Hlavní obsah

Československá tenisová legenda o své nemoci: Musejí mi pouštět žilou!

Praha

Po téměř čtvrt století skončil Miloslav Mečíř jako kapitán daviscupové reprezentace tenistů Slovenska. Důvodem byl jeho zdravotní stav. Podlé lékařů trpí zlatý medailista z olympiády 1988 v Soulu nadměrným vstřebáváním železa v těle, proto mu musejí pouštět žilou.

Foto: Pavel Lebeda

Tenisová legenda Miloslav Mečíř (uprostřed) obklopen českými hráči Radkem Štěpánkem (vlevo) a Lukášem Rosolem.

Článek

V rozhovoru pro deník Plus třiapadesátiletý bývalý tenista uvedl, že jde o vrozenou poruchu, která se projevuje po třicátém roku života. „Trpím nadměrným vstřebáváním železa. Tělo se toho neumí zbavit přirozenou cestou, proto to musí jít ven jiným způsobem. Jediná nechemická cesta je pouštění žilou," řekl více ke svému zdravotnímu stavu Mečíř.

Rodák z Bojnice reprezentoval Československo od roku 1982 do roku 1990. Vyhrál jedenáct turnajů ve dvouhře a devět turnajů ve čtyřhře. V singlu se probojoval do dvou grandslamových finále – US Open 1986 a Australian Open 1989, v nichž pokaždé podlehl Ivanu Lendlovi.

Mečíř je optimistou

Bývalý čtvrtý hráč světa zpozoroval problémy po olympiádě v Riu. "Bolelo mě břicho, což může být jeden z důsledků. Při odběrech mi objevili vysoké množství zásobního železa, následovala další vyšetření a zjistili, co je příčinou," okomentoval svůj stav Mečíř, který ukončil kariéru už v šestadvaceti letech kvůli problémům se zády.

Odhad současné léčby se pohybuje ještě na půl roku, ale závisí na více faktorech. Když se vše stabilizuje, na odpouštění poté stačí docházet párkrát do roka a vše by mělo být v pořádku. "Největší optimismus mi dodává, že vidím v léčbě progres," dodal Mečíř pro slovenský deník Plus.

Reklama

Související témata:
  5 : 7, 4 : 6 Nadal - Lehečka 5 : 7, 4 : 6 konec
20240430T21 : 30:00+0200
Nadal vs. Lehečka
Nadal vs. Lehečka
Nadal
Lehečka