podařilo takřka nemožné. Pěrvaková vedla 6:0, 4:0 a 40:15. Přesto nevyhrála.

Foto: Facebook

Ksenia Pěrvaková.

Článek

V pátém gamu druhé sady měla celkem čtyři brejkboly: nevyužila je. V desátém gamu propásla dva mečboly a ve dvanácté hře nebyla schopná doservírovat duel ke zdárnému konci. V tie-breaku prohrála 2:7 a pak už odpadla, třetí sadu prohrála 0:6...

Podobný kolaps ale není v ženském tenise zase tak vzácný. Své o tom ví také Američanka Christina McHaleová. Před dvěma lety vedla v Miami nad Petrou Cetkovskou 6:0 a 4:0. A prohrála také.

„Do konce zápasu zbývalo ještě hodně gamů," usmyslela si Češka. „Skóre vypadalo mnohem hůř, než moje hra. Ale je pravda, že jsem začala trochu víc riskovat," řekla Cetkovská, která druhou a třetí sadu ovládla 7:5 a 6:1.

Pozoruhodné bylo tehdy sledovat živě diskusi o zápase na sázkařských fórech. Od pobavených komentářů na úkor Cetkovské, přes nevěřícné reakce na zvrat ve vývoji zápasu, až po zoufalé výkřiky těch, kteří měli vsazeno na McHaleovou.

Savčuková, jež figuruje až ve třetí stovce světového žebříčku, díky výhře nad Pěrvakovou postoupila v Baku z kvalifikace. V 1. kole s Chorvatkou Donnou Vekičovou už ale narazila, ačkoli v úvodní sadě srovnala ze stavu 0:4 na 4:4 a v tie breaku ze 2:6 na 6:6. Další obrat už ovšem neuskutečnila.

Slavné comebacky

Ze zápasu kvalifikace US Open 1983 mezi Američankami Bramblettovou a Hulbertovou byla na větvi i Martina Navrátilová. Stav 0:6, 0:5, 0:40. Přesto Bramblettová vyhrála.

Američanka Mary Joe Fernandezová prohrávala ve čtvrtfinále Roland Garros 1993 s Argentinkou Gabrielou Sabatiniovou 1:6, 1:5. Po takřka čtyřech hodinách, kdy odvrátila pět mečbolů, ovládla třetí sadu 10:8.

Jana Novotná vedla v zápase 3. kola French Open 1995 nad Američankou Chandou Rubinovou ve třetí sadě 5:0 a 40:0. Měla 9 mečbolů, podlehla však 6:8.

Reklama

Související témata: