Hlavní obsah

Byl jsem zklamaný, zůstane to ve mně navždy, řekl Djokovič po návratu do Austrálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbský tenista Novak Djokovič prožil turbulentní rok, který pro něj zřejmě nemohl začít hůř. I když obdržel výjimku pro vstup do Austrálie, aby si i jako neočkovaný mohl zahrát první grandslam sezony, byl nakonec ze země deportován. Nyní se téměř po roce mohl vrátit na místo činu a v Adelaide se chystá na útok na 22. grandslamový titul. Novinářům sdělil, že vzpomínky na celou deportační ságu už v něm zůstanou navždy.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Novak Djokovič během tréninku v Adelaide.

Článek

Před novináře předstoupil po tréninku s úsměvem na tváři. Bylo na něm patrné, že je rád, že v Austrálii může opět hrát. „Jsem šťastný, že tu zase můžu být. To, co se stalo před 12 měsíci nebylo snadné pro mě, pro mou rodinu, pro můj tým, vůbec pro všechny, kteří jsou mi blízcí," řekl Djokovič.

„Je to samozřejmě zklamání, když zemi opustíte takhle. Opravdu jsem doufal, že tu budu moct hrát, protože Austrálie je zemí, kde jsem v kariéře zažil velké úspěchy," pokračovala bývalá světová jednička, která právě na Australian Open vybojovala hned devět titulů, což z ní dělá nejúspěšnějšího tenistu turnaje.

Kvůli svému odmítavému postoji k očkování proti koronaviru byl Djokovič letos hned při příjezdu do země zadržen celníky na letišti, kteří ho odvezli do detenčního hotelu pro imigranty. Po dlouhých tahanicích byl nakonec z Austrálie deportován. Žádnou hořkost však necítí.

„V Austrálii jsem se vždy cítil skvěle, hrál jsem zde svůj nejlepší tenis a dostalo se mi tu velké podpory," řekl s tím, že na uplynulé události se však zcela zapomenout nedá. „Zůstane to ve mně po zbytek života. Je to něco, co jsem nikdy předtím nezažil a doufám, že už nikdy nezažiju. Ale je to pro mě cenná životní zkušenost," uvedl.

„Djoker" tento víkend v Adelaide rozehraje přípravný turnaj právě před blížícím se lednovým prvním grandslamovým turnajem sezony. Reakce publika, které téměř před rokem stálo většinou proti němu, se neobává. „Reakci fanoušků nemůžu předvídat, ale udělám všechno pro to, abych hrál dobrý tenis a divákům přenesl dobré pocity a vyvolal v nich pozitivní emoce," dodal.

Reklama