Hlavní obsah

Vondroušová - Džábirová 6:1, 5:7, 6:1Vondroušová vyřadila velkou favoritku! Slaví také Plíšková i Fruhvirtová

Aktualizováno

Skvělý český den na Australian Open! Tenistka Karolína Plíšková porazila Julii Putincevovou z Kazachstánu 6:0, 7:5 a postoupila v Melbourne do 3. kola. Dařilo se i teprve 17leté Lindě Fruhvirtové, jež porazila domácí Kimberly Birrellovou 6:3, 6:2 a zahraje si poprvé 3. kolo grandslamu. Markéta Vondroušová následně v hlavní Areně Roda Lavera vyřadila nasazenou dvojku Uns Džábirovou (6:1, 5:7, 6:1) a v příštím kole narazí na Fruhvirtovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Markéta Vondroušová vyprovodila z Australian Open světovou dvojkuVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Vondroušová, která většinu minulé sezony vynechala kvůli zraněnému zápěstí, se dostala do třetího kola Australian Open potřetí za sebou. Jejím maximem v Melbourne je osmifinále z roku 2021.

V utkání s tuniskou favoritkou se blýskla skvělým pohybem na hřišti a houževnatou obranou, díky níž vybírala často těžké údery soupeřky. Zatímco Džábirová doplatila na 50 nevynucených chyb, česká tenistka jich měla 24.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Česká tenistka Markéta Vondroušová a její úder v utkání druhého kola Australian Open proti Uns Džábirové.

Rodačka ze Sokolova získala proti chybující soupeřce první set za 25 minut. Ve druhé sadě ale Džábirová dominovala, a přestože se Vondroušová vrátila ze stavů 1:4 a 3:5, v koncovce přišla potřetí o servis a Tunisanka si vynutila pokračování zápasu.

V rozhodujícím setu ale česká tenistka zůstala koncentrovaná a naopak Džábirová nedokázala na předchozí výkon navázat. Neudržela ani jeden ze čtyř servisů a Vondroušová mohla po hodině a 43 minutách zvednout radostí ruce nad hlavu.

"Vždycky je těžké vrátit se po tak dlouhé době. Každopádně jsem dobře potrénovala a zapracovala na kondici. Jsem ráda, že jsem zpět na takovéto úrovni a zvládnu hrát takové zápasy," řekla na kurtu Vondroušová. "Uns byla ve druhém setu lepší a neměla jsem tam šanci. Snažila jsem se ale soutředit a doufala, že přijdou další chyby. Jsem ráda, že to nakonec vyšlo," doplnila 86. hráčka žebříčku WTA, která v předchozích třech vzájemných zápasech Džábirové podlehla.

Plíšková přejela Putincevovou

Třicetiletá Plíšková porazila 47. hráčku světa Putincevovou pošesté za sebou. Podařil se jí začátek, soupeřku třikrát připravila o servis a za 19 minut jí nadělila "kanára". Rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán se ve druhém setu zlepšila, otočila vývoj z 0:2 na 4:3, výhodu brejku navíc ale nevyužila. Plíšková sice v desáté hře zahodila dva mečboly, duel už ale do zkrácené hry nepustila a po dalším brejku za stavu 6:5 slavila postup. O čtvrté osmifinále na Australian Open se utká s Ruskou Varvarou Gračovovou, jež v dosavadních dvou zápasech ztratila jen šest gamů.

"Za postup jsem ráda. Ve druhém setu jsem si to trochu zkomplikovala, ale jinak jsem začala dobře. Set a půl jsem byla mnohem lepší hráčkou. Podmínky nebyly snadné, bylo větrno, ale jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech," řekla na tiskové konferenci Plíšková. "S Julií jsem odehrála hodně zápasů, hodně jich bylo třísetových. Jsem ráda, když mám čas na svou hru, což mi ona dává. Mám čas si zvolit úder a jít si za ním," doplnila česká tenistka.

Fruhvirtová si poprvé v kariéře zahraje 3. kolo grandslamu

V turnaji pokračuje také o 13 let mladší Fruhvirtová. Po úvodním triumfu nad Australankou Jaimee Fourlisovou si poradila i s její krajankou Birrellovou. Odvrátila pět ze šesti brejkbolů a postoupila poprvé na grandslamu do 3. kola.

"Čekala jsem, že budu víc nervózní. Byla tu skvělá atmosféra. Zápas jsem si užívala," uvedla na kurtu Fruhvirtová, jejíž o dva roky mladší sestra Brenda se v Melbourne poprvé probojovala do hlavní soutěže. "Jsme šťastné, že jsme spolu hrály na nějakém turnaji. Vloni jsme měly odlišný program. Dokázala něco úžasného a myslím, že v budoucnu ukáže ještě víc," dodala Fruhvirtová.

Češky zahájily cestu za obhajobou vítězně

Ve čtyřhře zahájily úspěšně cestu za obhajobou titulu Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které zdolaly norsko-americký pár Ulrikke Eikeriová, Catherine Harrisonová 6:2, 3:6, 6:2. Postoupila také Marie Bouzková, s kolumbijskou spoluhráčkou Camilou Osoriovou zdolala americkou dvojici Sophie Changová, Angela Kulikovová 6:4, 6:2.

Krejčíková se Siniakovou plní v Melbourne roli nasazených jedniček a utkání zvládly za dvě hodiny a 13 minut. O triumfu rozhodly ve druhé polovině třetího setu, kdy od stavu 2:2 získaly zbývající čtyři hry. V další fázi mohou narazit na Lindu Fruhvirtovou, která s Američankou Alison Riskeovou-Amritrajovou vyzve gruzínsko-ruský pár Natela Dzalamidzeová, Alexandra Panovová.

Krejčíková se Siniakovou plní v Melbourne roli nasazených jedniček a utkání zvládly za dvě hodiny a třináct minut. O triumfu rozhodly ve druhé polovině třetího setu, kdy od stavu 2:2 získaly zbývající čtyři hry. V další fázi mohou narazit na Lindu Fruhvirtovou, která s Američankou Alison Riskeovou-Amritrajovou vyzve gruzínsko-ruský pár Natela Dzalamidzeová, Alexandra Panovová.

Vedle titulu na Australian Open budou letos Krejčíková se Siniakovou obhajovat triumfy také ve Wimbledonu a na US Open.

AUSTRALIAN OPEN (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
VONDROUŠOVÁ (ČR) - Džábirová (2-Tun.) 6:1, 5:7, 6:1
L. FRUHVIRTOVÁ (ČR) - Birrellová (Austr.) 6:3, 6:2
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (30-ČR) - Putincevová (Kaz.) 6:0, 7:5
Čtyřhra - 1. kolo:
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ (1-ČR) - Eikeriová, Harrisonová (Nor./USA) 6:2, 3:6, 6:2
BOUZKOVÁ, Osoriová (ČR/Kol.) - Changová, Kulikovová (USA) 6:4, 6:2
Pegulaová, Gauffová (2-USA) - MARTINCOVÁ, Vekičová (ČR/Chorv.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:2.
Muži:
Čtyřhra - 1. kolo:
Molčan, LEHEČKA (SR/ČR) - Etcheverry, F. Cerúndolo (Arg.) 6:4, 7:6 (7:5).
Výsledky dalších čtvrtečních zápasů najdete ZDE.

Reklama