Hlavní obsah

Vondroušová - Samsonovová 6:2, 7:5Vondroušová zničila soupeřku a je v Austrálii ve 3. kole! Bouzková se rvala, ale končí, vypadl i Macháč

Česká tenistka Markéta Vondroušová je ve třetím kole Australian Open. Stříbrná olympijská medailistka v duelu s ruskou Ljudmilou Samsonovovou otočila druhý set a vyhrála 6:2 a 7:5. Připojila se tak k Barboře Krejčíkové, která do této fáze úvodního grandslamu sezony postoupila ve středu. Bez české účasti bude pokračovat mužská dvouhra, protože Tomáš Macháč vypadl ve druhém kole. S Američanem Maximem Cressym prohrál 1:6, 6:3, 1:6 a 6:7. Ze hry je po statečném boji i Marie Bouzková, ta podlehla Estonce Kanepiové po setech 2:6, 6:7.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Obrovské nasazení české tenistce Marii Bouzkové ve druhém kole Australian Open nestačilo, na grandslamovém turnaji dohrála.

Článek
Fotogalerie

Turnajová jednatřicítka Vondroušová vstoupila do zápasu se Samsonovou výborně. Rychle se ujala vedení 4:0 a v prvním setu ztratila jen dvě hry. Ve druhé sadě se ale dvaadvacetiletá Češka často trápila při vlastním servisu. Prohrávala 1:3 a 3:5, ale pokaždé rychlým brejkem srovnala krok. Poprvé se ve druhém setu dostala do vedení, když vzala Samsonovové podání v jedenáctém gamu. V přetahované o dvanáctou hru Vondroušová odvrátila brejkbol a po několika shodách esem ze druhého servisu proměnila třetí mečbol. Koncovku zápasu v hledišti sledovala Tereza Martincová, s níž pak Vondroušová postoupila do druhého kola dámské čtyřhry.

O postup do osmifinále, které je jejím maximem v Melbourne, se Vondroušová utká s Arynou Sabalenkovou z Běloruska. Ta ve druhém kole porazila 1:6, 6:4 a 6:2 Číňanku Wang Sin-jü. S běloruskou ranařkou se Vondroušová utkala čtyřikrát a dvakrát vyhrála. Naposledy loni v Miami s ní ale uhrála jen tři gamy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Marketa (@marketavondrousova)

Kvalifikant Macháč v duelu s finalistou přípravného turnaje v Melbourne Cressym, jenž tam v boji o titul odehrál vyrovnaný zápas s Rafaelem Nadalem, nezachytil začátek. Po rychle prohraném úvodním setu se ale oklepal a druhou sadu vyhrál díky brejku ve čtvrtém gamu. Ve třetím setu však jednadvacetiletý berounský rodák znovu uhrál jen jeden game a musel opět dotahovat.

Čtvrtá sada byla nejvyrovnanější. Macháč po ztrátě podání prohrával 5:6, ale mimo jiné díky skvělému prohozu na závěr dvanácté hry si vzal brejk zpět a vynutil si tie-break. V něm Cressy za stavu 6:5 proměnil hned první mečbol, když Macháčův forhend dopadl za základní čáru. Český tenista v Melbourne zopakoval loňský výsledek a nevylepšil kariérní grandslamové maximum. V tomto kalendářním roce prohrál vůbec první zápas, před úspěšnou kvalifikací na Australian Open získal titul na challengeru v Traralgonu.

Proti bezmála dvoumetrovému Američanovi, který se opíral o výborný servis a voleje, to měl složité. "On teď hraje dobře, já taky, do zápasu jsme šli oba sebevědomě. Nebylo to špatné utkání. Předevčírem jsem v prvním kole hrál s antukářem, který švihal, hrály se výměny, teď se zase výměny nehrály. Je to občas těžké, když je zápas úplně jiný. Ale šance jsem měl. Jen bych musel lépe servírovat," řekl Radiožurnálu jednadvacetiletý Čech.

Účinkování v Melbourne pro něj ještě nekončí, protože se zúčastní smíšené čtyřhry po boku přítelkyně Kateřiny Siniakové. Hrát budou jako držitelé divoké karty. "Napadlo nás, že bychom o ni mohli zkusit požádat, když je Katka první na světě v deblu a mně se tady podařilo dvakrát za sebou se kvalifikovat. Navíc jsme spolu jako pár. Zkusili jsme štěstí a povedlo se. Jsem moc rád, že tady ještě můžu potrénovat a poprvé si zahrát mix," pochvaloval si.

Hladce vstup do soutěže ve čtyřhře zvládly nasazené jedničky Krejčíková a Kateřina Siniaková. Nizozemsko-australský pár Lesley Pattinamaová Kerkhoveová, Arina Rodionovová porazily 6:0 a 6:2.

Jako poslední z českých hráček zasáhla ve čtvrtek do hry Marie Bouzková. V duelu s Estonkou Kanepiovou sice získala první hru, ale pak měla na kurtu navrch soupeřka. Češka v úvodní sadě ztratila hned třikrát podání a po 33 minutách set ztratila poměrem 2:6.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Česká tenistka Marie Bouzková své grandslamové maximum nevylepšila. Na Australian Open dohrála ve 2. kole.

Také druhý set rozjela Bouzková ztraceným servisem, brzy ale manko dohnala, když srovnala na 2:2. Radost české tenistce vydržela jen pár okamžiků, hned totiž přišla o podání a za stavu 2:4 musela odvracet další dva brejkboly. To se české bojovnici ale povedlo, a když otočila stav na 5:4 ve svůj prospěch, bylo zaděláno na pořádné drama.

Sada dospěla až do zkrácené hry, kde ale od stavu 2:2 měla navrch estonská tenistka a dovedla zápas do vítězného konce. Bouzková tak své dosavadní grandslamové maximum v Melbourne nevylepšila.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 75 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Macháč (ČR)- Cressy (USA) 1: 6, 6:3, 1:6, 6:7 (5:7)
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Vondroušová (31-ČR) - Samsonovová (Rus.) 6:2, 7:5
Kanepiová (Est.) - Bouzková (ČR) 6:2, 7:6 (7:3)
Čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Arina Rodionovová, Pattinamaová Kerkhoveová (Austr./Niz.) 6:0, 6:2
Martincová, Vondroušová (ČR) - Klepačová, Juraková Schreiberová (7-Slovin./Chorv.) 6:4, 6:3.

Reklama