Hlavní obsah

Co to jako dělá, divila se Ukrajinka. Sabalenková se před bitvou s Muchovou zřekla Lukašenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádkový příběh Ukrajinky Eliny Svitolinové po návratu z mateřské pauzy skončil na Roland Garros ve čtvrtfinále na raketě světové dvojky Aryny Sabalenkové z Běloruska, která se tak o finále utká s Češkou Karolínou Muchovou. Část fanoušků na Svitolinovou po porážce 4:6, 4:6 bučela poté, co zcela v duchu svých dřívějších prohlášení nešla po zápase podat Bělorusce ruku.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Běloruska Aryna Sabalenková čekala na podání ruky od Eliny Svitolinové marně.

Článek

Ukrajinské tenistky si od vypuknutí zločinné ruské invaze podporované Běloruskem odmítají s reprezentantkami z těchto zemí ruce podávat.

K poměrně výjimečnému momentu v tomto ohledu došlo ve čtvrtém kole, kdy Ruska Darja Kasatkinová po porážce od Svitolinové nečekala na podání ruky, ale na dálku směrem k Ukrajince zvedla palec na znamení respektu. Kasatkinová už dříve vyjádřila pochopení, proč Ukrajinky hráčkám z Ruska, které už déle než rok bezdůvodně vraždí a pustoší v jejich zemi, ruku nepodávají. Ne všichni fanoušci ale pochopili souvislosti a i na Kasatkinovou bučeli.

„Já i Elina jsme si ukázaly po těžkém zápase vzájemný respekt. Ale opouštět kurt tímto způsobem (za bučení fanoušků) byla ze včerejška ta nejhorší část. Buďte lepší lidé, milujte se a nešiřte nenávist,“ apelovala na bučící fanoušky Kasatkinová, která už dříve oznámila, že má partnerský vztah se ženou a kvůli homofobii v Rusku zvažuje změnu občanství.

To Sabalenková v úterý po proměněném mečbolu došla k síti a čekala na podání ruky, i když jí muselo být jasné, že se nedočká.

„Hned jsem si říkala, co tam dělá. Protože na svých tiskových konferencích jsem opakovaně a jasně deklarovala svoji pozici,“ divila se před novináři po zápase Svitolinová s tím, že krok Sabalenkové brala jako provokaci.

„Možná (Sabalanková) během turnaje nesleduje sociální média, ale situace je i tak jasná. Vysvětlila jsem mnohokrát, že si s nimi ruce podávat nebudu. Navíc ona hrála s Martou (Kosťukovou, která Sabalenkové rovněž ruku nepodala) už v prvním kole. Je to jednoduché,“ pokračovala Ukrajinka.

Na otázku, zda si myslí, že šlo o úmysl Sabalenkové situaci vyhrotit a přivolat na Svitolinovovu bučení fanoušků, rodačka z Oděsy odpověděla: „Bohužel si myslím, že ano.“

Zároveň dodala, že nechápe, proč se Sabalenkové toleruje neúčast na tiskových konferencích, které jsou přitom pro všechny povinné. „Mělo by to být přece pro všechny stejné,“ nechápala.

„Já mám svůj silný postoj, sděluji ho veřejně. Nesnažím se nikomu zalíbit tím, že zradím svůj postoj a svoji zem,“ hájila se.

Sabalenková nicméně v úterý po dvou absencích na tiskovku přišla a nevyhýbala se ani citlivým tématům, na něž na začátku turnaje odmítala odpovídat. Dokonce kritizovala počínání vedení své země i samotného diktátora Alexandra Lukašenka.

„Nechci, aby moje země byla v jakémkoliv konfliktu, válku nepodporuji. Když nepodporuji válku, znamená to, že momentálně nepodporuji ani Alexandra Lukašenka,“ uvedla Sabalenková, která se přitom dříve nechávala fotit při vřelém objetí s běloruským prezidentem.

Reklama