Hlavní obsah

Havlíčková - Sierraová 6:3, 6:3Bravo! Havlíčková ovládla po dvouhře juniorek na Roland Garros i čtyřhru

Aktualizováno

Fantazie! Česká tenistka Lucie Havlíčková získala na Roland Garros juniorský titul ve dvouhře i ve čtyřhře. Ve finále singlu porazila dvakrát 6:3 Solanu Sierraovou z Argentiny a navázala na loňský titul krajanky Lindy Noskové. V deblu poté s krajankou Sárou Bejlek zdolaly stejným výsledkem česko-švýcarskou dvojici Nikola Bartůňková, Céline Naefová.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Lucie Havlíčková s trofejí pro vítěze juniorského Roland Garros.

Článek

Havlíčková proti nenasazené soupeřce potvrdila roli turnajové devítky a se Sierraovou si poradila za 74 minut. Sedmnáctiletá tenistka TK Sparta Praha si připsala první úspěch na grandslamu a French Open ovládla jako pátá Češka v historii.

"Je to úžasné, ještě zpracovávám všechny emoce. Je toho hodně co vstřebávat. I když jsem tu strávila na kurtu snad milion hodin, protože jsem hrála kromě dneška snad vždy třísetové zápasy, cítím se skvěle," uvedla Havlíčková na tiskové konferenci.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Česká tenistka Lucie Havlíčková během finále Roland Garros.

Proti Sierraové čekala těžký duel. Sedmnáctiletá Argentinka předtím vyřadila Brendu Fruhvirtovou nebo Nikolu Bartůňkovou. "Moje taktika byla jít na kurt a užít si to. Sierru jsem neznala a neviděla jsem ji tu hrát. Ptala jsem se i ostatních českých holek, které s ní hrály. Čekala jsem těžký zápas, znovu na tři sety a připravovala se na to. Hrála jsem ale dobře, rychle a vyplatilo se to. Nakonec to bylo jen na dva sety," doplnila Havlíčková.

Přehled českých a čs. vítězů dvouhry juniorek na tenisových grandslamech:
1948 (Wimbledon) - Olga Mišková
1972 (French Open) - Renáta Tomanová
1975 (French Open) - Regina Maršíková
1978 (French Open) - Hana Mandlíková
1985 (Wimbledon) - Andrea Holíková
1989 (Wimbledon) - Andrea Strnadová
1990 (Wimbledon) - Andrea Strnadová
1991 (US Open) - Karina Habšudová
2002 (Australian Open) - Barbora Strýcová
2003 (Australian Open) - Barbora Strýcová
2010 (Australian Open) - Karolína Plíšková
2010 (Wimbledon) - Kristýna Plíšková
2014 (US Open) - Marie Bouzková
2021 (French Open) - Linda Nosková
2022 (French Open) - Lucie Havlíčková

Skvělý turnaje poté Havlíčková po boku Bejlek, kterou vyřadila v semifinále dvouhry, završila ve čtyřhře. Oba juniorské tituly na jednom Roland Garros před ní získaly pouze Martina Hingisová, Nataša Zverevová a Ágnes Szávayová.

Jako jedna z prvních jí gratulovala dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová. "Juchuuu Lucie! Moc ti gratuluji k titulu na Roland Garros. Sleduji, jak v TK Sparta makáš a mám z tebe radost," napsala na twitteru.

Nosková loni ukončila 44 let dlouhé čekání na titul z dvouhry juniorek, kterou před ní naposledy vyhrála Hana Mandlíková. V roce 1975 na pařížské antuce triumfovala Regina Maršíková a v roce 1972 Renáta Tomanová.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Česká tenistka Lucie Havlíčková se raduje z vítězství nad Solanou Sierrovou z Argentiny.

"Je skvělé být součástí historie, ale stále je to jen začátek. Doufám, že větší úspěchy ještě přijdou. Třeba titul na turnaji WTA nebo něco takového," usmála se Havlíčková.

V Paříži může přidat také titul ve čtyřhře. Ve finále spolu se Sárou Bejlek, kterou vyřadila v semifinále singlu, nastoupí proti česko-švýcarské dvojici Nikola Bartůňková, Céline Naefová.

Výsledky tenisového French Open (antuka, dotace 43,6 milionu eur)
Juniorky
Dvouhra - finále
Havlíčková (9-ČR) - Sierraová (Arg.) 6:3, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Havlíčková, Bejlek (1-ČR) - Bartůňková, Naefová (2-ČR/Švýc.) 6:3, 6:3.

Reklama