Hlavní obsah

Federer pařil až do rána: V hlavě mi zvoní, asi jsem moc mixoval drinky. Nevím, co jsem dělal

Londýn/Praha

I když jde v jeho případě už spíše o rutinu, ani v pětatřiceti letech švýcarský tenista Roger Federer oslavy wimbledonského titulu nijak neošidil. Blýskl se na plese šampiónů, pak zamířil do baru a do postele se dostal v pět ráno. Pár hodin poté se už ale znovu objevil v All England Clubu, kde mimo jiné vyslal vzkaz mladším následovníkům.

Foto: Jon Buckle, ČTK/AP

Roger Federer na večírku wimbledonských šampiónů v Guildhall.

Článek
Fotogalerie

„Nebyla tam žádná hudba, ale byla to skvělá večeře. Pokaždé se ale cítím špatně, protože dorazím pozdě. V té době už mají ostatní za sebou hlavní chod, což je trochu nešťastné. Ale byl jsem šťastný, že tam mohu znovu být. To se nikdy neomrzí. Garbiňe (Muguruzaová) byla trochu unavená, ale vypadala báječně," vysekl Federer kompliment ženské šampiónce po večírku v londýnské Guildhall.

Zároveň přiznal, že toho má po oslavách rekordního osmého wimbledonského triumfu dost.

„V hlavě mi zvoní. Ani nevím, co jsem minulou noc dělal. Asi jsem mixoval příliš druhů drinků. Po plese jsme šli do jakéhosi baru, kde bylo nějakých 30, 40 kamarádů. Dobře jsme se bavili. V posteli jsem byl v pět ráno a když jsem se vzbudil, necítil jsem se moc dobře. Za poslední hodinu už je to ale docela v pohodě," prozradil novinářům.

Zkuste to jinak, nabádá mladé

I když byl už před turnajem pasován na jednoho z hlavních favoritů na celkové vítězství, způsob, jakým drtil konkurenci, bral všem dech. Za celý turnaj neztratil ani set. Nastupující generace má stále do jeho mistrovství hodně daleko. Velkým turnajům tak dál vládnou třicátníci.

„Každá generace je jiná. Ty nastupující ale stále nejsou dost silné na to, aby mě nebo Rafu (Nadala) vytlačily," hodnotil fenomenální Švýcar. Podle něj by mladší hráči měli hledat nové způsoby, jak porážet etablované hvězdy.

Podle něj by se neměli donekonečna snažit o dlouhé výměny. „Třeba nikdo proti mně na turnaji nehrál servis-volej. Je trochu děsivé to na téhle úrovni zažít. Když si procházím statistiky, zjišťuji, že příští soupeř hraje jen ze dvou procent servis-volej. To je pro mě skvělé, když vím, že soupeř nebude chodit po podání na síť," vysvětloval staronový šampión.

„Přitom tady na trávě se hrálo dost rychle. Přál bych si, aby trenéři víc nabádali hráče k náběhům na síť, protože tam jsou šance, jak něco udělat. Tam se mohou dít zajímavé věci," nabádal konkurenty.

Sám jim však rozhodně nic ulehčit nechce. I když se v pětatřiceti letech stal nejstarším wimbledonským vítězem a na svém kontě má už 19 grandslamových titulů, konec kariéry neplánuje. Lákadlem už pro něj není žebříčková pozice, ale velká turnajová vítězství.

„V téhle fázi kariéry už se soustřeďuji jen na tituly. Žebříček není tak důležitý. Mým cílem nyní je užívat si status letošního vítěze Wimbledonu a Australian Open. Počty vyhraných grandslamů neřeším a nemám ohledně toho žádnou metu. Už se sedmnácti jsem byl maximálně spokojený. Osmnáctý mě potěšil a z devatenáctého jsem teď ještě šťastnější. Chci si ale tenis hlavně užívat a zůstat zdravý," dodal.

Reklama

Související témata: