Hlavní obsah

České tenistky se na finálovém turnaji B.J. Kingové střetnou se Švýcarskem a USA

České tenistky se v základní skupině A finálového turnaje Billie Jean King Cupu utkají s obhájkyněmi vítězství Švýcarkami a stejně jako loni se Spojenými státy americkými. Obtížnou skupinu, kterou organizátoři soutěže označili za "skupinu smrti", určil týmu kapitána Petra Pály dnešní los v Londýně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Krejčíková na archivním snímku

Článek

"Po losu jsem se malinko orosil. Je to velmi těžká skupina. Těžká je ale i pro ostatní soupeře. Organizátoři před losem inzerovali, že by tohle mohla být skupina smrti. A nakonec i vyšla," řekl Pála v nahrávce pro média.

Finálový turnaj se bude hrát 7. až 12. listopadu v Seville. Ze čtyř tříčlenných skupin postoupí vždy vítěz do semifinále. Loni v Glasgow české tenistky porazily ve skupině 2:1 USA i Polsko a v semifinále nestačily na Švýcarsko, které následně po finálové výhře nad Austrálii poprvé v historii tuto týmovou soutěž vyhrálo.

"Těžkou skupinu jsme měli také minulý rok. Nyní máme obhájkyně titulu a Američanky, které mají obrovský výběr. Budou nám chtít vrátit loňskou porážku, zatímco my zase prohráli dvakrát po sobě se Švýcarkami. Ideální bude je teď porazit," uvedl Pála. "I když někdo vyhraje první zápas, neznamená to, že se kvalifikuje. Každý může porazit každého. U Švýcarek je stěžejní Belinda Bencicová, Američanky mají spoustu možností," doplnil zkušený kapitán.

Na finálový turnaj Češky postoupily díky dubnovému vítězství nad Ukrajinou v kvalifikačním duelu hraném na neutrální půdě v Beleku. Američanky zdolaly Rakousko a Švýcarky měly stejně jako poražené finalistky Australanky účast na finálovém turnaji jistou.

Stejně jako loni tak dojde ve skupině k souboji nejúspěšnějších dvou zemí soutěže dříve známé jako Fed Cup. USA jsou s 18 trofejemi rekordmany, českému týmu patří s 11 trofejemi v historické tabulce druhé místo.

"Je to ještě daleko. Máme před sebou tři grandslamy a Turnaj mistryň. Hlavně aby byly holky zdravé a pak je možné vše. Je to těžká skupina, ale pokud chceme být ve finále nebo vyhrát, musíme porazit silné týmy," uvedl Pála

Ve skupině B se na podzim v Seville střetnou Austrálie, Kazachstán a Slovinsko, skupinu C tvoří domácí Španělsko, Kanada a Polsko a ve skupině D budou hrát Francie, Itálie a Německo.

"Do Sevilly poletíme s vůlí uspět. Každá holka, která je v týmu, chce získat pohár a udělá pro to maximum. To je pro mě zásadní. Do Sevilly se těším. Už jsme tam hráli Fed Cup a podařilo se tam vyhrát," dodal Pála.

Složení skupin pro finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové (7.-12. listopadu v Seville):
Skupina A: Švýcarsko, ČESKO, USA.
Skupina B: Austrálie, Kazachstán, Slovinsko.
Skupina C: Španělsko, Kanada, Polsko.
Skupina D: Francie, Itálie, Německo.

Reklama