Hlavní obsah

Deblista Bopanna se stal ve 43 letech nejstarším grandslamovým vítězem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Indický tenista Rohan Bopanna se stal na Australian Open ve 43 letech nejstarším grandslamovým vítězem v tzv. „open éře“. S domácím Matthewem Ebdenem získali první společný titul na turnajích velké čtyřky. Druhý nasazený pár porazil ve finále v Melbourne italskou dvojici Simone Bolelli, Andrea Vavassori 7:6, 7:5.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Rohan Bopanna a Matthew Ebden se radují z vítězství na Australian Open

Článek

Bopanna, který bude od příštího týdne nejstarší světovou jedničkou v deblu, vybojoval v mužské čtyřhře první grandslamový titul. Dosud triumfoval jen v mixu na Roland Garros 2017. Ebden slavil triumf v mužském deblu už předloni ve Wimbledonu.

„Pro tohohle chlapa je věk jen číslo. Je mladý srdcem, je to šampion a válečník. Celý loňský rok tvrdě trénoval po mém boku,“ řekl v rozhovoru na kurtu Ebden na adresu Bopanny.

Indický tenista mu kompliment vrátil. „Nedosáhl bych toho, kdybych neměl vedle sebe tohohle fantastického australského parťáka,“ uvedl Bopanna. Klíč k tenisové dlouhověkosti podle něho tkví v důkladné péči o tělo. „Od prvního dne, kdy jsem přijel do Austrálie, až do včerejška jsem šel každý den do ledové vany. To je pro mě jednička v regeneraci, pomáhá proti zánětům v těle,“ prohlásil.

Semifináloví přemožitelé Tomáše Macháče a Číňana Čang Č'-čena ztratili na turnaji jen dva sety. Proti Bolellimu s Vavassorim zahráli 37 vítězných míčů a neztratili ani jednou servis. První set získali po tie-breaku, který vyhráli jasně 7:0. Druhou sadu a s ní i celý zápas vybojovali díky prolomenému podání soupeřů v jedenácté hře.

„Je to bezpochyby nejlepší okamžik mojí kariéry,“ řekl Bopanna a dodal, že momentálně hraje nejlepší tenis kariéry, i když se připravuje jinak než dřív. „Úplně jsem přestal chodit do tělocvičny. Pracuju se svým tělem jinak, dělám jógu, ráno začínám meditací. Ve svém věku už nemůžu ráno dlouho spát, takže mám víc času pro sebe a užívám si to. Jsem pak svěží,“ popsal.

Absolutní rekord mezi držiteli grandslamových titulů má Martina Navrátilová, která v roce 2003 triumfovala v mixu na US Open ve věku 46 let a 261 dní. Bophanna se ale zatím končit nechytá. „Dokud si to užívám a hraju svůj nejlepší tenis, nevidím důvod, proč bych měl končit,“ řekl.

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):
Muži:
Čtyřhra - finále:
Bopanna, Ebden (2-Indie/Austr.) - Bolelli, Vavassori (It.) 7:6 (7:0), 7:5

Reklama

Související témata: