Hlavní obsah

Berdych - Tsonga 6:7, 5:7Berdych na titul nedosáhl, finálové drama ukončil dvojchybou! I Krejčíková prohrála

Lyon
Aktualizováno

Těsně před startem grandslamového Roland Garros měl český tenista Tomáš Berdych šanci vybojovat první letošní turnajový titul, jenže ve finále v Lyonu podlehl nasazené dvojce Jo-Wilfriedu Tsongovi 6:7, 5:7. Ani Barbora Krejčíková životní týden v Norimberku ziskem titulu nekorunovala. Ve finále podlehla 2:6, 1:6 turnajové jedničce Kiki Bertensové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tomáš Berdych na titul v Lyonu nedosáhlVideo: sntv

 
Článek

Berdych má za sebou nejlepší turnaj sezony. Poprvé se letos dostal do finále; celkově bylo jeho jednatřicáté v kariéře, ale čtrnáctý titul nepřidal. Ten poslední vybojoval loni v říjnu v čínském Šen-čenu. Po finále v Lyonu zůstane čtrnáctým hráčem žebříčku ATP.

"Byl to výborný týden a skvělá zkušenost. Odehrál jsme čtyři zápasy, což je dobré, proto jsme sem přijel," řekl na webu ATP Tour Berdych, který do Lyonu přijal volnou kartu na poslední chvíli. "Chybělo ještě jedno vítězství a bylo by to absolutně perfektní, ale je to v pohodě. Rozehrál jsem se a vzhůru do Paříže," uvedl Berdych.

V prvním setu finále Berdych odvrátil tři brejkboly a sám si první vypracoval za stavu 5:4. Při Tsongově podání vedl 40:15 a měl dva setboly, ale při prvním trefil ve výměně bekhendem síť. Totéž se stalo i při druhém, i když jen těsně. Český hráč zklamaně zaklonil hlavu, protože Tsonga nabíhal na síť a míč by nejspíš nestihl.

Sada dospěla do tie-breaku, který Berdych začal halfvolejem do sítě a rychle prohrával 0:4. Zkrácenou hru ukončil smečí do autu - 2:7.

Ve druhém setu se Berdych nedokázal prosadit na returnu a neměl ani jednu šanci připravit Tsongu o servis. Sám si držel celý zápas podání a ztratil ho až v samém závěru. Za stavu 5:6 sice vedl 30:0, ale Francouzi vyšel riskantní forhend, pak získal další dva body a při mečbolu mu Berdych pomohl dvojchybou.

"Byl to velmi vyrovnaný zápas. Měl jsem velkou šanci na konci první sady. Nevyužil jsem dva setboly a to byl klíč k utkání. Kdyby sadu získal, dostal bych se do jiné pozice, ale Jo se zachránil a pak už jsem si nevytvořil moc šancí," řekl Berdych.

S francouzským vrstevníkem Berdych prohrál podruhé za sebou, ale celkově s ním má nadále lepší vzájemnou bilanci v poměru 8:5.

Dvaatřicetiletý Tsonga přidal po halových triumfech v Marseille a Rotterdamu letos třetí titul a celkově patnáctý ve dvouhře. Na antuce triumfoval poprvé v kariéře.

Krejčíková nedostala ve finále šanci

Brněnská rodačka Krejčíková si na norimberské antuce zahrála první finále na WTA Tour v kariéře. Pro 254. hráčku světového žebříčku byl životním úspěchem už postup do čtvrtfinále a v novém vydání žebříčku by se měla posunout o více než sto míst.

Do hlavní soutěže se Krejčíková probila z kvalifikace a v sobotu hrála v Norimberku sedmý zápas. Devatenáctá tenistka světového žebříčku Bertensová nedala české debutantce šanci a za 56 minut obhájila loňský titul, k němuž došla z kvalifikace. Pětadvacetiletá Nizozemka nastřílela v utkání sedm es a tím posledním ukončila zápas.

"Bylo důležité získat sebedůvěru před French Open. Lepší týden jsem si přát nemohla," řekla Bertensová před odletem do Paříže, kde se pokusí navázat na loňský nečekaný postup do semifinále.

Wawrinka opět vyhrál turnaj v Ženevě

Švýcarský tenista Stan Wawrinka obhájil vítězství na turnaji v Ženevě a získal první titul od loňského triumfu na US Open. Ve finále generálky na Roland Garros porazil předloňský šampión pařížského grandslamu Němce Mischu Zvereva 4:6, 6:3, 6:3.

Zverev, který se do hlavní soutěže probojoval z kvalifikace, prohrál i své druhé finále na ATP Tour. V roce 2010 neuspěl v boji o titul v Metách.

V pátečním semifinále si 33. hráč žebříčku připsal cenný skalp světové devítky Keie Nišikoriho z Japonska a také trojnásobného grandslamového vítěze Wawrinku dnes donutil hrát tři sety. Dvaatřicetiletý Švýcar, nasazený jako číslo jedna, po téměř dvou a půl hodinách proměnil při Zverevově podání první mečbol a získal šestnáctý titul v kariéře.

Australské finále vyhrála Stosurová

Australské finále na antukovém turnaji ve Štrasburku vyhrála Samantha Stosurová, jež porazila 5:7, 6:4, 6:3 Dariu Gavrilovovou a uhájila pozici australské tenisové jedničky. Třiatřicetiletá rodačka z Brisbane získala devátý titul v kariéře a druhý ve Štrasburku po ročníku 2015.

Stosurová se turnajovým vítězstvím ideálně naladila na grandslamové Roland Garros, kde bude obhajovat loňské semifinále. Zároveň prodloužila své výsadní postavení mezi australskými tenistkami, kterým vládne už 450 týdnů.

Třiadvacetiletá Gavrilovová nedosáhla na premiérový triumf na WTA Tour. Dnes prohrála druhé finále po loňském neúspěšném boji o titul v rodné Moskvě.

Australanky si podmanily turnaj ve Štrasburku i ve čtyřhře, kterou ovládl pár Ashleigh Bartyová, Casey Dellacquaová.

Tenisový turnaj mužů v Lyonu (antuka, dotace 540 310 eur):
Dvouhra - finále:
Berdych (3-ČR) - Tsonga (2-Fr.) 6:7 (2:7), 5:7
Čtyřhra - finále:
Molteni, Shamasdin (Arg./Kan.) - Daniell, Demoliner (N. Zél./Braz.) 6:3, 3:6, 10:5.
Tenisový turnaj žen v Norimberku (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Bertensová (1-Niz.) - Krejčíková (ČR) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Melicharová, Smithová (USA/Brit.) - Flipkensová, Larssonová (Belg./Švéd.) 3:6, 6:3, 11:9.
Tenisový turnaj mužů v Ženevě (antuka, dotace 540 310 eur):
Dvouhra - finále:
Wawrinka (1-Švýc.) - M. Zverev (Něm.) 4:6, 6:3, 6:3
Čtyřhra - finále:
Rojer, Tecau (1-Niz./Rum.) - Cabal, Farah (2-Kol.) 2:6, 7:6 (11:9), 10:6
Tenisový turnaj žen ve Štrasburku (antuka, dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Stosurová (6-Austr.) - Gavrilovová (7-Austr.) 5:7, 6:4, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Bartyová, Dellacquaová (Austr.) - Chan Hao-ching, Chan Yung-jan (1-Tchaj-wan) 6:4, 6:2

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články