Hlavní obsah

Německo - Česko 1:1Berdych po velkém obratu vydřel vítězství! Češi srovnali bitvu v Německu

Aktualizováno

Po dvou pětisetových maratónech hrají čeští tenisté v prvním kole Davisova poháru v Hannoveru s Německem nerozhodně 1:1. Český bod vybojoval až po heroickém výkonu a vydřeném obratu Tomáš Berdych, jenž o dvanáct let mladšího Alexandera Zvereva porazil 7:6, 1:6, 4:6, 7:6 a 6:4. Srovnal tak stav po úvodní porážce Lukáše Rosola od domácí jedničky Philippa Kohlschreibera 6:3, 3:6, 4:6, 6:2, 6:3. Boj o možná klíčový druhý bod v sobotní čtyřhře začne ve 13 hodin.

Foto: Julian Stratenschulte, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych v daviscupovém utkání proti Němci Alexanderu Zverevovi.

Článek
Fotogalerie

Berdych měl být proti daviscupovému debutantovi papírově jasným favoritem, jenže se ukázalo, že obavy ze Zvereva byly zcela na místě. Proti aktuálně 58. hráči světa v obou předchozích vzájemných zápasech zvítězil a i na začátku pátečního zápasu se zdálo, že se bude hrát podle not zkušeného Čecha.

Rodák z Valašského Meziříčí rychle vedl 3:0, jenže kdo si myslel, že německý teenager neustojí tíhu velké premiéry, šeredně se spletl. Syn ruských rodičů výborně podával, i z druhého servisu střílel rány přes 200 kilometrů v hodině a světové sedmičce pořádně zatápěl.

Český reprezentant následně dvakrát ztratil servis. Ztrátu ale smazal a při podání soupeře měl dokonce setbol, jenže úvodní dějství nakonec vydřel až po dramatické bitvě v tie beraku (8:6). Těžce vybojovanou převahu ale rychle ztratil, protože následné dva sety zcela opanoval Zverev, na jehož razantní hru s minimem chyb neměl Berdych protizbraň.

V přestřelkách od základní čáry sedmý hráč světa zaostával, ztratil oporu v podání a kupil i další chyby. V koncovce třetího dějství se ale hra třicetiletého Čecha zlepšila a ve čtvrté se soupeřem srovnal krok. Vyrovnaný průběh znovu dospěl do tie breaku, v němž Berdych i přes dva ztracené setboly podruhé vyhrál.

Ani za této situace Zverev neodpadal, Berdych musel bojovat o každý míček, ale za stavu 3:3 v pátém setu díky skvělým prohozům i neuvěřitelné chybě německého soupeře při nabíhaném úderu odskočil na náskok jednoho brejku, který už nepustil.

Rosol pětisetový boj prohrál

S vítězstvím Rosola nad o dvacet míst v žebříčku lépe postaveným Němcem příliš nepočítalo. Kohlschreiber vyhrál v předchozím vzájemném měření sil čtyři z pěti zápasů a domácí fanoušci věřili, že i tentokrát českou dvojku porazí.

Rosol ale začal výborně, vycházela mu riskantní hra opřená o kvalitní servis, záhy získal náskok brejku a první sadu vyhrál. Ve druhém dějství už ale Kohlschreiber vyvíjel na podání Čecha mnohem větší tlak. Brejk dlouho visel ve vzduchu a v sedmé hře se Němec dočkal. Poprvé prorazil Rosolovo podání a následně získal druhý set.

Rodák z Augsburgu rázem získal herní i psychickou převahu, ve třetím dějství brzy vybojoval brejk, své podání si bez problémů udržel a průběh duelu otočil.

Rosol se však nevzdával. Ubral nevynucených chyb a v šesté hře dokonce prolomil soupeřův servis. Využitý brejkbol potvrdilo až jestřábí oko, což vyvolalo protesty Němců, podle nichž o kontrolu český tenista požádal pozdě. Nicméně verdikt platil, Rosol vyhrál čtvrtou sadu hladce 6:2 a rázem bylo znovu srovnáno.

V pátém setu se zápas zlomil za stavu 3:3. Rosol se sice blýskl, když doběhl takřka ztracený míček, po němž zahrál vítězný úder. Odvrátil tím brejkbol, jenže ten další už Kohlschreiber proměnil, když return po druhém podání jen o milimetry tečoval postranní čáru. Němec poté už nedal soupeři šanci a zkušeně dotáhl zápas do vítězného konce.

Reklama

Související témata: