Hlavní obsah

Dřina v Tel Avivu se šťastným koncem. Potřebujeme deblistu, viděl kapitán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční takřka selanku vystřídalo sobotní drama. Po prohrané čtyřhře a úvodním setu třetího singlu se Češi trochu strachovali o výsledek baráže v Tel Avivu. Jiří Lehečka ale nakonec otočil dvouhru s Edanem Lešemem a na oslavu postupového vítězství 3:1 si zařval z plných plic.

Foto: ČTS - Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Český tenista Jiří Lehečka v utkání Davis Cupu v Izraeli.

Článek

„Před zápasem jsme byli jasní favoriti, ale téhle výhry si strašně cením, protože to bylo těžce vybojované," tvrdil kapitán Jaroslav Navrátil. „Při deblu to vypadalo za stavu 4:1 velice nadějně, ale od izraelského brejku se kluci vytratili, špatně servírovali a nešel jim return."

Lehečka s Tomášem Macháčem jsou sice v součtu mladší než hrající kapitán Izraele Jonathan Erlich, jenže mládí se tentokrát muselo sklonit před zkušenostmi bývalého pátého deblisty světa.

A jen půl hodiny po porážce ve čtyřhře šel Lehečka zase na kurt.

Foto: ČTS - Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Český tenista Jiří Lehečka a jeho radost během utkání Davis Cupu

„Jirka se na začátku zápasu trochu hledal, nehrál tak dlouze. Po prvním setu (4:6) jsme si ale řekli, že ten kluk (Lešem), je v páté stovce, a v záloze ještě máme Tomáše Macháče, takže do toho vletěl a vyhrál sadu 6:0," popisoval Navrátil.

Izraelec se pak zase vrátil do zápasu a čekalo se, kdo jako první ztratí podání ve třetí sadě.

„Jirka ale svoje servisy vyhrál přesvědčivě a na závěr zahrál velké koule, krásné returny po lajně," oddechl si Navrátil.

Aby se Češi neztratili mezi elitou, potřebovali by ale kromě vzestupu mladých singlistů, najít i deblový pár, který by přinesl body. Zlaté daviscupové časy, kdy se takřka najisto mohlo počítat s výhrou od dvojice Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, jsou pryč. Od ostravské baráže v roce 2018 (také s Izraelem), čeští tenisté v zápasech DC prohráli osm čtyřher v řadě!

„S Jirkou hrajeme dobře, ale nesešli jsme se na returnu," tvrdil Macháč, o jehož startu v páru s Lehečkou se rozhodlo na páteční večerní schůzce.

„Nebylo to snadné rozhodnutí, ale musím říct, že dneska se mi ta nominace do čtyřhry nepovedla," pravil sebekriticky kapitán, pro kterého bude prioritou příštích měsíců najít konkurenceschopného deblistu.

Foto: ČTS - Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Česká radost po vítězství tenistů v Izraeli v rámci Davis Cupu.

„Zase jsme viděli, jaký může mít debl vliv. Deblistu prostě potřebujeme," přikývl Navrátil, který kromě Zdeňka Koláře má ještě jeden tip. Čtyřhra by mohla být vstupní branou k návratu Adama Pavláska. Ten má v Davis Cupu bilanci ve čtyřhře 3:1, ale naposled hrál v roce 2018. Mezitím se v singlovém žebříčku zřítil do druhé tisícovky.

„V tom deblovém je ale kolem stovky (111.) a mohl by být jednou z možností," přemítal kapitán o brzy 28letém tenistovi.

Teď ale může přemýšlet hlavně o příštím losu kvalifikační baráže o postup do finálového turnaje. "Hlavně bych byl rád, abychom si po čtyřech letech zase zahráli doma," přál si Navrátil.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 20 : 00
20240424T20 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík