Hlavní obsah

Bemelmans, Coppejans - Nestor, Shamasdin 7:5, 3:6, 6:4, 6:3Stav série 3:0Belgičtí tenisté postoupili poprvé od roku 1999 do semifinále Davis Cupu

Darwin
Aktualizováno

Tenisté Belgie a Argentiny si jako první zajistili účast v semifinále letošního ročníku Davisova poháru. Belgičané o svém postupu přes Kanadu rozhodli už v sobotní čtyřhře stejně jako jejich příští soupeř Argentina, která hladce porazila Srbsko. Belgie prošla v týmové soutěži mezi nejlepší čtveřici poprvé od roku 1999.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Andy Murray (vpravo) se svým bratrem Jamiem zajistili ve čtyřhře Velké Británii druhý bod proti Francii.

Článek

Belgický pár Ruben Bemelmans, Kimmer Coppejans porazil dvojici Daniel Nestor, Adil Shamasdin 7:5, 3:6, 6:4, 6:3 a zajistil domácím na antuce v Ostende nedostižný náskok 3:0. Třetí bod Argentiny získali Carlos Berlocq a Leonardo Mayer, kteří rovněž doma na antuce přehráli pár Viktor Troicki, Nenad Zimonjič 6:2, 6:4, 6:1.

Naději na postup vykřesali ve čtyřhře australští tenisté. Po pátečních dvouhrách prohrávali na domácí trávě v Darwinu s Kazachstánem překvapivě 0:2, ale dnes bezprostřední hrozbu vyřazení odvrátili. Dvojice Lleyton Hewitt, Sam Groth porazila Andreje Golubjova s Aleksandrem Nědovjesovem 6:4, 7:6, 6:2.

Čtyřiatřicetiletý Australan Hewitt, někdejší světová jednička, je momentálně na žebříčku až ve třetí stovce a na leden chystá loučení s kariérou, ale v Darwinu ukázal, že je stále platným členem týmu. Groth, který s Golubjovem hrává čtyřhru a loni byli v Paříži v semifinále, ho skvěle doplňoval. Přitom v 1. kole v březnu v Ostravě tato dvojice podlehla Pavláskovi s Veselým.

Vedení 2:1 se po čtyřhře ujala Velká Británie v duelu s Francií. Kapitán Leon Smith se rozhodl nasadit k Jamiemu Murraymu namísto Doma Inglota mladšího bratra Andyho a sázka na světovou trojku ve dvouhře se mu vyplatila. Sourozenecká dvojice se sice v úvodních 20 minutách hledala, pak ale v bouřlivé atmosféře na dvorcích All England Clubu slavila nad párem Nicolás Mahut, Jo-Wilfried Tsonga vítězství 4:6, 6:3, 7:6 a 6:1.

Chvíli strachu si fanoušci wimbledonského vítěze z roku 2013 prožili ve třetím setu, kdy Andy Murray za stavu 5:5 upadl a s bolestivou grimasou se držel v oblasti třísel. Po delším ošetření se ale na kurt vrátil a po téměř tříhodinové bitvě mohl s bratrem, s nímž se v Davis Cupu představil v deblu poprvé od března 2013, slavit triumf.

V neděli by měl být Andy Murray navíc hlavním favoritem na zisk rozhodujícího třetího bodu, který by Brity posunul poprvé od roku 1981 do semifinále Davisova poháru.

Belgie se v září utká o postup do finále s vítězem duelu mezi Argentinou a Srbskem. Lepší z britsko-francouzského utkání narazí v semifinále na Austrálii nebo Kazachstán.

Čtvrtfinále tenisového Davisova poháru - stav po čtyřhře:
Darwin: Austrálie - Kazachstán 1:2
Groth, Hewitt - Golubjov, Nědovjesov 6:4, 7:6 (7:4), 6:2
Londýn: Británie - Francie 2:1
A. Murray, J. Murray - Tsonga, Mahut 4:6, 6:3, 7:6 (7:5), 6:1
Ostende: Belgie - Kanada 3:0
Bemelmans, Coppejans - Nestor, Shamasdin 7:5, 3:6, 6:4, 6:3
Buenos Aires: Argentina - Srbsko 3:0
Berlocq, Mayer - Troicki, Zimonjič 6:2, 6:4, 6:1

Reklama

Související témata: