Hlavní obsah

Federer v pětisetové bitvě vyřadil Del Potra a ve finále jej čeká Söderling

PAŘÍŽ

Ve finále antukového Roland Garros se utkají Švýcar Roger Federer a překvapení turnaje Robin Söderling, kteří v pátek vyhráli svá semifinále v pětisetových bitvách. Druhého hráče světa Federera tak dělí už jen jedno vítězství od zisku posledního chybějícího grandslamového titulu, jeho nedělní soupeř Söderling si o triumf na turnaji "velké čtyřky" zahraje poprvé v kariéře.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Emocionální reakce Rogera Federera v semifinále French Open s Argentincem Del Potrem.

Článek

Třináctinásobný grandslamový vítěz Federer postoupil počtvrté za sebou v Paříži do finále díky výhře 3:6, 7:6, 2:6, 6:1, 6:4 nad Argentincem Juanem Martínem del Potrem. Ve všech dosavadních soubojích o titul fenomenálního Švýcara porazil Rafael Nadal, jehož letos senzačně vyřadil ve čtvrtém kole právě Söderling.

Federer může v případě nedělního vítězství vyrovnat rekord Peta Samprase ziskem 14. grandslamového titulu a stát se šestým tenistou historie, jenž vyhraje v průběhu kariéry všechny čtyři velké turnaje. Se svým finálovým soupeřem má zápasovou bilanci 9:0.

Sedmadvacetiletý Švýcar vstupoval jako papírový favorit i do duelu s Del Potrem, jenž s ním v předchozích pěti duelech neuhrál ani set. Téměř dvoumetrový Argentinec měl však tři sety navrch. Tlačil Federera svým prudkým servisem a tvrdými údery od základní čáry, nevyšel mu jen tiebreak v druhé sadě.

Bývalý první hráč žebříčku dokázal prolomit soupeřovo podání až ve 4. setu. Po jednoznačné čtvrté sadě ještě Del Potro Federerovi vzdoroval a vyrovnal z 1:3 na 3:3, pak ale v klíčové sedmé hře netrefil osmkrát za sebou první podání a dvojchybou daroval Švýcarovi svůj servis. Federer už zápas dopodával a ve svém dvacátém grandslamovém semifinále slavil vítězství.

"Měl jsem trochu štěstí, ale bojoval jsem. Ještě mi chybí jeden poslední krok," uvedl Federer, jenž účastí v 19. grandslamovém finále vyrovná rekord Ivana Lendla.

Švéd ve finále po devíti letech

Třiadvacátý nasazený Söderling postoupil do finále po výhře 6:3, 7:5, 5:7, 4:6 a 6:4 nad Chilanem Fernandem Gonzalezem. Tomu se sice podařilo v tříapůlhodinové bitvě zvrátit nepříznivý vývoj po prohraných prvních dvou setech, ale dokonalý obrat se mu nepovedl. Přestože v rozhodující sadě turnajová dvanáctka vedla 4:1, Söderling získal dalších pět gamů za sebou a slavil postup.

"Bylo dobré, jak se mi povedlo vrátit do zápasu. Ale Söderling hraje opravdu na vysoké úrovni a dostane se ke každému míčku. Nebyl jsem schopný dostat ho z jeho pozice," poznamenal poražený Gonzalez, jenž tak v Paříži nezopakuje svou finálovou účast z Australian Open 2007.

Čtyřiadvacetiletý Söderling prožívá životní období, protože při svých 21 dosavadních účastech na grandslamech nepřešel přes 3. kolo a nikdy nezískal titul na antukovém turnaji.

Dnes se stal prvním švédským finalistou na Roland Garros od roku 2000, kdy v Paříži marně bojoval o titul jeho současný kouč Magnus Norman. Posledním švédským vítězem na nejvýznamnějším antukovém turnaji byl v roce 1988 Mats Wilander.

"Tohle byl super zápas, ale teď mě čeká ten nejtěžší na celém turnaji," poznamenal Söderling, jemuž v lóži dvorce Philippa Chatriera fandil i jeho slavný krajan Björn Borg, šestinásobný pařížský vítěz. "Ty první dva sety jsem hrál hodně dobře, ale pak byl zase lepší on. Když jsem prohrával 1:4 v páté sadě, už jsem neměl co ztratit," řekl Švéd k závěru utkání.

Malou náplastí pro španělské fanoušky po neúspěchu Nadala a spol. je titul deblové dvojice Anabel Medinaová, Virginia Ruanová, která ve finále deklasovala bělorusko-ruský pár Victoria Azarenková, Jelena Vesninová dvakrát 6:1. Pětatřicetiletá deblová specialistka Ruanová získala ve své poslední sezoně na okruhu jubilejní desátý grandslamový triumf, Medinaová na turnaji "velké čtyřky" uspěla podruhé.

Tenisové French Open v Paříži (antuka, dotace 16,15 milionu eur):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Söderling (23-Švéd.) - Gonzalez (12-Chile) 6:3, 7:5, 5:7, 4:6, 6:4, Federer (2-Švýc.) - Del Potro (5-Arg.) 3:6, 7:6 (7:2), 2:6, 6:1, 6:4.
Ženy:
Čtyřhra - finále:
Medinaová, Ruanová (3-Šp.) - Azarenková, Vesninová (12-Běl./Rus.) 6:1, 6:1.
Junioři:
Čtyřhra - finále:
Clezar, Huang Liang-Chi (4-Braz./Tchaj-wan) - Brydolf, Urbánek (Švéd./ČR) 6:4, 6:2.

Reklama