Hlavní obsah

Čína, Mexiko, Sevilla. Krejčíková se proletí, program závěru sezony je extrémní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než třech letech se v Číně znovu hrají turnaje WTA a spolu s nimi se vrací i akce, jejíž smysl v přehuštěném tenisovém kalendáři vyvolává kupu otázek. Od úterý se v Ču-chaj uskuteční Elite Trophy.

Foto: Profimedia.cz

Barbora Krejčíková zažívá mimořádně náročný závěr sezony.

Článek

„Vlastně je to druhé Masters, kde poslední kvalifikovaná účastnice může usilovat o strašně moc bodů a hráčka těsně za ní už ne. Pro mě je to úplně nepochopitelné,“ říká český kapitán v Billie Jean King Cupu Petr Pála. Letošní ročník mu navíc může ještě víc nabourat plány vzhledem k účasti Barbory Krejčíkové.

Ta hraje tento týden v Číně ve skupině s Polkou Linetteovou a Ruskou Kasatkinovou. Už v neděli se ale rozbíhá Turnaj mistryň v 15 tisíc kilometrů vzdáleném Cancúnu, kde má nastoupit s Kateřinou Siniakovou v deblu a navíc být i druhou náhradnicí pro dvouhru. A hned další týden po skončení klání v Mexiku mají hrát Češky na finálovém turnaji BJKC o necelých 8 tisíc kilometrů dál v Seville. V jakém stavu do Španělska Krejčíková a spol. dorazí, se dá jen těžko odhadovat.

V Číně teď navíc má hrát čtyřhru Marie Bouzková (se Španělkou Sorribesovou), kterou Pála pro jistotu oslovil, pokud by některá z hráček nominovaných do Sevilly byla zraněná.

Od US Open totiž v podstatě nehrály ani další dvě účastnice TM wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová (ruka) a finalistka Roland Garros Karolína Muchová (zápěstí). Ta odlétá do Cancúnu, aniž by předtím pořádně trénovala s raketou. Finalistka z Hongkongu a vítězka z Nan-čchangu Siniaková zase poslední týdny nastupuje s ovázaným levým stehnem.

„Hráčky létají levá, pravá. ITF a WTA jim dávají hrozné kapky,“ stěžoval si Pála.

„Naše tenistky musí jen doufat, že ostatní hráčky na tom nebudou o mnoho lépe. Žádná ze špičkových tenistek však neodehrála bez zranění celou sezonu. Ještě nejlíp je na tom Běloruska Sabalenková, ale ta má snad ocelové svaly,“ poznamenal expert Sport.cz Jan Kukal.

Některé hráčky proto Elite Trophy raději vynechávají. Maria Sakkariová poletí raději jako náhradnice rovnou do Mexika. Turnaj vyškrtla ze svého programu i Petra Kvitová (vítězka z roku 2016), nebo Švýcarka Belinda Bencicová, jež avizovala, že se chce soustředit raději na BJKC.

„Odehrát všechny naplánované turnaje v roce je už v podstatě nemožné,“ přitakává Kukal.

V Číně se nehrálo nejprve kvůli tomu, že byla ohniskem covidu a posléze kvůli skandálu kolem Pcheng Šuaj, která obvinila bývalého vicepremiéra, že ji nutil k sexu, následně vše odvolala a na nějakou dobu přestala úplně komunikovat. Bojkot však neuspěl a čínské peníze začaly WTA chybět.

Její šéf Steve Simon tak rezignoval na etické principy a znovu otevřel Číně náruč. „Dospěli jsme k závěru, že naše cíle nikdy plně nezajistíme, a budou to naše hráčky a turnaje, kdo nakonec zaplatí mimořádnou cenu za své oběti,“ prohlásil.

Návrat za čínskou zeď ale také znamená, že itinerář předních tenistek se v závěru sezony zahustil do nevídaných poloh. V případě Krejčíkové je to úplný extrém.

Reklama

  2 : 6, 7 : 6, 3 : 6 Dimitrov - Menšík 2 : 6, 7 : 6, 3 : 6 konec
20240427T18 : 35:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  0 : 6, 2 : 6 Macháč - Shelton 0 : 6, 2 : 6 konec
20240427T20 : 00:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton
  7 : 5, 6 : 4 Lehečka - Medjedovič 7 : 5, 6 : 4 konec
20240427T12 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Kruegerová - Bejlek dnes 11 : 00
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Vondroušová - Andrejevová dnes 14 : 30
20240428T14 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články