Hlavní obsah

Gračovová - Ka. Plíšková 4:6, 2:6Plíšková je na Australian Open v osmifinále, v českém derby úspěšnější Fruhvirtová

Aktualizováno

Paráda. Tenistka Karolína Plíšková slaví na prvním grandslamovém turnaji sezony postup do osmifinále. Třicátá nasazená hráčka Australian Open vyhrála nad Varvarou Gračovovou z Ruska 6:4, 6:2. „Porazila několik kvalitních hráček, věděla jsem, že to nebude nic jednoduchého. Ale předvedla jsem kvalitní tenis,“ pochválila se po duelu Plíšková. Ve vzájemném českém duelu proti Markétě Vondroušové byla úspěšnější Linda Fruhvirtová, která udolala svojí krajanku 2:1 a poprvé si tak zahraje osmifinále grandslamu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Linda Fruhvirtová postoupila přes Markétu Vondroušovou do osmifinále Australian OpenVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Gračovová sice zahájila zápas ziskem servisu, ale za stavu 1:1 už Plíšková získala rozhodující brejk úvodní sady. Ruska, která v prvním kole porazila silnou Darju Kasatkinovou, manko již nesmazala a set ztratila poměrem 4:6.

Ve druhé sadě prolomila zkušená Češka servis soupeřky hned v úvodní hře a kontrolovala dění na kurtu při prvním vzájemném duelu obou tenistek. Za stavu 2:4 z pohledu Rusky navíc Gračovová opět ztratila servis a Plíšková následně duel v Areně Roda Lavera dotáhla do vítězného konce za hodinu a sedmnáct minut.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Česká radost na Australian Open. Karolína Plíšková slaví postup do osmifinále prvního grandslamového turnaje sezony.

Češka dobře podávala a soupeřce nedala ani jednu šanci k brejku. „Servis může být samozřejmě mojí zbraní, aspoň pak nemusím tolik běhat. Ale i hra od základní čáry byla solidní," usmála se při pozápasovém rozhovoru přímo na kurtu.

„Mám na tenhle kurt hezké vzpomínky, snad se sem ještě podívám. Teď budu sledovat zápas, který určí moji soupeřku. Budu se snažit na to utkání dobře připravit," dodala. O postup do čtvrtfinále se utká s Číňankou Čang Šuaj.

V sobotu je na programu z českého pohledu ještě derby mezi Markétou Vondroušovou a Lindou Fruhvirtovou. Vondroušová si třetí kolo vybojovala na úkor světové dvojky Tunisanky Uns Džábirové, sedmnáctiletá Fruhvirtová se na grandslamu dostala tak daleko premiérově. Na mezinárodní scéně se utkají poprvé.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Linda Fruhvirtová při zápase na Australian Open proti Markétě Vondroušové.

Češka Barbora Krejčíková si postup do osmifinále vybojovala už v pátek, když vyřadila ukrajinskou tenistku Anhelinu Kalininovou.

První set českého derby nabídl dramatickou podívanou plnou zvratů. Fruhvirtová vedla nad krajankou 2:0 a 4:2, následně ale zkušenější Vondroušová získala tři hry v řadě a zdálo se, že by mohla úvodní díl zápasu získat ve svůj prospěch. Jenže pak pro změnu zabrala mladá hvězdička a třemi hrami za sebou otočila skóre a připsala si zisk setu.

Druhé dějství naopak ovládla Vondroušová, když dvakrát vzala mladší krajance servis a po výsledku 6:2 musel rozhodnout o vítězce až třetí set.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Češká tenistka Markéta Vondroušová po vítězném gemu s Lindou Fuhvirtovou na Australian Open.

Obě tenistky měly v průběhu třetího setu zdravotní potíže a musely být ošetřovány. Zápas se ale nakonec dohrál a po strhující otočce dokázala Linda Fruhvirtová porazit Markétu Vondroušovou 6:3.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Slavící Linda Fruhvirtová po českém derby na Australian Open

Sedmnáctiletá tenistka tak zvítězila ve 3. kole Australian Open proti krajance Markétě Vondroušové 7:5, 2:6, 6:3 a zahraje si poprvé grandslamové osmifinále. Rodačka z Prahy vyhrála český souboj s o šest let starší soupeřkou za dvě hodiny a deset minut. V boji o životní čtvrtfinále vyzve 64. hráčku světa Chorvatku Donnu Vekičovou.

Talentovaná Fruhvirtová, které patří v žebříčku WTA 82. místo, si dál vylepšuje při debutu v hlavní soutěži v Melbourne grandslamová maxima. Jejím nejlepším výsledkem dosud bylo 2. kolo na loňském US Open. Po výhrách nad Australankami Jaimee Fourlisovou a Kimberly Birrellovou uspěla i nad Vondroušovou, která ve 2. kole vyřadila světovou dvojku Uns Džábirovou z Tuniska.

Pár hodin po dvouhře nastoupila Fruhvirtová do debla s Američankou Alison Riskeovou Amritrajovou. V 2. kole nestačily na první nasazený pár a obhájkyně titulu Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou, kterým podlehly za hodinu a dvě minuty dvakrát 2:6. Vítězky tří loňských grandslamů narazí v osmifinále na gruzínsko-americkou dvojici Oksana Kalašnikovová, Alycia Parksová.

"Je to neuvěřitelné a jsem šťastná, že si mohu říct: Ahoj, druhý týdne," uvedla na tiskové konferenci Fruhvirtová. "Je mi pořád sedmnáct let. Tohle je má druhá účast v hlavní soutěži grandslamu a být mezi nejlepšími šestnácti je úžasné. Markéta je výborná hráčka, která dokáže porazit kohokoliv. Naposledy zdolala třeba světovou dvojku," doplnila Fruhvirtová.

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):
Arena Roda Lavera:
Gračovová (Rus. - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (30-ČR)) 4:6, 2:6
Arena 1573:
L. FRUHVIRTOVÁ (ČR) - VONDROUŠOVÁ (ČR) 7:5, 2:6, 6:3
B. KREJČÍKOVÁ, K. SINIAKOVÁ (obě ČR) - L. FRUHVIRTOVÁ, A.Riskeová-Amritrajová (ČR/Amer.) 6:2, 6:2
Melbourne Park
J. LEHEČKA, A. Molčan (ČR/SK) - A. Erler, L. Miedler (oba Rak.) 7:5, 7:5

Reklama