Hlavní obsah

Co od těla chcete, musíte mu vrátit. Valentovou inspiruje Djokovič i máma olympionička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její maminka ještě pod dívčím příjmením Janáčková startovala na olympiádách v Barceloně a v Atlantě. Čerstvě sedmnáctiletá tenistka Tereza Valentová už ale začíná být tou nejslavnější sportovkyní v rodině. Finalistka juniorské dvouhry na loňském US Open si v únoru z Tuniska přivezla první tituly mezi ženami.

Foto: Český tenisový svaz

Mladá česká tenistka Tereza Valentová.

Článek

V Monastiru stihla první triumf ještě jako šestnáctiletá, pak oslavila 17. narozeniny a hned na to ovládla další akci. A k tomu bez ztráty setu. „Nemohlo to být lepší. Jsem spokojená, jak to dopadlo,“ zářila Valentová, hráčka TK Sparta Praha.

Až do loňského průlomu v New Yorku s ní po turnajích jezdil táta, ale s jídlem roste chuť a teď už trénuje pod vedením Lukáše Jedličky a spolupracuje také se známým kondičním koučem Ivanem Machytkou. „Chtěla bych tituly i žebříček. Někam ke dvoustému místu. Abych mohla hrát kvalifikace grandslamů,“ přála by si studentka ekonomického lycea, která je teď na WTA číslo 618.

Školu chce ale také určitě dodělat. „Dávají mi úlevy, nepočítají absence. Jen musím si dopsat všechny testy, což je někdy složité. I na cestách jsem se učila. Spolužáci jsou na mě hodní, podporují mě. Profesoři také. Když přijdu, tak říkají, že jsem konečně tady… Ale fandí mi,“ líčila Valentová, která srší energií a bezprostředností. „Z předmětů mě baví sportovní příprava. Zato účetnictví je trochu opruz.“

Jako teenagerka má česká obdivovatelka Novaka Djokoviče limit 16 ženských turnajů na rok. „Mám v plánu jet ještě na juniorské Roland Garros a pak to chci nakombinovat,“ říká. S plánem na sezonu jí pomáhají na Spartě a ten pak schvalují i rodiče. Máma Jitka na to jako bývalá reprezentantka v rychlostní kanoistice dohlíží. Ostatně jako na dceřin komplexní rozvoj. „Když jsem viděla máminy staré fotky, tak jsem říkala: To jsi ty? Byla hrozně namakaná,“ překvapilo Valentovou, která se dřív věnovala gymnastice i basketbalu.

Vítězka Pardubické juniorky z roku 2022 si z oněch pár turnajů mezi ženami už stačila všimnout jednoho zásadního rozdílu. „Některé podprůměrné juniorky zápasy na konci vypouštějí. Ale mezi ženami, jak se hraje o peníze, se proti mně soupeřka nahlas hecovala i za stavu 0:5 a pořád bojovala do posledního míče.“

Teď ještě, aby si Valentová kromě formy udržovala i zdraví. „Máma říká, že to, co od těla chcete, mu musíte taky vrátit,“ připomíná si každý den.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.