Hlavní obsah

Berdych v poslední době na Murrayho nemá. Rozhodne Lendl, který na krajana neměl čas?

Dříve to mezi nimi bývaly tuhé vyrovnané bitvy se střídavými vítězi, jenže v poslední době má nad českým tenistou Tomášem Berdychem současná světová dvojka Andy Murray jasně navrch. Teď proti sobě narazí vůbec poprvé na trávě v semifinále Wimbledonu. Podaří se Berdychovi zlomit neúspěšnou sérii proti dvojnásobnému grandslamovému šampiónovi?

Foto: Toby Melville, Reuters

Vítězné gesto Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále Wimbledonu.

Článek

Až do roku 2013 měl Berdych nad skotským rodákem dokonce převahu. Z deseti zápasů v té době vyhrál šest. Oba hráči měli v té době i podobnou pozici. Patřili sice k absolutní špičce, nicméně za nejužší elitou v podobě trojice Roger Federer, Novak Djokovič a Rafael Nadal, která si mezi sebou rozdělovala grandslamové tituly, mírně zaostávali.

Vše se změnilo s tím, když Murray angažoval coby kouče Ivana Lendla. Brit vyhrál US Open i vytoužený Wimbledon a účasti v grandslamových finále či semifinále pro něho začaly být normou, zatímco Berdychovi vidina titulu z turnaje velké čtyřky stále unikala.

Podobně začal narůstat rozdíl mezi oběma hráči i ve vzájemném měření sil. Berdych prohrál čtyřikrát za sebou, třikrát po sobě neuhrál ani set. Naposledy ve čtvrtfinále v Madridu už šlo v podstatě o jednoznačnou záležitost v režii Murrayho. Od prvních míčků bylo vidět, jak si na českého tenistu věří. Bezchybnou a pestrou hrou od základní čáry dominoval a čekal na Berdychovy chyby.

„Z Andyho se teď stal mnohem agresivnější a kreativnější hráč. To je podle mě největší rozdíl od té doby, co jsme spolu hrávali dříve," srovnával rodák z Valašského Meziříčí před pátečním semifinále v All England Clubu.

Murray je agresivnější a kreativnější než dřív

Sám koketoval také s možností angažovat Lendla do svého týmu, jenže na rozdíl od Brita neuspěl. „S Ivanem jsem se o tom bavil po tom, co ukončil první spolupráci s Andym. V podstatě řekl, že na to nemá čas. No a pak se znovu vrátil k Andymu. Tak takhle to celé je," prozradil novinářům v Londýně.

Právě faktor Lendl však může znovu hrát důležitou roli. „Mít ho na kurtu, je velký přínos, protože mu hodně věřím, dodává mi sebevědomí. Už jenom jeho přítomnost mi pomůže. Může to být jen malý detail, který ale klidně sehraje velkou roli," svěřil se Murray.

Proti českému tenistovi by si na základě posledních výsledků ale nejspíš věřil i bez Lendla v hráčské lóži. „V posledních letech hraji proti Tomášovi dobře, ale dříve to tak dobré nebylo," shrnul vzájemnou bilanci Brit.

„Tomáš je velký, silný hráč s výborným podáním. A když se mu daří diktovat výměny, dokáže zahrát skvělé míče. V ideálním případě bych chtěl nenechat ho diktovat hru, abych nemusel tolik běhat," naznačil taktický záměr.

„Na trávě jsme spolu nikdy nehráli. Musím se podívat na nějaké jeho dřívější zápasy, abych měl ponětí o tom, co dělá jinak, jaké jsou jeho přednosti a také nějaké věci, které mu dělají problémy," dodal Murray.

Postoupí do finále Wimbledonu Tomáš Berdych, nebo Andy Murray?
Tomáš Berdych
51,1 %
Andy Murray
48,9 %
Celkem hlasovalo 16281 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Wimbledon 2016 - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • 06.07.16      14 : 00
    Spojené státy Sam Querrey Kanada Milos Raonic
    4 : 6; 5 : 7; 7 : 5; 4 : 6
  • 06.07.16      14 : 00
    Švýcarsko Roger Federer Chorvatsko Marin Čilič
    6 : 7; 4 : 6; 6 : 3; 7 : 6; 6 : 3
  • 06.07.16      16 : 00
    Česká republika Tomáš Berdych Francie Lucas Pouille
    7 : 6; 6 : 3; 6 : 2
  • 06.07.16      16 : 00
    Francie Jo-Wilfried Tsonga Velká Británie Andy Murray
    6 : 7; 1 : 6; 6 : 3; 6 : 4; 1 : 6
  • Semifinále

  • 08.07.16      14 : 00
    Kanada Milos Raonic Švýcarsko Roger Federer
    6 : 3; 6 : 7; 4 : 6; 7 : 5; 6 : 3
  • 08.07.16      17 : 00
    Česká republika Tomáš Berdych Velká Británie Andy Murray
    3 : 6; 3 : 6; 3 : 6
  • Finále

  • Kanada Milos Raonic Velká Británie Andy Murray
    4 : 6; 6 : 7; 6 : 7