Hlavní obsah

Tvrdý verdikt v semifinále Australian Open. McEnroe nechápe, Courier ale sudího hájí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porušení časového limitu na servis ho mohlo vyjít pěkně draho. Řecký tenista Stefanos Tsitsipas se sice po vítězství nad Rusem Karenem Chačanovem 7:6, 6:4, 6:7, 6:3 nakonec probojoval do finále Australian Open, kde může zaútočit na svůj premiérový titul z turnajů velké čtyřky, v závěru úvodní sady si však nepříjemně zavařil, což mohlo mít na konečný výsledek poměrně zásadní vliv.

Foto: Jaimi Joy, Reuters

Řek Stefanos Tsitsipas v semifinále Australian Open.

Článek

Řek měl i v tomto zápase opakovaně problém vejít se do časového limitu na podání a za stavu 5:5 a 0:15 mu to umpirový sudí Nico Helwerth spočítal. „Porušení časového limitu. Ztráta podání, pane Tsitsipasi," rozhodl. Rozhozený Řek po ztrátě prvního servisu zkazil i ten druhý a musel v koncovce úvodní sady odvracet nepříjemný stav 0:30.

„On se vůbec nedívá na hodiny. Je ponořený do svého světa," podivoval se v přímém přenosu komentátor Eurosportu Chris Bradnam, který připomněl, že rodákovi z Atén se něco takového rozhodně nestalo poprvé.

„Během kariéry už tohle zažil několikrát. Vůbec nevnímá hodiny odpočítávající zbývající čas k zahájení servisu a zase za to zaplatil," upozornil.

Zásah rozhodčího nicméně rozčílil známého bouřliváka a bývalého prvního hráče světa Johna McEnroea, jenž byl rád, že se řecký tenista dokázal z těžké situace dostat a set stejně jako zápas dotáhnout do vítězného konce.

„Byl jsem ohromen, jak Tsitsipas zvládl ten zásah umpirového sudího o překročení časového limitu. Panebože, tihle rozhodčí si musí pořád dělat na něčem takovém jméno. Přitom ty kluky nechají hrát v hrozném vedru. Tsitsipas přeci hraje rychle, nezdržuje a jsem rád, že to zvládl," hřímal někdejší rebel, s nímž si rozhodčí v době jeho aktivní kariéry užili své.

Jiná americká tenisové legenda Jim Courier ale s McEnroem ostře nesouhlasila. „Na kurtu jsou všude hodiny, aby na ně mohli hráči vidět. Musíte si prostě 25sekundový limit hlídat. A ten nezačíná s koncem předchozí výměny, ale v momentě, kdy rozhodčí ohlásí skóre. Po delší výměně nechá hráčům většinou delší pauzu a při kratší naopak," odmítal jakékoliv výjimky Courier.

Po potrestání Tsitsipase volal také známý tenisový komentátor Ben Rothenberg. „Tsitsipas přetahuje čas, je totálně nefér vůči Chačanovovi, že pravidla nejsou vymáhána," napsal během utkání na Twitter.

Foto: Repro TV Kanál 9

V tento moment upozorňoval Jim Courier na chybu nohou Stefanose Tsitsipase, které si sudí nevšiml.

Courier při svém komentáři pro australský kanál 9 upozorňoval také na opakovanou chybu nohou Tsitsipase při servisu, kterou předvedl i za stavu 3:1 v tie breaku, kdy měl Řek patou překročit pomyslnou středovou čáru. Ale v tomto případě vyvázl bez trestu. Chyby nohou si sudí všiml až ve druhé sadě.

Čtvrtfinálový přemožitel Jiřího Lehečky se ale navzdory prohřeškům při podání dokázal probít do finále, v němž se utká o titul s Novakem Djokovičem.

Reklama