Hlavní obsah

Djokovič poprvé v kariéře postoupil do semifinále US Open

NEW YORK

Srbský tenista Novak Djokovič zkompletoval čtveřici semifinalistů grandslamového US Open. Dvacetiletý hráč v nočním čtvrtfinále porazil 6:4, 7:6 a 6:1 o jedenáct let staršího Španěla Carlose Moyu a radoval se ze životního úspěchu na newyorských dvorcích. Třetí hráč světa letos postoupil do semifinále už na Roland Garros a ve Wimbledonu.

Článek

Klíčovým okamžikem čtvrtfinále byla zkrácená hra druhého setu. Srbský tenista odvrátil setbol, vyhrál 9:7 a definitivně tím zlomil soupeřův odpor. Ve třetí sadě ztratil Moya třikrát podání, prohrál ji 1:6 a s turnajem se rozloučil. "Zahrál jsem v tie-breaku několik dobrých míčů. měl sem trochu štěstí a zjevně to byl zlomový moment v zápase," řekl novinářům Djokovič, který na třetím ze čtyř letošních grandslamů postoupil do semifinále.

Jednatřicetiletý Moya uznal, že po ztrátě druhého setu vypadl z role. "Myslím, že kdyby to bylo 1:1 na sety, bylo by to úplně jiné. Hrál jsem o něco hůř a on hrál mnohem lépe," uvedl.

Pro mladého soupeře, kterému bylo v době Moyova triumfu na Roland Garros v roce 1998 teprve jedenáct let, měl poražený čtvrtfinalista jen slova chvály. "Umí všechno. Má velmi dobrý servis, skvělý return. Dokáže zaútočit a také se velmi dobře brání. Když je v obtížné situaci, hraje svůj nejlepší tenis. To se stává, jen když jste velký šampion, a myslím, že on se jím stane," prohlásil Moya.

Ferrer: Hraju na tvrdých kurtech opravdu dobře

Djokovič je vedle světové jedničky Rogera Federera jediným tenistou, který se alespoň na třech letošních grandslamových turnajích dostal minimálně do semifinále.

Nepovedlo se to ani Rafaelu Nadalovi, který ve španělském osmifinále překvapivě podlehl krajanu Davidu Ferrerovi. Patnáctý nasazený ve čtvrtek přes Argentince Juana Ignacia Chelu postoupil už mezi poslední čtyři a překonal své maximum na grandslamových turnajích, kterým bylo dosud čtvrtfinále z antukového Roland Garros v roce 2005.

Ferrer ve třetím kole proti Argentinci Davidu Nalbandianovi odvracel mečbol, ale nakonec se stal teprve čtvrtým Španělem v open éře, který postoupil v New Yorku do semifinále. Sám tomu po vítězství nad Chelou nemohl uvěřit.

"V posledních třech zápasech jsem možná předváděl nejlepší tenis v kariéře. Hraju na tvrdých kurtech opravdu dobře. Kdybyste mi před turnajem řekli, že se dostanu na betonu do semifinále, nevěřil bych vám. Věřil jsem si na to možná na antuce, ale ne na tvrdých kurtech," řekl pětadvacetiletý Španěl, který bude příštím Djokovičovým soupeřem.

Smíšenou čtyřhru vyhrála běloruská dvojice 

První titul na letošním US Open získali Bělorusové Victoria Azarenková a Max Mirnyj, kteří ve čtvrtek triumfovali ve smíšené čtyřhře. Osmnáctiletá Azarenková se tak radovala z prvního grandslamového titulu v kariéře, pro jejího krajana to byl už sedmý triumf. "Byly to pro mě úžasné dva týdny. Vždycky jsem milovala US Open a chtěla jsem tady hrát dobře, takže díky všem, hlavně Maxovi," radovala se Azarenková, která ve dvouhře porazila Martinu Hingisovou, ale v osmifinále ji zastavila Ruska Světlana Kuzněcovová.

US OPEN 2007
MUŽI
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (3-Srb.) - Moya (17-Šp.) 6:4, 7:6 (9:7), 6:1.
Smíšená čtyřhra - finále:
Azarenková, Mirnyj (Běl.) - Shaughnessyová, Paes (USA/Ind.) 6:4, 7:6 (8:6).

Reklama